Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη! Στον αέρα τα έργα του Μετρό!

http://www.exedra.gr/wp-content/uploads/2013/12/%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%A1%CE%9F.jpg
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», η κατασκευάστρια κοινοπραξία υπέβαλλε «ειδική δήλωση διακοπής έργου», κάνοντας το πρώτο βήμα για τη διάλυση της σύμβασης με το Δημόσιο.
Το ζητούμενο είναι αν πρόκειται για στρατηγική κίνηση του κατασκευαστή, προκειμένου να «εκβιάσει» την αποδοχή από την Πολιτεία των οικονομικών αιτημάτων, ή να προλάβει καταγγελία της σύμβασης από το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία απέστειλε σήμερα 50σέλιδη επιστολή στη διοίκηση της Αττικό Μετρό και της καταλογίζει την αποκλειστική ευθύνη για την απουσία προόδου στο έργο. Επισημαίνει ότι αδυνατεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα εργασιών, καθώς δεν έχουν παραδοθεί οι απαιτούμενοι χώροι στους σταθμούς Βενιζέλου και Βούλγαρη. Εκφράζει την εκτίμηση ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο το Μετρό δεν θα λειτουργήσει νωρίτερα από το 2020 και ανακοινώνει τον τερματισμό της ανάμειξής της στην κατασκευή της βασικής γραμμής του έργου.
Αξιοσημείωτο, είναι πάντως ότι, χωρίς να έχει «διαρρεύσει» η επιστολή, η Αττικό Μετρό έσπευσε να εκδόσει ανακοίνωση. Όπως επισημαίνει, «το έργο επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, τις κατασκευαστικές εργασίες του σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι (Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, Πατρίκιος, Ν. Ελβετία), στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο Αμαξοστάσιο, όπως προβλέπει η σύμβαση». Επιπλέον, υπενθυμίζει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε προ εξαμήνου ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης: «Η σύμβαση κατασκευής του δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων για όλους».
Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Υποδομών, η κίνηση αυτή είναι επιχειρηματικός ελιγμός καθώς ο κατασκευαστής υπολείπεται των εργασιών του χρονοδιαγράμματος. Πηγές της Αττικό Μετρό εξέφρασαν την έκπληξή τους για τον ελιγμό της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, με δεδομένο ότι όλες οι οικονομικές διαφορές έχουν παραπεμφθεί σε έξι διαιτησίες. Η Αττικό Μετρό έχει προθεσμία 10 ημερών να απαντήσει στον κατασκευαστή.
Πηγή: Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες