Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ <<ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ>>...


Πώς εντοπίστηκε, πείστηκε και ήρθε στην Ελλάδα ο «Τζόλε». Σήμερα για πρώτη φορά θα διαβάσετε την πραγματική ιστορία της μεταγραφής του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στον Πανηλειακό. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να μάθετε πώς έφτασε στα μέρη μας ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ντράγκαν Τζάιτς, ο παλιός πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα που βρίσκεται στη φυλακή για υπεξαίρεση χρημάτων από μεταγραφές...


Εν έτει 1992 ο Ελληνας ατζέντης Αγγελος Τραυλός επικοινωνεί με τον σύνδεσμό του στη Γιουγκοσλαβία, τον Ντράγκαν Χριστόφσκι, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν προπονητής στο ανατολικό κλιμάκιο της εθνικής Ελπίδων της χώρας. Ο Τραυλός ζήτησε πληροφορίες για εξελίξιμους παίκτες. Ο Χριστόφσκι χωρίς χρονοτριβή τον προέτρεψε να κυνηγήσει την περίπτωση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ενός κοκαλιάρη ο οποίος ανήκε στον Ερυθρό Αστέρα και είχε δοθεί δανεικός για κάποιους αγώνες στη Σπάρτακ Σουμπότιτσα. Οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου τον είχαν αποκτήσει το 1991 από την ομάδα της γεννέτειράς του, τη Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς.

Ο Χριστόφσκι σε συνεννόηση με φίλο του που δούλευε στην τηλεόραση φτιάχνει μια βιντεοκασέτα με χαϊλάιτ του «Τζόλε» και μέσω του φωτογραφικού πρακτορείου Tempo αποκτά και φωτογραφικό υλικό. Τα βάζει σε ένα φάκελο και τα στέλνει στον Τραυλό. Ο γνωστός ατζέντης έρχεται σε επαφή με τον τότε προπονητή του Πανηλειακού, τον Σταύρο Μακρή, και του παραδίδει το... λαβράκι. Ο Μακρής ενθουσιάζεται, πηγαίνει αμέσως στον πρόεδρο του συλλόγου, Σάκη Σταυρόπουλο, και του δείχνει την ανακάλυψη. Ο Σταυρόπουλος μυρίζεται «θησαυρό» και δίνει εντολή σε άνθρωπο της ομάδας να ταξιδέψει μέχρι το Βελιγράδι για να τσεκάρει ιδίοις όμμασι τον «Τζόλε».

Το παιχνίδι στο οποίο θα γινόταν η παρακολούθηση ήταν η εκτός έδρας αναμέτρηση του Ερυθρού Αστέρα με την ΟΦΚ Βελιγραδίου στο «Καραμπούρνι». Τη μέρα του αγώνα ο Χριστόφσκι πηγαίνει από το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή των «ερυθρολεύκων» και μαθαίνει ότι ο «Τζόλε» δεν βρίσκεται στο αρχικό σχήμα! Παθαίνει σοκ, μια και καταλαβαίνει ότι η μεταγραφή κινδυνεύει να «ναυαγήσει».
Αμέσως μιλάει με τον πρόεδρο του συλλόγου, τον Ντράγκαν Τζάιτς, ο οποίος γνώριζε για το ενδιαφέρον της ελληνικής ομάδας, και του αποκαλύπτει την παρουσία του ανθρώπου του Πανηλειακού. Ο Τζάιτς συναντάει τον προπονητή της ομάδας και μετέπειτα ομοσπονδιακό τεχνικό Μίλαν Ζιβαντίνοβιτς και... ως διά μαγείας ο Τζόρτζεβιτς αγωνίζεται βασικός!

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχουν συμφωνηθεί τα πάντα, ο «Τζόλε» δεν πείθει με την απόδοσή του τον απεσταλμένο του Πανηλειακού. Κάπου εκεί μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο β'. Οι συνοδοί του σκάουτερ τον πηγαίνουν στο ξενοδοχείο του, το «Metropol», και με τη βοήθεια του αλκοόλ καταφέρνουν να ακούσουν το «ναι» από το στόμα του.

Εκεί εμφανίζεται το νέο εμπόδιο, ο τότε γραμματέας του Ερυθρού Αστέρα, ο Μαρίνκοβιτς. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Πανηλειακός είχε συμφωνήσει να πάρει ελεύθερο (!) τον «Τζόλε». Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται. Στην Ηλεία, πάντως, ακόμα έχουν να λένε για τα 800.000 γερμανικά μάρκα που δαπάνησαν.
Ο Μαρίνκοβιτς αντιδρά στο καθεστώς της ελεύθερης μεταγραφής, αλλά έπειτα από μια συνάντηση με τον Τζάιτς άναψε κι αυτός το «πράσινο φως». Μη βιάζεστε, όμως, τίποτα δεν είχε τελειώσει ακόμα... Το πρόβλημα πλέον εντοπίζεται στον ίδιο τον παίκτη. Δεν περνούσε καν από το μυαλό του Τζόρτζεβιτς η περίπτωση να φύγει από τον μεγάλο Ερυθρό Αστέρα και να καταλήξει σε μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι γονείς του «Τζόλε» μόλις έμαθαν τα... μηδενικά πήγαν να λιποθυμήσουν και πίεζαν αφόρητα τον άσο του Ολυμπιακού να δεχτεί την πρόταση. Ομως αυτός ήταν ανένδοτος. Οι γονείς του Τζόρτζεβιτς πήραν τηλέφωνο τον Χριστόφσκι και του ζήτησαν να έρθει να μιλήσει στον γιο τους. Επειτα από δύο ώρες έγινε η καθοριστική συνάντηση στο πατρικό σπίτι του στο Κραγκούγεβατς. Ο Χριστόφσκι τού είπε επί λέξει: «Πες τώρα το "ναι" και σε τρία χρόνια θα παίζεις στον Ολυμπιακό. Σ' το εγγυώμαι αυτό». Και ο λόγος του αποδείχτηκε εγγύηση...

Βέβαια, χρειάστηκε μια καθοριστική παρέμβαση για να συμβεί αυτό. Το καλοκαίρι του 1996 ο Σάκης Σταυρόπουλος είχε δώσει –σχεδόν– τα χέρια με τον Μιχάλη Τροχανά κατά τη διάρκεια του δείπνου τους. Ελειπαν οι υπογραφές, που θα έμπαιναν την επόμενη μέρα.
Ο Σώκρατης Κόκκαλης ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση, πήρε τηλέφωνο το πρωί τον πρόεδρο του Πανηλειακού και μέσα σε ελάχιστα λεπτά έκλεισε το «πακέτο» Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλο. Από τα τριάμισι χρόνια του στον Πύργο ο «Τζόλε» θα θυμάται τις συμβουλές του Αντώνη Γεωργιάδη, τις τρεις σερί ανόδους, το καταπληκτικό παιχνίδι που είχε κάνει στη μυθική νίκη με 1-8 στο Αιγάλεω, όπου είχε βάλει γκολ ακόμα και με το δεξί πόδι στον άτυχο Φάνη Κοφινά, και τη συμμετοχή του στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Μίμη Δομάζου στη Λεωφόρο.
Ο Τζόρτζεβιτς συνολικά τερμάτισε πρώτος σε 15 από τα 17 πρωταθλήματα που συμμετείχε στην Ελλάδα, ενώ τη σεζόν 1992-93 έχασε την άνοδο και την πρωτιά στην ισοβαθμία!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες