Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ευρήματα Αμφίπολης: Το Λιοντάρι παραπέμπει στον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχο


Με την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων να θαμπώνει τον κόσμο και να φέρνει την Αμφίπολη ακόμα και πρώτο θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα σενάρια για τον νεκρό δίνουν και παίρνουν.
"Πρόκειται για μνημείο μοναδικό από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις, στο οποίο εμφανίζεται ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου", αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης.
Εικάζει μάλιστα πως "γλυπτά θα εντοπιστούν και στην κύρια, τρίτη είσοδο του τάφου". Και επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται Καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο και αυτό αποτελεί μοναδικότητα  - που δεν είναι μόνη - για το ταφικό μνημείο που ανασκάπτεται στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Βασιλικά σύμβολα οι ανάγλυφοι ρόδακες στον τάφο της Αμφίπολης: Οδηγούν σε μέλος της μακεδονικής δυναστείας




  "Φαίνεται ότι έχουμε ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου σε όλο το ταφικό οικοδόμημα" σημειώνει, εκτιμώντας παράλληλα πως οι Καρυάτιδες δεν είχαν αποτρεπτικό ρόλο. "Πιστεύω ότι είχαν τα χέρια τους τεντωμένα αλλά σε γωνία 90ο προς τα πάνω στηρίζοντας το επιστήλιο του τάφου. Δεν ήτανε δηλαδή αποτρεπτικές. Αυτόν τον συμβολισμό τον έχουνε οι Σφίγγες. Οι Καρυάτιδες συμβολίζουν τη στήριξη του ταφικού συγκροτήματος".
Η ποιότητα των ευρημάτων δείχνει πως ο "ένοικος" του τάφου δεν ήταν μόνο επιφανής, αλλά διέθετε και τεράστια περιουσία.

  "Σαφώς ο τάφος μας δείχνει κάτι ιδιαίτερο ως προς την ταυτότητα του νεκρού", τονίζει, σημειώνοντας πως η ταύτισή του θα είναι δύσκολη καθώς στους μακεδονικούς τάφους -πλην μιας περίπτωσης στο ταφικό μνημείο του Λύσωνος και του Καλλικλέους- δεν έχουν εντοπιστεί επιγραφές.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος, μιλώντας στο Έθνος αναφέρει και αυτός με τη σειρά του ότι ο τάφος κρύβει ένα σημαντικό πρόσωπο.

  Επαναλαμβάνει ότι είναι απίθανο ο «ένοικος» του τάφου να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, εκτιμά ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενεί τη Ρωξάνη  και τον γιο της Αλέξανδρο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η τοποθέτηση του Λέοντα στην κορυφή του Τύμβου παραπέμπει μάλλον σε κάποιο στρατηγό.
"Η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων εκείνη την εποχή αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής", τονίζει, ενώ μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί τελευταία για τους πιθανούς "ενοίκους" ο κ. Τιβέριος ξεχωρίζει αυτό του Νέαρχου.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες