Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΔΡΑ ΣΕ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ-ΝΕΚΡΟΣ Ο ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ!!!!!



Κατέληξε ο αξιωματικός της αστυνομίας που είχε τραυματιστεί σοβαρά από την ισχυρή εκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην οδό Κανελλοπούλου.
Ο αστυνομικός υπάλληλος Γιώργος Βασιλάκης ήταν ο αστυνομικός που παρέλαβε το δέμα που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό.


Η έκρηξη σημειώθηκε στον έβδομο όροφο όπου στεγάζεται το γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη και έφτασε μέσα σε ένα δέμα σε μορφή "δώρου" στο γραφείο του υπασπιστή, ο οποίος το άνοιξε και αμέσως εξερράγη στα χέρια του.

Ο 52χρονος αστυνομικός ήταν επί χρόνια στενός συνεργάτης του υπουργού, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε ανακληθεί από την αποστρατεία με προσωπική πρόταση του κ. Χρυσοχοϊδη για να υπηρετήσει ως υπασπιστής του.

Το γραφείο βρίσκεται δίπλα στο γραφείο του Χρυσοχοϊδη, ο οποίος βρισκόταν μέσα.

Χρυσοχοϊδης: "Έχασα ένα πολύτιμο και αγαπημένο συνάδελφο"

Συντετριμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στις πρώτες του δηλώσεις είπε ότι έχασε έναν αγαπημένο φίλο και συνάδελφο και ότι οι τρομοκράτες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

""Σκοτώθηκε ένας οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών. Δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα για να καταστήσουμε τις γειτονιές και τις πόλεις μας ασφαλείς", συμπλήρωσε ο υπουργός.



Ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν ο ίδιος.

Επικοινώνησε δε τηλεφωνικά και με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Στο υπουργείο επικρατεί χάος, ενώ έχει κατεδαφιστεί η μεσοτοιχία των δύο δωματίων.

Ο χώρος έχει αποκλειστεί μέχρι να εξεταστεί από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στο σημείο βρίσκεται ο ίδιος ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, ενώ οι πηγές κάνουν λόγο για πολύ καλά οργανωμένη επίθεση, που δεν μοιάζει με καμία μέχρι τώρα.

Πάντως, ερωτηματικά προκαλεί το πώς κατάφερε να περάσει το δέμα χωρίς έλεγχο, σε ένα κτήριο γεμάτο αστυνομικούς, ενώ έχει ξεκινήσει έλεγχος του εσωτερικού κυκλώματος των καμερών, προκειμένου να εντοπίσουν τον άνθρωπο που πήγε με το δέμα - βόμβα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως δεν λειτουργούσε το σύστημα ανίχνευσης μετάλλων, ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να ερευνηθεί το πώς μπήκε η βόμβα στο κτήριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνδεσμολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη βόμβα μοιάζει με αυτή που χτύπησε στα Πατήσια, όπου έχασε τη ζωή του ο 15χρονος Αφγανός.

Πάντως η εκρηκτική ύλη, όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις, είναι ζελατοδυναμίτιδα.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη όταν ανοίχθηκε από τον άτυχο αστυνομικό.
Η ισχύς της έκρηξης χαρακτηρίζεται μεσαία, αλλά λόγω του ότι επρόκειτο για κλειστό χώρο το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς τα παράθυρα και ένα διάδρομο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Η εκδοχή να επρόκειτο για ωρολογιακό μηχανισμό, έχει σχεδόν αποκλεισθεί.

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο προσκήνιο της εγχώριας τρομοκρατίας παρόμοια κατασκευή βόμβας-δέματος και οι πρώτες εκτιμήσεις αποφεύγουν να συσχετίσουν την επίθεση με κάποια από τις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ενεργές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ερευνώνται τρεις εκδοχές:


1.Το δέμα να παραδόθηκε από άγνωστο στο πολιτικό γραφείο του Μιχ.Χρυσοχοίδη, όπου δεν τηρούνται αρχεία παραλαβής και δεν υπάρχουν μηχανήματα ελέγχου. Από εκεί, θεωρείται πιθανό κάποιο από τα μέλη της φρουράς ή του προσωπικού, να το παρέλαβε και να το μετέφερε μαζί με τη συνήθη αλληλογραφία, στο Υπουργείο Προστασίας. Λόγω αβλεψίας, αλλά και ρουτίνας το πρόσωπο κλειδί αμέλησε να παραδώσει το δέμα για τον συνήθη έλεγχο, αλλά το ανέβασε κατευθείαν στο γραφείο και το άφησε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού.

2.Το δέμα να παραδόθηκε στο υπουργείο από τα ΕΛΤΑ. Στην περίπτωση αυτή, η αβλεψία εντοπίζεται στο ότι πιθανόν λόγω ρουτίνας, κάποιος από τους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, αμέλησε να το περάσει από ακτίνες Χ και κάποιος συνάδελφός του, το ανέβασε απ'ευθείας στο γραφείο του υπουργού. Πιθανόν δε, να παραδόθηκε πρώτα στο γκισέ της υποδοχής του 7ου ορόφου και εκεί να μην έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, καθώς οι αστυνομικοί που βρίσκονται στη θέση αυτή θεώρησαν ότι είχε ήδη ελεγχθεί.

3.Το δέμα να παραδόθηκε από εταιρία ταχυμεταφοράς στο υπουργείο. Στην περίπτωση αυτή, από το γραφείο ελέγχου στην κεντρική είσοδο της λεωφόρου Κατεχάκη, κρατήθηκαν τα όλα τα στοιχεία, παραδόθηκε κανονικά στο γραφείο εισόδου του κτιρίου, αλλά άγνωστο γιατί, δεν ελέγχθηκε από τα μηχανήματα ακτινών Χ και μεταφέρθηκε στον 7ο όροφο.

Σε κάθε περίπτωση, το ανθρώπινο λάθος θεωρείται δεδομένο. Είτε λόγω της ώρας που παραδόθηκε το δέμα (αργά το απόγευμα), είτε λόγω ρουτίνας και αισθήματος ασφάλειας κάποιο από τα πρόσωπα που μεταφέρουν την αλληλογραφία και τα δέματα στο υπουργικό γραφείο, αμέλησε τη διαδικασία που προβλέπουν οι κανονισμοί και το δέμα με τη βόμβα πέρασε χωρίς να ελεγχθεί.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες