Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τι σημαίνει η επαναγορά χρέους και ποιοί καλούνται να πληρώσουν

Για να υποχρεώσει το ελληνικό κράτος τους έχοντες τα ομόλογα να τα δώσουν στις νέες κουρεμένες τιμές, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη «συναίνεση» του 75% των κατόχων. Δηλαδή, κάτοχοι ομολόγων συνολικού ύψους 47 δισεκατομμυρίων, πρέπει να πουν «ναι» (Ενεργοποίηση CACs – ρήτρες συλλογικής δράσης).

Οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία έχουν 23 δις ευρώ ομόλογα, το 36% περίπου . Θα πουν το ναι; Κανένας δε μπορεί να τους υποχρεώσει, δεδομένου ότι τα νούμερα για να φτάσουμε στο υποχρεωτικό, μέχρι το 75%, δε βγαίνουν. Θεωρητικά, οι τράπεζες μπορούν να πουν όχι επικαλούμενες αύξηση κατά 10 δις των κεφαλαιουχικών τους αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση. Μπορούν να το πουν; Ιδού η απορία.

Τα φυσικά πρόσωπα, κανένα λόγο δεν έχουν να συμφωνήσουν. Χαμένοι για χαμένοι, ούτως ή άλλως, ελπίζουν πως τουλάχιστον όσα τους έμειναν από το πρώτο PSI, θα τα πληρωθούν στο 100, όταν λήξουν.

Ποιοι λοιπόν μένουν να πάρουν μέρος στην επαναγορά και να πουν και ευχαριστώ; Μόνο τα hedge funds που αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά στις  14-24 μονάδες βάσης και που τώρα, σε ελάχιστο χρόνο από το καλοκαίρι που έκαναν τις τοποθετήσεις τους, θα αυγατίσουν τα κεφάλαιά τους, πουλώντας στο 33-35 που θα οριστεί.

Πόσα είναι τα λεφτά αυτά που μπορούν να συγκεντρωθούν από τα hedge funds; Είναι 5, είναι 6, είναι  7 δισεκατομμύρια; Σίγουρα δεν είναι παραπάνω.

Συμπέρασμα: Για να σωθεί η Ελλάδα και για να ανοίξει το πουγκί του το ΔΝΤ μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει είτε να προηγηθεί μία «αναγκαστική» συμφωνία των τραπεζών και των ταμείων, πιθανόν με παροχή κάποιων κινήτρων στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, είτε να συμβεί η έκπληξη, δηλαδή να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των ξένων, κατόχων των ομολόγων, πλην φυσικά των hedge funds, που όπως είπαμε, έχουν συμφέρον να συμμετάσχουν

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες