Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ-ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ...


Επισήμως ο Ολυμπιακός αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αποκάλυψη ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει συμφωνήσει με τον Σωκράτη Κόκκαλη να πάρει στα χέρια του το 50% της εταιρείας "Καραϊσκάκης Α.Ε." έναντι 25 εκ. Ευρώ. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει διάψευση τεκμαίρεται ότι υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό.


Σχεδόν το σύνολο του Τύπου συμφωνεί σε αυτό, κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ο κ. Λαυρεντιάδης ενδέχεται να αποκτήσει και κομμάτι της μετοχικής πίτας της ΠΑΕ. Συνάντηση με τον Τιμούρ Κετσπάγια είχε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος.
Φαίνεται τελικά πως ο άνθρωπος με τον οποίον θα συνετεριστεί ο Σωκράτης Κόκκαλης στον Ολυμπιακό θα είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ούτε οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, που αρχικά είχαν αντιμετωπίσει θετικά το ενδεχόμενο να μπουν στην ΠΑΕ, αλλά στη συνέχεια έκαναν πίσω, ούτε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον οποίον λέγεται πως υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία, που στην πορεία χάλασε.

Η συμφωνία Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη για την παραχώρηση του 50% της "Καραϊσκάκης Α.Ε.", που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, επισήμως δεν επιβεβαιώνεται από την ΠΑΕ (ούτε και διαψεύδεται όμως), ανεπισήμως ωστόσο κύκλοι της τελευταίας υποστηρίζουν πως όντως υπάρχει θέμα και γίνονται συζητήσεις, για ποσά και ποσοστά που δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτά που αποκαλύφθηκαν.

Σε αυτό συμφωνεί το σύνολο σχεδόν του αθλητικού Τύπου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη να συνεργαστεί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη υπαγορεύθηκε από μία πολύ απλή λογική: ο κ. Λαυρεντιάδης δεν ενδιαφέρεται καθόλου να αναμιχθεί με το management της ΠΑΕ (λέγεται μάλιστα ότι δεν είναι και ιδιαίτερα φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου), κάτι το οποίο τον καθιστά αυτομάτως ιδανικό συνεργάτη για τον κ. Κόκκαλη. Ο τελευταίος θα εξακολουθήσει να έχει το απόλυτο κουμάντο του Ολυμπιακού, δίχως "ενοχλητικές" παρεμβάσεις από συνεταίρους του.

Γιατί την "Καραϊσκάκης Α.Ε."

Από τη μια είχαμε έναν επιχειρηματία (Κόκκαλης), που αναζητούσε χρήματα για να καλύψει τις "τρύπες" που είχαν ανοίξει στα ταμεία της ΠΑΕ εξασφαλίζοντας την ευημερία της τα προσεχή χρόνια και παράλληλα ήθελε να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχό της. Από την άλλη υπήρχε ένας επιχειρηματίας (Λαυρεντιάδης), που απλώς επιθυμούσε να επενδύσει χρήματα δίχως περαιτέρω αξιώσεις. Η συνεργασία ήταν εύκολο να επιτευχθεί, άλλωστε οι δύο άνδρες είχαν κάνει κι άλλα deals μεταξύ τους στο πρόσφατο παρελθόν (μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού Flash). Το θέμα ήταν να βρεθεί η πλατφόρμα.

Κατέληξαν εν τέλει στη μεταβίβαση στα χέρια του κ. Λαυρεντιάδη ενός σημαντικού ποσοστού (50% σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες) των μετοχών της "Καραϊσκάκης Α.Ε.". Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι Ολυμπιακός, αλλά συνδέεται άμεσα με τον Ολυμπιακό, καθώς είναι συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη και διαχειρίζεται ό,τι έχει σχέση με το γήπεδο το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα η ομάδα των "ερυθρολεύκων".

Βάσει του τελευταίου ισολογισμού της, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Goal", έχει ετήσιο τζίρο περί τα 10 εκ. Ευρώ και θα ήταν κερδοφόρα, αν δεν έπρεπε να αποπληρώνει τα δάνεια που ελήφθησαν για την ανέγερση του γηπέδου και για την διευθέτηση ενός πολύ μεγάλου μέρους των βραχυπρόθεσμων οφειλών. Τα δάνεια αυτά (που, ακριβώς επειδή η εταιρεία κατά τα άλλα βγάζει κέρδος, εξυπηρετούνται κάθε χρόνο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα κι αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα) ανέρχονται σε ένα ποσό που αγγίζει τα 48 εκ. Ευρώ.

Δεδομένου ότι η "Καραϊσκάκης Α.Ε." θα έχει τη διαχείριση του φαληρικού γηπέδου για άλλα 44 χρόνια, γίνεται εμφανές πως μετά την αποπληρωμή των δανείων η εταιρεία θα αποτελέσει πραγματικό επιχειρηματικό "φιλέτο", στο οποίο επενδύει πλέον ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Την ίδια ώρα ο Σωκράτης Κόκκαλης παίρνει στα χέρια του ζεστό χρήμα (25 εκ. Ευρώ σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες), το οποίο προστίθεται στα περίπου 18-20 εκ. από το Τσάμπιονς Λιγκ και τα 5 εκ. από την πώληση του Μπελούτσι και σχηματίζει ένα ποσό κοντά στα 50 εκ. Ευρώ, που μπορεί να καλύψει φέτος πολλές "τρύπες" και να συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση της οικονομικής ευρωστίας της ΠΑΕ και για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα ο ιδιοκτήτης της παραμένει το απόλυτο αφεντικό χωρίς να βάζει στην ΠΑΕ κανένα συνεταίρο, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να παρέμβει. Αν και μερίδα του Τύπου υποστηρίζει πως δεν αποκλείεται καθόλου, βάσει αυτής της συμφωνίας, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης να αποκτήσει κι ένα μικρό ποσοστό (πολύ μικρότερο φυσικά αυτού που αποκτά στην "Καραϊσκάκης Α.Ε.") των μετοχών της ΠΑΕ.
ΠΗΓΗ:SPORT 24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες