Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ)

 Ο oρυκτός πλούτος της ΕλλάδαςΣτο χάρτη αριστερά, που μπορεί να μεγεθυνθεί με ένα διπλό κλίκ του mouse, φαίνονται οι περιοχές (όχι η ποσότητα) στις οποίες έχουν ανιχνευθεί ορυκτά ή υπάρχουν σοβαρές αναφορές ότι υπάρχουν. Οι κατηγορίες ορυκτών, στις οποίες μπορεί να διακριθεί ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι:








  1. Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα: Α=Αταπουλγίτης, Β=Μπεντονίτης, C=Λευκά Ανθρακικά, D=Διατομίτης, F=Αστριοι, G=Γρανάτης, Gr=Γραφίτης, Gy=Γύψος, H=Ορυκτό Αλας, Hu=Χουντίτης, K=Καολίνης, Mg=Μαγνησίτης, O=Ολιβίνης, P=Φωσφορίτες, Pe=Περλίτης, Po=Ποζολάνη, Pu=Κίσσηρη, Q=Χαλαζίας, Si=Αμορφο πυρίτιο, T=Τάλκης, V=Βερμικουλίτης, Ζ=Ζεόλιθος.
  2. Μάρμαρα – Διακοσμητικά Πετρώματα: Μ=Λευκά ως έγχρωμα μάρμαρα, δολομίτες, τραβερτίνες, όνυχες, αλάβαστρο, ψαμμίτες, σχιστόλιθοι, ηφαιστειακά πετρώματα, ζεολιθοφόροι τόφοι
  3. Μεταλλεύματα: Ag=Αργυρος, Au=Χρυσός, Βx=Βωξίτης, Cu=Χαλκός, Cr=Χρώμιο, Fe=Σιδηροξείδια, Mn=Μαγγάνιο, Ni=Νικέλιο, Pb=Μόλυβδος, Py=Σιδηροπυρίτης, Zn=Ψευδάργυρος
  4. Ενεργειακές ορυκτές πρώτες ύλες: Co=Γεαιάνθρακες, O-G=Πετρέλαιο-Φυσικό Αέριο, U=Ουράνιο κοίτασμα
Ενας φίλος μου ζήτησε να αναρτήσω αυτό τον χάρτη, γνωρίζοντας ένα μέρος από το βιογραφικό μου. Τον ευχαριστώ. Eκανα μία-δύο διορθώσεις τις άλλες άλλη ώρα. Ο χώρος των υλικών πάντα με συνάρπαζε γιαυτό άλλωστε και έκανα κάτι περισσότερο μετά απο αυτό. Ευτυχώς για τη χώρα ξέρω και Πυρηνική Φυσική, οπότε οποιαδήποτε άποψη εκφράσω στο μέλλον για το θέμα του ορυκτού πλούτου της θα είναι η περισσότερο έγκυρη. Eίναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι επιστήμονες διεθνώς που μπορούν να έχουν διεπιστημονική άποψη και δεν φτειάχνονται εύκολα. Δεν περιμένω να το καταλάβετε.
Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο με τίτλο  “Οι Ορυκτοί Πόροι της Ελλάδος και η αποπληρωμή του χρέους!
Κατά την εκτίμηση των συγγραφέων του άρθρου, η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών πόρων της χώρας είναι περίπου 1,5 τρισεκ. € και είναι τετραπλάσια του συνολικού χρέους της (360 δισεκ. €).  Eτσι,
  1. προτείνουν καθετοποιημένες μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας, οι οποίες να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας,  που θα συμβάλλουν πολύ πιο σύντομα στην εξάλειψη του χρέους και επομένως στη ραγδαία ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
  2. επίσης, προτείνουν μια ουσιαστική συμβολή στη μείωση του δημόσιου χρέους με τη παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων «δανείων δυνάμεων», για πολλές δεκαετίες, με αντάλλαγμα την προείσπραξη μέρους των προσδοκώμενων εσόδων.
Καταρχήν ο κύκλος εκμετάλλευσης ορυκτών δεν σταματάει στη πρόταση 1. Αυτό όμως προυποθέτει την ύπαρξη υποδομών, εμπειρίας, τεχνολογικής αντίληψης και σοβαρής βιομηχανίας, που η χώρα δεν έχει με αποτέλεσμα να πουλάει φτηνά π.χ. το αλουμίνιο και να αγοράζει δέκα ή εκατό φορές πιο πάνω τα προιόντα του π.χ αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά κοκ.
Η Ελλάδα όσο παράγει μόνο πρωτογενή προιόντα θα πτωχαίνει περισσότερο διότι πάντα θα εισάγει προιόντα μεγαλύτερης αξίας από αυτά που εξάγει. Αυτό που μετράει δεν είναι το τελικό προιόν να είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό δεν αρκεί. Πρέπει το ποσοστό που κατέχει το κάθε παραγόμενο προιόν στον κύκλο του κέρδους του φάσματος των προιόντων που παράγονται διεθνώς να είναι σημαντικό.
Το δεύτερο αδύνατο σημείο της πρότασης είναι ότι η Eλλάδα χρειάζεται τη λύση τώρα. Χρειάζεται τη παραγωγή τώρα. Αρα η πρώτη πρόταση είναι η εισαγωγή της δεύτερης.
Η δεύτερη πρόταση αφορά τη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση με ομόλογα, παράγωγα κλπ του ορυκτού πλούτου της χώρας. Δεν συμφωνώ. Τέτοιες ιδέες είναι επικίνδυνες αλλά και τεχνικά δεν μου φαίνονται εφικτές.
Θα μου πείτε τι κάνουμε; Υπάρχει λύση αλλά θέλει σχεδιασμό με βάση άλλη φιλοσοφία και άλλες αρχές. Aυτά δεν γράφονται ούτε συμβουλεύονται ούτε ερωτώνται ανοικτά, ακόμη και όταν εκτελούνται…!

Ωκεανογραφικά και έρευνα ορυκτών πετρωμάτων βυθού


Στη μελέτη των Τσιραμπίδη και Φιλιππίδη δεν έχει συμπεριληφθεί η αξία όλων των ορυκτών και υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο Αιγαίο και σε όλη την Ελληνική ΑΟΖ γενικότερα. Η εκτίμηση της αξίας του ορυκτού πλούτου που έχουν κάνει αφορά μόνο όσα ορυκτά και υδρογονάνθρακες, για την ποσότητα των οποίων υπάρχουν εκτιμήσεις ή κάποιες μετρήσεις απο άλλους ερευνητές.
Ορυχεία και ορυκτά δεν υπάρχουν μόνο στη στεριά της Ελλάδας αλλά και στο βυθό της θάλασσας, τα  οποία ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί.
Στη φωτογραφία βλέπετε μεγάλα αποθέματα κάποιων ορυκτών που έχουν ευρεθεί ήδη μέσα σε ωκεανούς!
Υπο την έννοια αυτή, η αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη απο 1.5 τρις και η έλλειψη αναφοράς απο οιονδήποτε στο θέμα αυτό δείχνει και την τεχνολογική ανεπάρκεια και γνώση της χώρας.
Σημειώστε, ότι τα ορυκτά του βυθού ανιχνεύονται με τη βοήθεια των γνωστών ωκεανογραφικών πλοίων που είτε ως τουριστικά είτε ως ερευνητικά αρχαίων θησαυρών έχουν κατά καιρούς κατακλύσει τη χώρα. Μελέτες βιοποικιλότητας είναι κλασσικές περιπτώσεις που κρύβουν πίσω τους την χαρτογράφηση των πετρωμάτων του βυθού. Τα εργαστήρια ανάλυσης πετρωμάτων δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάνω στο πλοίο αφού τα δείγματα απο το βυθό μπορούν να διατηρηθούν και να μελετηθούν αργότερα σε εργαστήρια της ξηράς…
Στη φωτογραφία φαίνεται ένα πλήρως οργανωμένο ωκεανογραφικό με δίχτυα που ακουμπάνε στο βυθό, κλωβούς, υποβρύχια και κάμερες, GPS που χρησιμοποιείται στη χαρτογράφηση κλπ, το οποίο κάνει συλλογή δειγμάτων πετρωμάτων απο το βυθό της θάλασσας. Συνήθως το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα τέτοια πλοία τα αντιλαμβάνεται σαν “τουριστικά” και τα αφήνει ελεύθερα να κάνουν έρευνα εντός της Ελληνικής ΑΟΖ.

Συμπλήρωμα

Μελέτη των Τσιραμπίδη και Φιλιππίδη για τα αποθέματα και την αξία των ορυκτών της Ελλάδας.

Ορυκτοί πόροι της Ελλάδας: Αποθέματα και Αξία

 

 


 


 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες