Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Πάνω από 3 δισ. ευρώ κοστολογείται η επαναφορά κατώτατου και 13ου-14ου μισθού

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Πάνω από 3 δισ. ευρώ κοστολογείται η επαναφορά κατώτατου και 13ου-14ου μισθούΣε κοστολόγηση των προτάσεων νόμων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού αλλά και για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σχετικές εκθέσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή.


Στα 202 εκατ. ευρώ το χρόνο το κόστος επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» η οποία μεταξύ άλλων επαναφέρει στα 751 ευρώ τον κατώτατο μηνιαίο μισθό  προκύπτει ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις, τα άμεσα αποτελέσματα και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των απασχολούμενων και των επιδοτούμενων ανέργων παραμένει σταθερός είναι:

-          Ετήσια δαπάνη του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ από την αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας η οποία εκτιμάται στο ποσό των 202.000.000 ευρώ περίπου ( το βασικό ποσό του επιδόματος ανεργίας θα αναπροσαρμοστεί από τα 360 ευρώ στα 460 ευρώ περίπου)

-          Ετήσια αύξηση εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (κατά βάση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) από τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων εισφορών σε υψηλότερη βάση. Εκτίμηση για την αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου

-          Ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από άμεσους και έμμεσους φόρους λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης

-          Σε περίπτωση όμως μείωσης του αριθμού των απασχολούμενων θα επέλθει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού

-          Ετήσια δαπάνη, μη σημαντική θα προκληθεί και σε βάρος του προϋπολογισμού του ΟΜΕΔ από την αύξηση των μελών του ΔΣ. Εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το ποσό των 10.000 ευρώ

Στα 3,3 δισ. ευρώ η πρόταση του ΚΚΕ

Σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ κοστολογεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού σε επίπεδα προ κρίσης και για επαναχορήγηση επιδομάτων εορτών και αδείας (13ος και 14ος) μισθός σε όλους τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι προτεινόμενες διατάξεις προκαλούν:

-          Ετήσια δαπάνη ποσού 3.143.600.000 ευρώ περίπου από την επαναχορήγηση   των επιδομάτων εορτών και αδείας στους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης καθώς και εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ

Οι εκτιμήσεις για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, είναι ίδιες με αυτές που περιλαμβάνει η έκθεση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 202 εκατ. ευρώ.

Τέλος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και των «κόκκινων» δανείων σημειώνεται γενικά ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων από τον περιορισμό των προστίμων και προσαυξήσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες