Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ - ΜΑΜΟΥΘ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΩΡΡΑ



Την ιστορία της μετοχής των 670 δις ευρώ που δωρίζεται απο Πατρινή οικογένεια (Σώρρα) στο κράτος για να αποπληρωθούν όλα τα χρέη, την αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο. Όπως σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε και την απάντηση της τράπεζας και την ανταπάντηση της οικογενείας. Σήμερα θα ασχοληθούμε με νέες αποκαλύψεις για να έχουμε μία σφιαρική άποψη και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα...

Δύο έγγραφα, το πρώτο του 1939 και το δεύτερο του 1940, έρχονται να ενισχύσουν την εντύπωση πως η διαδικασία ολοκλήρωσης της ειδικής εκκαθάρισης της «Τράπεζας της Ανατολής» διεκόπη για κάποιον άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Παρά, λοιπόν, τους ισχυρισμούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου η «Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τους οποίους η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936, προκύπτει αβασάνιστα πως τουλάχιστον έως το 1940 αυτή η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί.


Το πρώτο είναι τηλεγράφημα του υποκαταστήματος της Τράπεζας στο Βόλο και απευθύνεται στα κεντρικά της Αθήνας. Ζητά από την Διοίκηση της τράπεζας να απαντήσει σχετικά με την πορεία της μετοχής της…υπό εκκαθάριση «Τράπεζας της Ανατολής».

Η ημερομηνία κατά την οποία απεστάλη το τηλεγράφημα είναι 11 Μαΐου του 1940. Λίγους μήνες πριν εμπλακεί η χώρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για τον οποίο το υποκατάστημα ζητεί πληροφορίες επί της αξίας των μετοχής είναι σαφής. «Διά λογαριασμών πελατών μας», αναγράφεται στο τηλεγράφημα χαρακτηριστικά.



Το δεύτερο ντοκουμέντο αφορά επιστολή, προς την «Εθνική», Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος ταξιδεύει προφανώς για επαγγελματικούς λόγους μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου, διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό σε βρετανική τράπεζα, έχει στην κατοχή του μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής και απαιτεί από την «Εθνική» να τον πληροφορήσει περί της τελικής αποτιμήσεως της αξίας των μετοχών, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ειδική εκκαθάριση.

Ο συγκεκριμένος δικαιούχος, όπως προκύπτει εκ των συμφραζομένων, είναι επιχειρηματίας ή εν πάση περιπτώσει διαθέτει γνώσεις επί των τραπεζικών ζητημάτων. Έχει μάλιστα επισκεφθεί το υποκατάστημα της «Εθνικής» στην διεύθυνση 38 Avenue de l’ Opera όπου και υπέβαλλε το αίτημα του να του δοθεί η «λογοδοσία επί της εκκαθαρίσεως της Τραπέζης Ανατολής», επισημαίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά « εκκαθάρισιν ην η τράπεζα σας ανέλαβε προ τινών ήδη ετών», που σημαίνει ότι ο υπογράφων, κ. Γ.Θ. Περιστιάνης, κάτοικος Κολωνακίου γνωρίζει άριστα το ιστορικό της μετοχής. Απλά επιθυμεί να ρευστοποιήσει τις μετοχές που διαθέτει. Η επιστολή προ της «Εθνική» του δικαιούχου έχει σταλεί στις 20 Μαρτίου του 1939.



Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς της «Εθνικής», το 1939 και το 1940, δικαιούχοι σπεύδουν να ενημερωθούν για την τύχη της εκκαθάρισης, η οποία ως φαίνεται ούτε έχει δημοσιοποιηθεί, ενδεχομένως δε ούτε ολοκληρωθεί. Δεν έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ η λογοδοσία της εκκαθάρισης. Δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά η ολοκλήρωση της. Οι πελάτες και δικαιούχοι της τράπεζας ψάχνουν και ζητούν πληροφορίες.

Από το πρώτο, ωστόσο, ντοκουμέντο προκύπτει πως υπήρξε και εσωτερική αλληλογραφία για το ζήτημα αυτό μεταξύ κεντρικών και υποκαταστημάτων της «Εθνικής» μετά το 1936, ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Το έτος 2000 και πιο συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, η Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν σχετικού αιτήματος ενημερώνει γνωστό εκπαιδευτικό θεσμό, ο οποίος εδρεύει στην Περιφέρεια, για το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου που διαθέτει.

Το όνομα του θεσμού δεν αναφέρεται σε αυτό το κείμενο διότι απλώς δεν υφίσταται προς το παρόν κανέναν λόγος να αποκαλυφθεί. Άλλωστε το ζήτημα δεν επικεντρώνεται στο όνομα του θεσμού αλλά στην απάντηση του τραπεζικού ιδρύματος. Στο χαρτοφυλάκιο αναφέρονατι μετοχές της τραπέζης της Ανατολής.

Η τελευταία αναφορά στον κατάλογο αυτόν αφορά χρεόγραφα της Τράπεζας της Ανατολής. Είναι αξιοπερίεργο ωστόσο πώς εν έτι 2000, δηλαδή 68 χρόνια μετά την απορρόφηση της συγκεκριμένης τράπεζας από την «Εθνική», το τραπεζικό αυτό ίδρυμα αποδέχεται και αναφέρει την ύπαρξη χρεογράφων της Τράπεζας της Ανατολής.

Είναι αξιοπερίεργο διότι η ίδια η «Εθνική» με επίσημη ανακοίνωσή της προ ημερών, ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί για μία σειρά από λόγους οι οποίοι και αναφέρονται στην επίσημη αυτή ανακοίνωση. Ο αφελέστερος λοιπόν των παρατηρητών διερωτάται το γιατί, πολύ πρόσφατα, το έτος 2000, η ίδια ακριβώς τράπεζα, συμπεριλαμβάνει στην ενημέρωση της προς πελάτη της τις μετοχές αυτές οι οποίες (κατά την «Εθνική» πάντα) δεν έχουν την παραμικρή αξία.

Το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ανατολής στην οδό Σοφοκλέους
Το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ανατολής στην οδό Σοφοκλέους
Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από το έγγραφο αυτό είναι πώς αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από το 1936, οπότε και κατά την «Εθνική» ολοκληρώθηκε η ειδική εκκαθάριση της συγχώνευσης της Τράπεζας της Ανατολής, και παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις τραπεζικών υπαλλήλων του τραπεζικού αυτού ιδρύματος έναντι πελατών ότι αυτές οι μετοχές έχουν ακυρωθεί (;) τότε πώς είναι δυνατόν στην ως άνω αναφορά να καταγράφονται 320 μετοχές;

Προφανώς η «Εθνική Τράπεζα» οφείλει και σε αυτήν την περίπτωση μία απάντηση και μάλιστα αξιόπιστη. Άλλωστε ακόμη αναμένεται η δημοσιοποίηση εκ μέρους του τραπεζικού ιδρύματος το έγγραφο εκείνο ή το σχετικό ΦΕΚ δια του οποίου θα επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός της τραπέζης ότι η ειδική εκκαθάριση της απορρόφησης της Τράπεζας της Ανατολής ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936.

Θα πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός πως κατατέθηκε και επερώτηση στην Βουλή απο τον Κ. Βελόπουλο σχετικα. Αναλυτικά η επερώτηση
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Τείνει να πάρει διαστάσεις η δημοσιοποίηση του θέματος με τις Μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του διαδικτυακού ειδησεογραφικού πρακτορείου www. zougla.gr έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο μία υπόθεση κάποιων μετοχών της μη υφιστάμενης από το 1936 "Τράπεζας της Ανατολής" η οποία όπως είναι φυσικό λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας και έντονης φημολογίας.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως κάτωθι.
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστής ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράστηκε και συγχωνεύθηκε με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά τον ισχύοντα νόμο μετά την συγχώνευση επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές ανέλαβαν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση όμως αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίστηκε πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Όμως οι μετοχές αυτές ήταν σε χρυσό και μάλιστα και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής
ήταν και είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Οι κάτοχοι των μετοχών αυτών ισχυρίζονται πως μετά από επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες διαπίστωσαν πως η αξία σε χρυσό της κάθε μετοχής της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη, η δε συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..

Οι δικαιούχοι των μετοχών αυτών μάλιστα ίδρυσαν μία μηκερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης. Η Μ.Κ.Ε. «END» έχει στην κατοχή της ως δωρεά από την οικογένεια Σώρρα η οποία είναι και η κάτοχος των μετοχών, 4 από τις προαναφερθείσες μετοχές τις οποίες ισχυρίζεται πως προτίθεται να δωρίσει στο ελληνικό κράτος ώστε να δοθούν ως εγγύηση στο ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γνωρίζει κάτι σχετικά με την προαναφερθείσα υπόθεση η Εθνική
Τράπεζα της Ελλάδος και ποια είναι τελικά η επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας;
2. Αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των κατόχων της συγκεκριμένης μετοχής, τι προτίθεται να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος

Εδώ παραθέτουμε και το βίντεο, απο το κεντρικό δελτίο του alter στο οποίο έγινε αναφορά στο θέμα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες