Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

FT: «Ξεμένει από χρήματα η διάσωση της Ελλάδας;»

Δύσκολο το Φθινόπωρο για την Αθήνα - Επιμένουν στα περί χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα οι Financial Times

«Ξεμένει από χρήματα η ελληνική διάσωση;», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου των Financial Times, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει και για τρίτο πακέτο προς τη χώρα μας, το οποίο ωστόσο, δύσκολα θα δεχθούν οι χώρες του Βορρά.

«Πόσο ακριβώς εκτός τροχιάς βρίσκεται το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 172 δισ. ευρώ;», διερωτώνται οι FT, παραπέμποντας σε πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας το οποίο αποκάλυπτε ότι το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 3 με 4 δισ. ευρώ. Μια είδηση, ωστόσο, την οποία έσπευσαν να διαψεύσουν κορυφαίοι αξιωματούχοι.

«Δεν υπάρχει οικονομικό κενό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία σχετικά με την αναθεώρησή του τον Ιουλίου», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γκέρι Ράις, ο οποίος, μέσα από γραπτή δήλωση είπε: «Εάν η επανεξέταση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2013, όπως αναμένεται, δεν θα προκύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, επειδή το πρόγραμμα διάσωσης χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2014».

«Προσέξτε, όμως, τα κρυφά νοήματα αυτών των δηλώσεων», επισημαίνουν οι Financial Times.

« Τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ράις είπαν ότι  εν θα υπάρξει έλλειμμα - εφ 'όσον το ΔΝΤ είναι σε θέση να δώσει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης έως το τέλος του Ιουλίου. Γιατί; Λόγω του νέου χρηματοδοτικού κενού, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει χρήματα έως τον Ιούλιο του 2014. Το ΔΝΤ πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται πλήρως για 12 μήνες αλλιώς δε θα μπορεί να εκταμιεύσει  ρευστό και  έτσι μετά τον Ιούλιο, θα πρέπει να αναστείλει τις πληρωμές προς την Ελλάδα», εξηγούν.

«Μήπως έχετε ακόμη αμφιβολίες;», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ας ρίξουμε μια ματιά στις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που είναι άκρως αποκαλυπτικές. Η Κομισιόν στην  τελευταία έκθεση της αναφέρει ότι στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014, δόσεις 2,3 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ και 0,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα) του αρχικού σχεδίου, γίνονται μηδέν. Για να καλυφθεί το κενό, μεγάλο τμήμα του ρευστού χρειάστηκε να μετακυληθεί. Ετσι, για παράδειγμα, οι δόσεις της ΕΕ στο τρέχον τρίμηνο, που έπρεπε να είναι 3,2 δισ. ευρώ, έγιναν 10,3 δισ. Ευρώ», υπογραμμίζει.






«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο εξαντλούνται γρήγορα τα μετρητά. Σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την Τρίτη για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ, ο μηχανισμός διάσωσης (ESM), αναφέρει ότι έχει διανείμει τα 130,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 144,6 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να δώσει η ΕΕ στην Ελλάδα και υπολείπεται το ποσό των 14 δισ. ευρώ», εξηγούν οι FT  και προσθέτουν: «Για το λόγο αυτό ποσά της τάξεως των τα 3-4 δισ. ευρώ που έχασε η Ελλάδα από καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και την αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα, έχουν μεγάλη σημασία».

«Έτσι, ακόμη και αν η Ελλάδα αποφεύγει αυτή την κατάσταση και λάβει τις δόσεις έως το τέλος του Ιουλίου, το συγκεκριμένο θέμα θα προκύψει και πάλι το επόμενο τρίμηνο, όταν πλέον δε θα υπάρχει το 12 μηνών “παραθυράκι” του ΔΝΤ», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες; Δείτε τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση:  “Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλά προβλέπεται να ανοίξει χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο 2014. Γι' αυτό, με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι την επόμενη επιθεώρησή μας, ώστε να έχει πλήρη χρηματοδότηση το πρόγραμμα σε 12μηνο ορίζοντα. Το Eurogroup διεξάγει ήδη συνομιλίες για το πώς θα κλείσει αυτή η προβλεπόμενη τρύπα”», συνεχίζει.

«Με απλά λόγια, το ΔΝΤ θέλει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καλύψουν αυτό το κενό, και να το κάνουν γρήγορα. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι θα είναι ευκολότερο αυτό να γίνει σε τρεις μήνες, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές, αλλά το ΔΝΤ προτρέπει τους αξιωματούχους της νομισματικής ένωσης να καταλήξουν σε ένα εντελώς νέο και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», εξηγεί.

«Μετά από όλα αυτά, όχι μόνο η ΕΕ πρέπει να κλείσει την τρύπα του 2014, αλλά υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε επέκταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 και δεν έχουν διαθέσει καθόλου περαιτέρω χρήματα για αυτά τα δύο τελευταία χρόνια», γράφουν οι FT.

«Πόσα θα χρειαστούν; Σύμφωνα με το διάγραμμα του ΔΝΤ στην ίδια έκθεση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι τόσα πολλά. Εκτός από τα 4,6 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν για το 2014, θα χρειαστούν άλλα 6,5 δισ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με το Ταμείο. Μέχρι το 2016, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει μόνη της, εφόσον θα αυξάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα», επισημαίνουν.

«Το πιο δύσκολο πράγμα, ως συνήθως, θα είναι τα πολιτικά εμπόδια από τις χώρες του Βορρά.  Ήδη έχουν δεσμευθεί ότι θα συναινέσουν σε μια ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους έξι έως 12 μήνες -το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα σημαίνει την ανάληψη ζημιών στα ελληνικά δάνεια διάσωσης, ένα ήδη εύφλεκτο πολιτικό θέμα- οπότε το να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο πρόγραμμα, ακόμη και αν είναι μικρό, δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση», συμπεραίνουν οι Financial Times.

«Tην περασμένη εβδομάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν είπε πως ελπίζει σε ένα Καλοκαίρι “χωρίς ελληνικές κρίσεις”. Μπορεί η ευχή του να πραγματοποιηθεί, αλλά το Φθινόπωρο που θα έρθει μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο», καταλήγουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες