Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τι προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα

Τι προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα “Σίγουρη” θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών τη συμφωνία με την τρόικα σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες και εκτιμούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε το απόγευμα το Eurogroup να πει το “ναι” στην εκταμίευση της δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

“Η συμφωνία είναι επί της ουσίας κλεισμένη , μένουν τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στα κείμενα που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης . Δεν μας ενδιαφέρει αν η δόση καταβληθεί στο σύνολο της ή τμηματικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μία πολιτική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση” τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στην imerisia.gr αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου επί ελληνικού εδάφους “ραντεβού” του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο – σκούπα με τα προαπαιτούμενα γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί αύριο Τρίτη στην Βουλή και σε κάθε περίπτωση θα πάει στο Κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά τη σύσκεψη και δήλωσε «αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ
Τόμσεν, υπογραμμίζοντας πως «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο, ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».
Ο κ. Στουρνάρας νωρίς χθες το απόγευμα πέταξε για Βρυξέλλες μαζί με τους επικεφαλής της τρόικας και αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου μαζί τους επί βελγικού εδάφους.
Τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα εξετάζονται σήμερα το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να
παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική τους μορφή , τα κείμενα του
επικαιροποιημένου Μνημονίου και να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τμηματική καταβολή της με τις επιμέρους δόσεις θα αποδεσμεύονται μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα στα ακόλουθα ζητήματα:
-Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων. Θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με το παλιό μισθολόγιο. Οι απώλειες εσόδων ύψους 250 εκατ. ευρώ θα αντισταθμιστούν εν μέρει κατά 100 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείο Εθνικής Άμυνας. . Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μισθολογικές απώλειες για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς.
-Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ
του ΟΑΕΕ. Ως ισοδύναμο μέτρο έχει προταθεί η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν
εισφορές στον ΟΓΑ).
-Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο του 2014 από τις εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
- Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ (1,2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014) κλείνει σε μεγάλο βαθμό μέσω της αυτόματης περικοπής υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Όπως τονίζουν στο οικονομικό επιτελείο “συνολικά προτάθηκαν 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
-Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων η τρόικα αποδέχθηκε ότι το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ προκλήθηκε από “εξωγενείς” παράγοντες και έτσι δεν επέμεινε στην ενεργοποίηση της ρήτρας επιβολής πρόσθετων μέτρων για την... αστοχία στα έσοδα.
Έτσι ο φετινός στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιορίστηκε στα 1,6 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ). Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση η διαφορά του 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί το 2014.
Πλέον το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εξασφαλίσεις συνολικά έσοδα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες