Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Reuters: Δήμευση καταθέσεων για τη σωτηρία των τραπεζών

Reuters: Δήμευση καταθέσεων για τη σωτηρία των τραπεζών  Οι καταθέσεις 500 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας και για τη γεφύρωση του χάσματος που άφησαν οι τράπεζες λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει έγγραφο της ΕΕ, που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters. «Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει μειώσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να διοχετεύσει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδίως των μακροπρόθεσμων επενδύσεων», αναφέρει το έγγραφο.

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει παράπονα ότι εμποδίζονται από τον δανεισμό της οικονομίας λόγω των κανονισμών που θεσπίστηκαν μετά την κρίση αναγκάζοντάς τις να κρατούν πολύ μεγαλύτερα “μαξιλάρια” ασφαλείας κεφαλαίων και ρευστότητας.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η «καταλληλότητα» των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας της ΕΕ για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, μια διαδικασία κατά την οποία ενδέχεται να ελεγχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού για την αποτροπή του κινδύνου οι τράπεζες της ΕΕ να έχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ολοκληρώσει επίσης μια μελέτη, από το τέλος του τρέχοντος έτους, σχετικά με τη σκοπιμότητα της καθιέρωσης ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου της ΕΕ, ανοικτού σε άτομα των οποίων τα κεφάλαια θα μπορούσαν να συνενωθούν και να επενδυθούν σε μικρές επιχειρήσεις. Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να μελετήσει το κατά πόσο οι αλλαγές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων, δημιουργώντας ρευστότητα και διαφάνεια στην δευτερογενή αγορά για τις συναλλαγές εταιρικών ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες