Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ...


Στις 10 Οκτωβρίου, μετά από δεκαετίες ταραγμένων σχέσεων, η Τουρκία και η Αρμενία θα υπογράψουν συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων στη Ζυρίχη.



Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, την Κυριακή (27/09), οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ahmet Davutoglu και Eduard Nalbandian, θα υπογράψουν δύο πρωτόκολλα, των οποίων το περιεχόμενο έχει ήδη προετοιμαστεί και συμφωνηθεί.

Στην υπογραφή της συμφωνίας, ενδέχεται να δώσει το παρών και η Ελβετή Υπουργός Εξωτερικών, Micheline Calmy-Rey, καθώς η Ελβετία ανέλαβε και εκτέλεσε το ρόλο διαπραγματευτή μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για δύο πρωτόκολλα, που προβλέπουν από τη μία μεριά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των κοινών συνόρων τους και από την άλλη τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος, που θα αφορά σε μια σειρά από μέτρα για την προώθηση, ανάπτυξη και εξέλιξη των διμερών σχέσεων.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι για να ισχύσουν τα δυο αυτά πρωτόκολλα, θα πρέπει να επικυρωθούν από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών.

Αγκάθια στις σχέσεις των δυο χωρών είναι η γενοκτονία των Αρμενίων και το ζήτημα του Nagorny Karabakh,διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Οι Αρμένιοι υποστηρίζουν πως περίπου 1.500.000 συμπατριώτες τους έχασαν τη ζωή τους κατά τη γενοκτονία του 1915, από την Τουρκία και άλλες χώρες, που συνέδραμαν στο ξέσπασμα της τουρκικής οργής εναντίον τους.

Από την άλλη μεριά, οι Τούρκοι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τον όρο "γενοκτονία", τονίζοντας πως περίπου 300.000 με 500.000 συμπατριώτες τους, έχασαν τη ζωή τους την περίοδο εκείνη, όταν οι Αρμένιοι ξεσηκώθηκαν εναντίον των Οθωμανών ηγετών τους και τάχθηκαν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων.


ΠΗΓΗ:CONTRA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες