Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα

\
Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός του περάσματος δύο ανεμοστρόβιλων τα δύο τελευταία 24ωρα την Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 91, από τους οποίους οι 20 είναι παιδιά, ενώ οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι τις επόμενες ώρες, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι εικόνες καταστροφής που αντικρίζει κανείς είναι βιβλικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής. Το πέρασμα του δεύτερου ανεμοστρόβιλου τη Δευτέρα το απόγευμα στο προάστιο Μουρ της Οκλαχόμα ήταν και το πιο φονικό. Δύο σχολείοα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ένα νοσοκομείο και εκατοντάδες σπίτια, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KFOR-TV, επικαλούμενο δηλώσεις του ιατροδικαστή της πολιτείας.
Στην Οκλαχόμα νοσηλεύονται γύρω στους 230 ανθρώπους, από τους οποίους οι 70ν είναι παιδιά. Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος εύρους δύο μιλίων κατατάσσεται στο επίπεδο EF4, ενώ οι άνεμοι που αναπτύχθηκαν έπνεαν με ταχύτητα 200 μίλια την ώρα (περίπου 320 χλμ/ώρα).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η βοήθεια προς την πολιτεία της Οκλαχόμα, που κηρύχτηκε σε κατάσταση μεγίστης καταστροφής, περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές και βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη, 10 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Τέξας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων

Τουλάχιστον 91 νεκρούς - μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά - άφησε πίσω του ανεμοστρόβιλος διαμέτρου τριών χιλιομέτρων που έπληξε την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι και κατέστρεψε ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια. Εκτιμάται ότι περίπου 24 μικροί μαθητές έχουν παγιδευτεί στα ερείπια ενός σχολείου που κατέρρευσε.
Τουλάχιστον 45 από τους 230 τραυματίες είναι επίσης παιδιά, σύμφωνα με τα νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NBC, μεταξύ των νεκρών είναι μια μητέρα με το νεογέννητο μωρό της που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα καταψύκτη.

Πρόκειται για τον φονικότερο ανεμοστρόβιλο που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που σκοτώθηκαν 161 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν του Μισούρι.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο - κυρίως στα χαλάσματα του Δημοτικού Σχολείου Plaza Towers, όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν εγκλωβιστεί οι 24 μαθητές.

Η πόλη Μουρ, με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και ένα νοσοκομείο. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το Ιατρικό Κέντρο.

Διαβάστε:
Πού οφείλονται οι φονικοί ανεμοστρόβιλοι;

http://images.scribblelive.com/2013/5/20/9b7b9d24-ea48-4799-ad8c-6726f0cf9448_500.jpg
Ο φονικός ανεμοστρόβιλος



"Κατάσταση μέγιστης καταστροφής"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα "σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής" και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή. Η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της Οκλαχόμα Μαίρη Φέιλιν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας που επιθυμεί την απρόσκοπτη αναζήτηση επιζώντων.

Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά
, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.

Την περασμένη Πέμπτη, 10 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Τέξας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.



Απευθείας σύνδεση με την περιοχή 
nooz.gr
koutipandoras.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες