Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΦΑΚΕΛΟΣ ''Π.Α.Ο.Κ.''......ΝΟ 2!!!




ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός : Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος...
Το Αθηνοκεντρικό κατεστημένο φταίει για όλα, αλλά όταν πρόκειται για τον Παναθηναϊκό, κάνουμε μια εξαίρεση. Δεν είναι καν κοινό μυστικό, είναι πραγματικότητα το γεγονός οτι για τον Παναθηναϊκό η Τούμπα είναι απ'τις πιο φιλόξενες έδρες, ειδικά την τελευταία δεκαπενταετία. Ουδέποτε έχουν γίνει επεισόδια, ουδέποτε έχουν βγεί πύρινα πρωτοσέλιδα, ουδέποτε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μίλησαν για τον... "ΠΑΟ και την Αθήνα". Ο Παναθηναϊκός κατά πρώτο λόγο και η ΑΕΚ κατά δεύτερον, περνάνε "αέρα" απ'την Τούμπα χωρίς καν να ακούγονται... συνθήματα απ'τις εξέδρες, αλλά τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό έχουν πάντα κάτι το εκλεπτυσμένο. Και ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ, δεν βγήκαν να διαμαρτυρηθούν ή να κάνουν... πορείες επειδή έφυγε παίκτης της ομάδας τους και πήγε στον Παναθηναϊκό. Η αρχή έγινε το 1976 με τον επιφανή ταβερνιάρη, Αχιλλέα Ασλανίδη. Ιδού οι παίκτες που έφυγαν απ'τον ΠΑΟΚ με τις ευλογίες της διοίκησης και συνέχισαν την καριέρα τους στον Παναθηναϊκό :

1976 - Αχιλλέας Ασλανίδης : Με την επίσημη δικαιολογία πως "έκλεισε ο κύκλος του στην ομάδα", ο Ασλανίδης παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό. Λεπτομέρεια : Ο... βετεράνος Ασλανίδης που "έκλεισε τον κύκλο του" ήταν 26 ετών...

1977 - Χρήστος Τερζανίδης : Σε ηλικία 32 ετών έκανε χρήση της οκταετίας του και συνέχισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, με τις ευχές όλων στον ΠΑΟΚ να τον συνοδεύουν.

1980 - Άγγελος Αναστασιάδης : Το "τοτέμ" των οπαδών του ΠΑΟΚ και εξίσου αγαπητός στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Στα 27 του ο Αναστασιάδης παραχωρήθηκε με μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Ο Αναστασιάδης αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς εκτός από ποδοσφαιριστής και των δύο ομάδων, διετέλεσε και προπονητής και των δύο ομάδων.

1985 - Χρήστος Δημόπουλος : Ο "φονιάς" όπως τον έλεγαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επειδή είχε ευχέρεια στο γκολ (με... μέσο όρο τα 10 γκολ τη σεζόν - τεράστια ευχέρεια) κατηφόρισε προς Παιανία μεριά το καλοκαίρι του 1985 αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος απ'τον ΠΑΟΚ το 1985.

1991 - Νίκος Καραγεωργίου : Σε ηλικία 29 χρόνων αποκτήθηκε απ'τον Παναθηναϊκό όπου παρέμεινε για δύο χρόνια, και πάλι με τις ευλογίες της διοίκησης του ΠΑΟΚ. Ο Καραγεωργίου μετέπειτα διετέλεσε και προπονητής του ΠΑΟΚ για λίγο καιρό.

1997 - Πέρσι Ολιβάρες : Ο Περουβιανός έπαιξε μια διετία στον ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι του 1999 πήγε στον Παναθηναϊκό όπου σε λίγο καιρό βρήκε και πάλι μπροστά του τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο.

2003 - Παντελής Κωνσταντινίδης : Μετακόμισε το καλοκαίρι του 2003 στον Παναθηναϊκό, αφού η διοίκηση έκρινε πως "η ομάδα είχε τεράστια ανοίγματα και έπρεπε να ξεφορτωθεί ορισμένα παχυλά συμβόλαια". Με τις ευλογίες διοίκησης και κόσμου ο Κωνσταντινίδης κατέβηκε στην Αθήνα για να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2005.

2005 - Γιώργος Θεοδωρίδης : Ανεπιθύμητος στην Τούμπα, με ανακούφιση τον "πάσαραν" στον Παναθηναϊκό χωρίς αντιδράσεις.

2007 - Δημήτρης Σαλπιγγίδης : Η μία και μοναδική φορά που υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις και αυτό όχι γιατί ο παίκτης πήγε στον Παναθηναϊκό, αλλά γιατί οι οργανωμένοι είχαν κάνει μέχρι και έρανο για να εξοφληθούν οι οφειλές στον Σαλπιγγίδη και να παραμείνει στην ομάδα. Κάποιοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο Γιάννη Γούμενο για ξεπούλημα, αλλά σύντομα με την αβάντα των ΜΜΕ η μεταγραφή Σαλπιγγίδη έγινε "συμφέρουσα οικονομική πρόταση αλλά και ενίσχυση της ομάδας σε έμψυχο υλικό". Ο Γούμενος τον παραχώρησε τον Αύγουστο του 2007 αντί 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και πήρε δανεικούς τους Χαραλαμπίδη, Τσίγκα και τον Τόργκελε ως ελεύθερο. Το πιο ωραίο ήταν πως οι Χαραλαμπίδης και Τσίγκας δεν έκλεισαν ούτε... χρόνο καλά καλά στην Τούμπα...

2008 - Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Χρήστος Μελίσσης : Νέα ήθη και έθιμα στις σχέσεις των δύο συλλόγων : Ένα 24ωρο πριν, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης δεχόταν μεγάλες πιέσεις απ΄τα ΜΜΕ και τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη ώστε να μην αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που προέβλεπε χρήματα και παίκτες ως δανεικούς για τον ΠΑΟΚ. "Ο Λάζαρος είναι περιουσιακό στοιχείο της ομάδας" η τοποθέτηση των ραδιοφωνατζήδων της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που ο κόσμος συμφωνούσε - ένας κόσμος που μήνες πριν, του έβγαζε πανό "Οικοδόμε τον πούλο". Η συνέχεια γνωστή : Κοντά 3 εκατ. ευρώ για τον Χριστοδουλόπουλο και άλλα 1,8 εκ. ευρώ ως χορηγία από εταιρίες που ανήκουν στον όμιλο MIG του Βγενόπουλου. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η μεταγραφή του Χρήστου Μελίσση στον Παναθηναϊκό έναντι... 2.5 εκ. ευρώ και η παραχώρηση του Φίλιππου Δάρλα ως ελεύθερου. Ο ΠΑΟΚ ανταπέδωσε με ένα φιλικό στην Τούμπα στον πρώτο γύρο και με μια μαγική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ όπου έχασε εύκολα και ξεκούραστα με 3-0, με ρεσιτάλ των πρώην "πράσινων" Κώστα Χαλκιά (έφαγε τρία γκολ το ένα πιο αστείο απ'το άλλο) και Φίλιππου Δάρλα (που άφησε τον... Νίνη να του περάσει κοντά 15-20 σέντρες).

Την αντίστροφη διαδρομή έχουν ακολουθήσει οι Κώστας Φραντζέσκος, Σπύρος Μαραγκός, Λεωνίδας Βόκολος, Παντελής Κωνσταντινίδης, Θανάσης Τσίγκας, Κώστας Χαραλαμπίδης, Σάντορ Τόργκελε, Φίλιππος Δάρλας, ενώ με ενδιάμεσους σταθμούς κατέληξαν στον ΠΑΟΚ και οι Κώστας Χαλκιάς, Γιώργος Χ. Γεωργιάδης. Η πιο ωραία ιστορία πάντως ήταν το 2004, όταν ο παίκτης του ΠΑΟΚ τότε, Λεωνίδας Βόκολος, παραχωρήθηκε στην Καλλιθέα (και καλά... "ελεύθερος" απ'τον ΠΑΟΚ) ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Φάνη Γκέκα στον... Παναθηναϊκό!

Όσο για αυτούς που έκαναν το δρομολόγιο Τούμπα - Πειραιά; Ανεπιθύμητοι και δακτυλοδεικτούμενοι στη Θεσσαλονίκη. Μόνο οι Κούδας - Γ.Χ. Γεωργιάδης έμειναν αλώβητοι, ο μεν γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν ανάγκη από ένα ίνδαλμα, ο δε γιατί δέχτηκε την πρόσκληση να γίνει ο ηγέτης του ΠΑΟΚ σε μια δύσκολη εποχή για την ομάδα, έστω και στα γεράματα. Γούναρης, Ορφανός, Κωστίκος, Βενετίδης, Καφές θεωρήθηκαν "προδότες" και "προϊόντα κλοπής", τη στιγμή που για τον Στέλιο Βενετίδη ο Κόκκαλης "έσκασε" 1 δις δραχμές ζεστά-ζεστά στον ΠΑΟΚ! Οι μετακινήσεις των Καφέ και Γεωργιάδη στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2003 είχαν ως αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ το Σούπερ Καπ ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, αφού υπήρχε κίνδυνος για νέα επεισόδια. Το αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησαν οι Μητσιμπόνας, Αλεξίου, Τσαλουχίδης, Λουτσιάνο οι οποίοι ποτέ δεν αγαπήθηκαν στην Τούμπα. Persona non grata θεωρείται στην Τούμπα και η πάλαι ποτέ "σημαία" της ομάδας, Γιώργος Σκαρτάδος, που πήρε μεταγραφή απ'τον Ηρακλή στον Ολυμπιακό στα ποδοσφαιρικά του τελειώματα.


Η κοινωνική προσφορά της σεζόν 2003-2004
25/04/2004, 27η αγωνιστική : Ο τόπος είχε "βουΐξει" απ'τις φήμες που ήθελαν τους πρώην "πράσινους", Αναστασιάδη και Βόκολο να έχουν... μειωμένη απόδοση στο "ντέρμπι" της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. Τι κι αν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να προηγείται μόλις στο 7ο λεπτό με 1-0; Ο Άγγελος Αναστασιάδης με "μαγικές" κινήσεις στο ημίχρονο μαζεύει πίσω την ομάδα του. Αποτέλεσμα η γρήγορη ισοφάριση του Παναθηναϊκού στο 48'. Ο χρόνος περνούσε, αλλά γκολ δεν έμπαινε. Τότε, ανέλαβε δράση ο Λεωνίδας Βόκολος. Το ρολόϊ σημαδεύει το 3ο λεπτό των καθυστερήσεων και ο Χασιώτης διώχνει όπως όπως τη μπάλα πάνω στο Σαπάνη. Ο Σαπάνης έστρωσε τη μπάλα στον Ολιζαντέμπε ο οποίος υπο τη... διακριτικότατη επιτήρηση του Βόκολου που... έτρεχε παράλληλα με τον παίκτη του Παναθηναϊκού και 1-2! Επακολούθησε πανζουρλισμός, με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να γίνονται ένα κουβάρι και τους παίκτες του ΠΑΟΚ να τραβάνε τα μαλλιά τους ενώ η κερκίδα έβραζε. Σημαντική σημείωση : Ο Βόκολος ήταν μέσα ΚΑΙ στο 1ο γκολ του Παναθηναϊκου... Στα αυτοκίνητα Αναστασιάδη και ποδοσφαιριστών έβγαλαν το άχτι τους, μετά το ντέρμπι της Τούμπας οι φανατικοί του ΠΑΟΚ, προφανώς μεταξύ αυτών που φώναξαν το σύνθημα «πουλημένοι». Ηταν παρκαρισμένα στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου «Διακονία», εκεί όπου ο ΠΑΟΚ συγκεντρώνεται τη μέρα του αγώνα, και τα βρήκαν σπασμένα προπονητής και ποδοσφαιριστές. Έτσι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Οι κραυγές και τα αναθέματα δεν διήρκησαν παρά λίγες μόνο ημέρες.

Το πιο ωραίο : Προς τα τέλη του 2004, ο Άγγελος Αναστασιάδης που δεν εργαζόταν πλέον στον ΠΑΟΚ, μοίρασε... 20.000 ευρώ εν αγνοία της διοίκησης όλων στον ΠΑΟΚ στους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Ο ίδιος είπε πως τα χρήματα τα είχε συγκεντρώσει ο ίδιος από φίλους του επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και φιλάθλους του ΠΑΟΚ για την κατασκευή αθλητικού κέντρου της ομάδας, πρωτοβουλία που διεκόπη μετά την παύση του από την ομάδα. Με λίγα λόγια, πήγαν διάφοροι και αντί να κάνουν δωρεά τα χρήματα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έδιναν τα λεφτά στον... Αναστασιάδη, που δε δούλευε ΚΑΝ στον ΠΑΟΚ. Το καλύτερο; Τα λεφτά τα παρέδωσε στον αρχηγό της ομάδας. Το Λεωνίδα Βόκολο... Το Βόκολο που όπως είπαμε και πιο πάνω, το Δεκέμβρη του 2004 με αφορμή - και καλά - αυτό το περιστατικό, έμεινε ελεύθερος και κατέληξε άμεσα στην Καλλιθέα ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Φάνη Γκέκα στον... Παναθηναϊκό!



Επίλογος

Αυτά λοιπόν τα ωραία και για τον πολυαγαπημένο, μόνιμα αδικημένο απ'το Αθηνοκεντρικό κατεστημένο, ΠΑΟΚ. Την ομάδα των χορηγιών, των κρατικών δωρεών και... εράνων, αλλά - μη ξεχνιόμαστε - και των διαδηλώσεων. "Ο ΠΑΟΚ" μας λένε "είναι η γροθιά στο σάπιο κατεστημένο". Ένα κατεστημένο το οποίο παρακαλούν γονυπετείς να τους χαρίσει τα χρέη, την ώρα που αποκαλούσαν "σκάνδαλο" τη ρύθμιση των χρεών του Ολυμπιακού. Ένα κατεστημένο που τους χάρισε την έκταση όπου σήμερα βρίσκεται η Τούμπα. Ένα κατεστημένο που τους έχτισε το γήπεδο μπάσκετ. Ένα κατεστημένο που παρεμβαίνει πολλάκις με φωτογραφικά νομοσχέδια και επερωτήσεις στη βουλή προς όφελος του ΠΑΟΚ εις βάρος άλλων ομάδων της Θεσσαλονίκης.


Αυτό είναι το... σάπιο κατεστημένο, στο οποίο ο ΠΑΟΚ είναι η... γροθιά. Ένα σάπιο "Αθηνοκεντρικό" κατεστημένο, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Πολιτισμού και υφυπουργών αθλητισμού είναι απ'τη... Βόρεια Ελλάδα.


Ένα κατεστημένο που επιτρέπει σε Νομάρχες, βουλευτές, υπουργούς, να καταθέτουν επερωτήσεις και να συστήνουν "επιτροπές σωτηρίας του λαοπρόβλητου ΠΑΟΚ". Ένα κατεστημένο που ανοίγει... Κυριακάτικα τράπεζες για να εξυπηρετηθεί η ΠΑΟΚάρα. Ένα κατεστημένο που επέτρεπε επί σειρά ετών στον ΠΑΟΚ να κάνει μεταγραφές, ενώ χρωστούσε σε όποιον μιλούσε Ελληνικά - και όχι μόνο.

Το "Αθηνοκεντρικό κατεστημένο" σε ένα πράγμα "φταίει" : Οτι έχει μεγαλύτερο πρεστίζ τόσο σε επίπεδο μάρκετινγκ, όσο και σε επίπεδο οικονομικής επιφάνειας. Όταν βλέπεις π.χ. οτι ο Ολυμπιακός φέρνει τον Τζιοβάνι και το Ζάχοβιτς κι εσύ φέρνεις τον μπαρμπα-Τετράντζε, τον Σάμπρι και το Λουκά Καραδήμο, που πας; Όταν ο Παναθηναϊκός δίνει 2 μύρια για να σου πάρει τον Σαλπιγγίδη και εσύ "απαντάς" με... δανεικούς τον "Μπίδη" και τον Τσίγκα, τι πας να κάνεις; Με πορδές αυγά δε βάφονται και με παίκτες που βαφτίζουν τα ΜΜΕ παικταράδες αλλά στις ομάδες της Αθήνας δεν θα έβρισκαν θέση ούτε στα οικογενειακά διπλά, τι περιμένεις να κάνεις; Ας ρίξει όποιος θέλει μια ματιά στις μεταγραφές που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ από... όποτε θέλει μέχρι τώρα και ας πεί οτι "ΝΑΙ, εκείνες τις σεζόν είχα καλύτερους παίκτες". Όχι όμως να λένε και ότι αδικήθηκαν απ΄το κατεστημένο ενώ έπαιζαν με αμυντικό δίδυμο τον Κολομπούρδα και τον Κουλακιώτη...

Μια παρατήρηση, απο πλευράς μας : Για να είναι συνεπείς με το διαμορφωμένο πλέον από ετών status τους, μήπως είναι προτιμότερο να επαναφέρουν το παλιό τους σήμα, που τόσο ταιριάζει με τον μεγάλο τους αδελφό στην Αθήνα;
Όσο για το μένος τους προς τον Ολυμπιακό; Αυτά τα περι "κατεστημένου" που αναμασούν τα τελευταία χρόνια είναι για τα πανηγύρια. Τα ίδια και χειρότερα έκαναν και με τον Νταϊφά πρόεδρο, και με το Σαλιαρέλη, και με το Μπανασάκη ακόμα. Τα ίδια έκαναν και σε εποχές που ο Ολυμπιακός βασανιζόταν και πάλευε για την έξοδο στο κύπελλο UEFA. Τα περι κατεστημένου, κέντρων αποφάσεων και αδικιών είναι παραμύθια για μικρά παιδιά : Η εξήγηση τελικώς είναι πάρα πολύ απλή. Είναι φθόνος. Φθόνος για αυτό που ίσως θα μπορούσαν να είναι, αλλά ποτέ, μα ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να γίνουν με τα μυαλά που κουβαλάνε. Ποτέ και σε κανένα επίπεδο : Είτε διοικητικό, είτε αθλητικό, είτε οπαδικό. Και ΑΥΤΟ ακριβώς είναι που τους ενοχλεί, ούτε ο... Βούδας, ούτε ο ΚούΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΙΛΟΙ ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ;ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ Τ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ,ΕΤΣΙ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες