Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

REUTERS: ΤΟ ΔΝΤ ΖΗΤΕΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

http://www.star.gr/publishingimages/2014/12/121214142356_6400.jpgΤο Ταμείο αρνείται πως εμμένει σε μειώσες συντάξεων και ζητεί αναδιάρθρωση, σύμφωνα με το Reuters - «Δεν μας αφήνουν να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν το αφήνουν, τονίζει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.

Το Reuters αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα κηρύξει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, εντασσόμενη στην ίδια λίστα με τη Ζιμπάμπουε και την Αργεντινή. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε την πληρωμή της δόσης των 300 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και ομαδοποίησε τις δόσεις για να τις πληρώσει στο τέλος του μήνα.

Κατά το δημοσίευμα, το ΔΝΤ επιμένει να αποπληρωθεί στο ακέραιο και δεν αναμένεται να δανείσει επιπλέον στην Αθήνα. «Αλλά το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του, θέλουν το Ταμείο να συνεχίσει να συμμετέχει στην εκτέλεση οποιουδήποτε νέου σχεδίου για την Ελλάδα, διότι εμπιστεύονται την εμπειρία και την πειθαρχία του», συνεχίζει.

Επισημαίνει, παράλληλα, πως οι επικριτές του Ταμείου δηλώνουν πως το ΔΝΤ έχει καταστρέψει την αξιοπιστία του συμβαδίζοντας με την πολιτική ελίτ στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη από το να επιμένουν σε διαγραφές, πρώτα από τους ιδιώτες πιστωτές και τώρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα για το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών της», δηλώνει ο Ουσμένε Μαντένγκ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ. «Το συμφέρον του ΔΝΤ δεν ευθυγραμμίζεται απαραιτήτως με αυτό της ΕΕ και της ΕΚΤ», τόνισε.

Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά και σε εσωτερική έκθεση, που συντάχθηκε από το προσωπικό του Ταμείου το 2013, και η οποία ανέφερε πως αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν αμφιβολίες το 2010 για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειό της εγκαίρως αλλά συμφώνησαν στο σχέδιο εξαιτίας των ανησυχιών για την μόλυνση άλλων ευρωπαϊκών κρατών από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αξιωματούχοι του ΔΝΤ δηλώνουν στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στις ελληνικές διαπραγματεύσεις και στην κριτική που έχει ασκηθεί στο Ταμείο από Έλληνες αριστερούς υπουργούς για τις απαιτήσεις του για μειώσεις των συντάξεων και την άρνησή του για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αντίστοιχα με τα πρότυπα του ILO, το Reuters φιλοξενεί απόψεις αξιωματούχων του ΔΝΤ που, μιλώντας ανώνυμα, αρνούνται ότι επιμένουν σε αυτές τις συγκεκριμένες μειώσεις των συντάξεων.

«Το πώς ακριβώς οι Έλληνες θα πετύχουν αυτόν τον στόχο, εξαρτάται από αυτούς. Το Ταμείο απλώς λέει, εάν δεν εξοικονομήσετε τα χρήματα με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να το κάνετε με άλλον», υποστήριξε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες