Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

DEBATE ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΖΩΗΡΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ...


Ολοκληρώθηκε η πολυσυζητημένη τηλεοπτική "μονομαχία" μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Οι δύο αρχηγοί τοποθετήθηκαν στα κοινωνικά θέματα, τα ζητήματα του κράτους, του περιβάλλοντος, της εξωτερικής πολιτικής και, τέλος, της οικονομίας.



"Βιώνουμε μια σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία χτυπάει έντονα και την Ευρώπη", δήλωσε ο Κ. Καραμανλής. "Στην Ελλάδα βιώνουμε την κρίση λιγότερα βαριά από άλλες χώρες. Και ο ρυθμός ανάπτυξης και η ανεργία δεν θα είναι όπως σε άλλες χώρες", τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε: "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος τώρα για να μην χρειαστούν σκληρότερα μέτρα στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα να χτυπηθούμε μετωπικά με τις βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες. Εχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Μπροστά μας είναι ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος και από την άλλη πλευρά ακούμε ευχολόγια.

Ο Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του τόνισε πως "το δίλλημμα είναι ξεκάθαρο: Η θα έχουμε κυβέρνηση που θα σπαταλά το χρήμα του λαού με πελατειακές εξυπηρετήσεις ή μια κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο. Το δίλημμα είναι ή μια κυβέρνηση που θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα για ευμάρεια στον τόπο. Τα λεφτά δεν λείπουν.

Αναφερόμενος στον κ. Καραμανλής είπε πως χρέωσε τη χώρα 100 δισ. ευρώ. "Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά κ. Καραμανλή; Πήγαν σε ημέτερους, σε κομματικές προσλήψεις, σε διαφθορά. Και αυτήν την πολιτική λέει ο κ. Καραμανλής ότι πρέπει να την πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ξέρουμε που θα βρούμε τα λεφτά και είναι 2,5 με 3 δισ. για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Θα τα βρούμε στους ανείσπρακτους φόρους, τη φοροδιαφυγή, μέσω της αξιοποίησης της ανάπτυξης του ΕΣΠΑ και των ακινήτων του δημοσίου. Εσείς μας προτείνετε μία ίδια πολιτική: δύο φορές επιτήρηση, πέσαμε στην ανταγωνιστικότητα. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής", κατέληξε.

Ο Γ. Παπανδρέου με τη σειρά του έκανε λόγο για ανευθυνότητα, διερωτώμενος γιατί οι 5 προϋπολογισμοί επεσαν έξω.

"Έχουμε σχέδιο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Το κατέθεσα στη ΔΕΘ. Σχέδιο 100 ημερών για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Εσείς μιλάτε για πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και θα βγάλετε πόσα από αυτά; Δεν μπορείτε να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους; Εμείς έχουμε μιλήσει για τόνωση της αγοράς, με ουσιαστική στήριξη τω δανειοληπτών, μιλάμε για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό. Σε ό,τι αφορά το χρέος. 50 δισ. μας φόρτωσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και άλλα 100 η δική σας. Αφήσαμε 5% αύξηση του ΑΕΠ και εσείς δεν απαντάτε για τη συρρίκνωση".

"Οταν ακούω για προϋπολογισμούς που έπεσαν έξω, αυτό δεν μπορεί να λέγεται από το ΠΑΣΟΚ", απάντησε ο κ. Καραμανλής. "Επί των ημερών σας έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική και η παραποίηση στοιχείων. Το δημόσιο χρέος το αύξησαν και το συντήρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία, τη στηρίξαμε. Δεν έχετε ούτε σχέδιο ούτε γνώση της πραγματικότητας. Κάναμε μία πολύ ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χρειάζονται και άλλα βήματα. Ηδη προχωρουμε για ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, εντάξαμε σε κοινοτικό πρόγραμμα τη δωρεάν διανομή κομπιουτερ σε μαθητές του Γυμνασίου".

Ο Γ. Παπανδρέου με τη σειρά του αναφερόμενος στην παιδία δήλωσε πως όταν υπάρχει αυτό το σύστημα των stage, "θέλω να καταγγείλλω ότι ο ΟΑΕΔ προωθεί 10.000 θέσεις".

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε "Πιστεύει κανείς ότι η ανεργία είναι σήμερα μικρότερη από εκείνη την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων; Στο ασφαλιστικό μιλάμε για μια βασική συνταξη δίκαιη για όλους ως αφετηρία πάνω στην οποια μπορουμε να χτίσουμε και άλλες συντάξεις ανάλογα με τα χρόνια δουλειάς. Δεν γίνεται τα λεφτά των ταμείων να τα χειρίζεται μια κυβέρνηση μέσα από τα δομημένα ομόλογα. Μιλάμε για περαιτέρω συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν μπορεί να υπάρχει τεράστια διαφθορά στο χώρο της υγείας. Υπολογίζεται ότι χάνουμε 5 δισ.".

"Χρειάζεται να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό. Αυτή την ώρα έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις. Χρειάζονται και άλλες. Τα νοσοκομεία υπάγονται για πρώτη φορά σε αυστηρό έλεγχο", δήλωσε ο Κ. Καραμανλής. "Κάναμε πιο ευέλικτο το νόμο τον προϋπάρχοντα, αν συνεχιστεί αυτό το θέμα πρέπει να κάνουμε βήματα παρακάτω. Η παιδεία είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι πώς το υπηρετούμε. Το ΠΑΣΟΚ παλινωδεί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο τόπος έχει κάνει βήματα αλλά έχει δύσκολα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν", δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

Σε ότι αφορά το Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας και στο μέγεθός του και στη λειτουργία του. Γίνονται προσπάθειες. Έχει προωθηθεί η μηχανοργάνωση και ο θεσμός των ΚΕΠ. Έχει σημαντική ενίσχυση στους τομείς τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα έλεγχος στους προϋπολογισμούς τους. Εχει ξεκινήσει εργώδης προσπάθεια για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Εχουμε προχωρήσει σε μείωση των φορέων του δημοσίου, και αυτό θα συνεχιστεί. Υπάρχει ανάγκη για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας".

Στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε ζητήματα που χρειάζονται συνταγματική ρύθμιση" απαριθμώντας τα: "Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί συνταγματικό δικαστήριο. Δεύτερον, πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η ακαμψία της μονιμότητας της εργασιακής. Και τρίτον, για να μετακινηθεί δημόσιος υπάλληλος, χρειάζεται έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Αυτό πρέπει να αλλάξει", κατέληξε.

Υπάρχει γραφειοκρατία, πολυνομία, διαφθορά, αδιαφάνεια", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. "Τι έκανε η κυβέρνηση έξι χρόνια για να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση; Να θυμηθούμε τις υποθέσεις που κυριάρχησαν τα τελευταία έξι χρόνια. Ομόλογα, Cosmote Βατοπαίδι, Siemens κ.ά.".

Ο Κ. Καραμανλής απάντησε πως "οποιαδήποτε υπόθεση εμφανίστηκε τη στείλαμε στη δικαιοσύνη. Μη μιλάτε για παραγραφή. Η Βουλή έκλεισε όπως κλείνει πάντα πριν από τις ευρωεκλογές. Τα θέματα της διαφάνειας πρέπει να πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη, όταν τελείωνει πρέπει να επιλαμβάνει η Βουλή, αν υπάρχουν θέματα που πλανώνται. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό που έγινε με το χρηματιστήριο το 1999. Η κυβέρνηση προέτρεπε τους πολίτες να βάλουν χρήματα. Υπάρχουν υποθέσεις για τα οποία έκανα αυτοκριτική, στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί κανένας να κάνει αυτοκριτική. Η δύναμη της αυτοκριτικής είναι μεγάλη υπόθεση. Παρεξηγώ και θεωρώ επικίνδυνη μια συμπεριφορά που εμμένει ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος".

Στην συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε ο Πρωθυπουργό λέγοντας του: "Ψεύδεστε όταν λέτε ότι όλα θέλετε να έρθουν στο φως. Δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το θέμα του Βατοπεδίου. Σε αυτό τις υποθέσεις θα σας είχα στηρίξει. Θα σας είχα βοηθήσει να ματώσουμε. Σας είπα και για το θέμα του Χρηματιστηρίου να πάμε σε εξεταστική επιτροπή. Εσείς συγκαλύψατε τις ευθύνες, όποιων και αν υπήρξανε από οποιαδήποτε παράταξη. Είμαι αποφασισμένος να ζητήσω συνάντηση των αρχηγών υπό την προεδρία του πορέδρου του Δημοκρατίας για τα θέματα της διαφάνειας. Για να ξαναδώσουμε εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν χρειάζονται χρήματα αλλά βούληση", κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες