Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αισιοδοξία για συμφωνία. Το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα. FT: Στις 20 Ιουλίου το πραγματικό ορόσημο για Ελλάδα

Με τον χρόνο να τελειώνει ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε αργά χθες το βράδυ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν με τους πιστωτές.
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που πρέπει να "τρέξει" γρήγορα προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο τραπέζι μπήκε το θέμα του χρέους και της επίλυσής του, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το που μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή από εδώ και πέρα, το δημοσιονομικό κενό, αλλά και πώς πρέπει να λειτουργούν στο εξής οι θεσμοί έχοντας μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση.
Είναι προφανές πως για τις επόμενες ημέρες της διαπραγμάτευσης το "παιχνίδι" επιστρέφει σε μεγάλο βαθμό στους θεσμούς, βλέποντας πως υπάρχουν ακόμα πολλά να συζητηθούν σε τεχνικοοικονομικό επίπεδο.
Στο τραπέζι της συζήτησης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το βράδυ μπήκε και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η συνεχή επαφή που θα έχουν οι τρεις ηγέτες τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Γερμανία, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιβεβαίωναν την θέληση και των τριών ηγετών να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ από το Παρίσι δήλωναν πως η συνάντηση, που είχε πολιτικό χαρακτήρα είχε ως στόχο να πλαισιώνει τον τεχνικό διάλογο χωρίς να τον αντικαταστήσει.

"Σπάει ο πάγος" με τον Πρόεδρο της Κομισιόν

Μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ήταν αρκετή για να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Έλληνα πρωθυπουργο.
Η ολιγόλεπτη συζήτηση ήταν φιλική και ουσιαστικά ήρθε να πάρει το ¨νήμα¨ της διαπραγμάτευσης και να το συνεχίσει από εκεί ακριβώς που το είχαν αφήσει οι δυο ηγέτες. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την επίτευξη και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπό την προϋπόθεση, όμως, πως θα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των χωρών της Ευρωζώνης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το κακό κλίμα που είχε προκληθεί με τον ισχυρό άνδρα της Κομισιόν είχε οδηγήσει την διαπραγμάτευση πολλά βήματα πίσω και πως το χθεσινό "λιώσιμο του πάγου"  ήρθε να βάλει τα πράγματα και πάλι στη σωστή τους βάση.
Η σημερινή πολύ σημαντική συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα μετά το μεσημερι, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

Με την οικονομική κατάσταση στη χώρα να έχει φτάσει σε ασφυκτικά πλαίσια η κυβέρνηση βάζει ως απόλυτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ενιάμηνη παράταση, μέχρι τον Μάρτιο του 2016 που λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η οποία υπήρχε μέσα στο 47σελιδο κείμενο στο κεφάλαιο του χρέους, ακούστηκε για πρώτη φορά χθες επίσημα από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη μείωση του χρέους μέσω της μεταφορά των ομολόγων ύψους 27 δις. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM πέραν της χρήσης των 10,9 δις. ευρώ  που προορίζονται για το ΤΧΣ.
Όπως τόνιζαν πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση είναι μια λογική πρόταση που περιλαμβάνει και ανταλλαγή χρέους μεταξύ ΕΚΤ και ESM ¨ώστε να πάρουμε ανάσα και να υπάρχει η δυνατότητα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση.¨
Στόχος είναι η επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας δήλωναν κυβερνητικές πηγές.
Προαπαιτούμενο από την ελληνική πλευρά είναι:
Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησης της χώρας, όχι με το μαρτύριο της σταγόνας δόση – δόση
Η αναδιάρθρωση του χρέους
Να δοθεί ένα αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο στην ελληνική οικονομία
Να μην απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα από τους δανειστές.
Αυτό που τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι σε σχέση με την ανάγκη χρησιμοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη λύση ενός δανείου είναι πως ¨υπάρχει μπροστά μας ένας χρηματοδοτικός γκρεμός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σχέση με τα ομόλογα που λήγουν¨.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Μεγάλη κουβέντα άνοιξε για άλλη μια φορά σε σχέση με την κάλυψη του δημοσιονομικου κενού και πως μπορεί αυτό να καλυφθεί και να βρεθεί ένα κοινό πεδίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει μπει για αλλη μια φορά το θέμα του ΦΠΑ με την κυβέρνηση να έχει προτείνει ήδη ο μεσαίος συντελεστής να ανέβει στο 12%, χωρίς, όμως να αποκλείει και εδώ να υπάρξει μια νέα υποχώρηση άλλης μια μονάδας.
Το που θα ¨κλείσει ¨ τελικά ο ΦΠΑ, αλλά και ποια τρόφιμα θα μετατεθούν για τα "υψηλότερα στρώματα" θα εξαρτηθεί  άμεσα από το που θα καταλήξει και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αργά χθες το βράδυ επιβεβαίωνε την διαφωνία που είχε με Ευρωπαίο αξιωματούχο όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης τονίζοντας πως περιμένει τα σχόλια και τις προτάσεις τους.
Η αίσθηση που δόθηκε, πάντως χθες είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να βάλει λίγο ακόμα νερό στο κρασί του αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο και να ανεβάσει κατά 0,25% τον συντελεστή για το 2015 φτάνοντάς τον στο 1% που ήταν και η αρχική πρόταση των θεσμών.
Την εκτίμηση πως δεν πρόκειται να χαλάσει η συμφωνία για ποσοστό 0,2% του πλεονάσματος εξέφρασε, άλλωστε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στον Alpha.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαμίμου βλέπει πως επόμενες ημέρες θα είναι ¨γεμάτες¨ διαπραγματευτικά, με τους θεσμούς να πιέζουν τη στιγμή, που κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως τα περιθώρια ελιγμών της Αθήνας είναι πλέον περιορισμένα.

Το χρονοδιάγραμμα

Κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση αυτή την ώρα να θέσει ένα σαφές χρονικό όριο για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και ούτε να προβλέψει τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurorgroup.
Ορόσημο φαίνεται να αποτελεί το Euroworking Group που συνεδριάζει στις 15 του μηνός, ενώ ακολουθεί το τακτικό Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Για πολλούς αυτή είναι η ημερομηνία κλειδί προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, καθώς αφήνεται και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να έχουν τοποθετηθεί και τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών.

Το θρίλερ των Βρυξελλών

Εναλλαγή κλίματος, αλλά και συναισθημάτων για την Ελληνική πλευρά καταγράφηκε από το πρωί της Τετάρτης με τις διαπραγματεύσεις να κινούνται μια στο ¨κρύο¨ και μια στη ¨ζέστη¨.
Η ψυχρολουσία ήρθε για την Αθήνα με την ανακοίνωση του Μαργαρίτη Σχοινά και την άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου πως γνώριζε την απόρριψη της Κομισιόν επάνω στη νέα ελληνική πρόταση.
Οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των πιστωτών, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους συνεχίστηκαν, με την παραφιλολογία για το πολυθρύλητο ραντεβού Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και την ενδεχόμενη ματαίωσή του.

Στις 20 Ιουλίου το πραγματικό ορόσημο για Ελλάδα

Περίπου ένα μήνα θα χρειαστεί η χώρα για να νομοθετήσει τα όσα συμφωνηθούν, εκτιμούν οι δανειστές. Αγώνας για να αποφευχθεί πτώχευση όταν λήξει το ομόλογο που κρατά ΕΚΤ.
Στις 20 Ιουλίου το πραγματικό ορόσημο για Ελλάδα
O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε έναν ακόμα κύκλο συνομιλιών με τους ομολόγους του από Γαλλία και Γερμανία το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο σημάδι από τις δύο πλευρές, ότι βρέθηκαν πιο κοντά στο να επιτύχουν μια συμφωνία για την αποδέσμευση των €7,2 δισ. των χρημάτων του πακέτου διάσωσης.
Μετά από μία συνάντηση δύο ωρών που έλαβε χώρα μετά από τη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της λατινικής Αμερικής, ο κ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τις συνομιλίες εποικοδομητικές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα εντατικοποιηθούν – χρησιμοποιώντας παρόμοια γλώσσα με αυτή πολλών προηγουμένων συναντήσεων.
«Νομίζω ότι η ηγεσία της Ε.Ε. καταλαβαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσει σε μια βιώσιμη λύση και σε μια δυνατότητα για την Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή με ασφάλεια, ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο», είπε ο κ. Τσίπρας σε κάποια σύντομα σχόλια στους δημοσιογράφους όταν αποχωρούσε από τη συνάντηση. «Αυτό δε θα δώσει ασφάλεια μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έφυγαν δίχως να κάνουν σχόλια.
Οι χωρίς αποτέλεσμα συνομιλίες διεξήχθησαν ενώ τα σημάδια αυξάνονταν, πως οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα και κινούνται προς μία σκληρή γραμμή του τύπου «όλα ή τίποτα».
Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει σε συνομιλητές τους ότι η δημόσια απόρριψη από την πλευρά της Ελλάδας μιας προσφοράς για συμβιβασμό από τους δανειστές που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν σημάδι ότι ο συμβιβασμός ίσως να μην είναι εφικτός.
Για να αποτρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποδεσμευτούν τα €7,2 δισ. της βοήθειας. Χωρίς αυτήν την βοήθεια, η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία στο δάνειο των €1,5 δισ. που χρωστάει στο ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να φτάσουν σε μια συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλίσουν τα €7,2 δισ., τα οποία πρέπει να αποδεσμευτούν πριν από τη λήξη ενός ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης που έρχεται στις 20 Ιουλίου.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε η Ελλάδα να νομοθετήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και μία χρεοκοπία στο ομόλογο της 20ης Ιουλίου, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό χάος στη χώρα, όπως λένε.
Αν και το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος αυτού του μήνα, μια συμφωνία, εφόσον συναφθεί αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια επέκταση του προγράμματος ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις του προγράμματος μέσα στον Ιούλιο.
Την ώρα που λάμβαναν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών, η Standard & Poor's υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας λέγοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να καθυστερήσει μία πληρωμή $300 εκατ. στο ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα ήταν σημάδι πως «η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε πληρωμές συντάξεων και άλλες πληρωμές του εσωτερικού έναντι των προγραμματισμένων δανειακών της υποχρεώσεων».
Η S&P ανέφερε επίσης ότι η τρέχουσα αντιπαράθεση έχει υπονομεύσει την ελληνική οικονομία τόσο σοβαρά, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές είναι πολύ πιθανόν να συμπεριλαμβάνει υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις.
«Ακόμα κι αν υπάρξει μια συμφωνία με τους δανειστές μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν περιμένουμε ότι μία τέτοια συμφωνία θα καλύψει τις ανάγκες του χρέους της Ελλάδας πέρα από το Σεπτέμβριο», έγραφε η έκθεση.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει περαιτέρω υποχωρήσεις από τους δανειστές της αυτήν την εβδομάδα καταθέτοντας μία αντιπρόταση στον Pierre Moscovici, οικονομικό επίτροπο της Κομισιόν. Αλλά ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε την Τετάρτη πως ο κ. Μοσκοβισί διαμήνυσε στους Έλληνες υπουργούς ότι η νέα ελληνική προσπάθεια ήταν ανεπαρκής.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν που παρουσίασε το σχέδιο συμβιβασμού στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, πίστευε ότι υπήρξε συμφωνία στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Περίμενε έτσι ένα σχέδιο για το πώς η Ελλάδα θα φτάσει τους στόχους, σχέδιο που θα λάμβανε υπόψη την αντίσταση της Αθήνας στην μείωση των συντάξεων και την αύξηση των φόρων στην ενέργεια.
Αντ' αυτού, οι Έλληνες διαπραγματευτές κατέθεσαν νέους στόχους για τα πλεονάσματα χωρίς να συμπεριλάβουν κανένα νέο πλάνο για το πώς θα αναπληρώσουν τα ελλείμματα στο συνταξιοδοτικό ή πώς θα αντικαταστήσουν τα έσοδα από την αύξηση στο φόρο της ενέργειας. Ένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να δεχτεί το στόχο των δανειστών για πλεόνασμα το 2015, αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το πώς θα επιτευχθούν περαιτέρω περικοπές.
Παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ τους, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας συναντήθηκαν στα περιθώρια της συνόδου κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Λατινικής Αμερικής. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα ξανασυναντηθούν την Πέμπτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες