Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

CNN: Γιατί η Κριμαία;

CNN: Γιατί η Κριμαία;
Γιατί τόσο λόγος για την Κριμαία; Τι ξέρουμε για αυτή την πόλη; Το CNN παρουσιάζει πέντε λόγους για τους οποίους  είναι τόσο «ξακουστή».
Το άρθρο με τίτλο «5 things to Know about Crimea» παρουσιάζει τους παρακάτω λόγους:

1. Κριμαία δεν ανήκει σήμερα στην Ρωσία, αλλά ανήκε στο παρελθόν.
Η Μόσχα είχε συμφέρον στην Κριμαία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, τόσο για τα πλούσια εδάφη της, όσο και για την πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία έδωσε την Κριμαία στην Ουκρανία το 1954, όταν η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ρωσία ήθελε να πάρει πίσω την Κριμαία αλλά οι νομοθέτες στην Ουκρανία και στην Κριμαία ψήφισαν να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας.
2. Πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να ζουν στην Κριμαία.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις βασικές ομάδες εθνικοτήτων που ζουν στην Κριμαία:
Εθνοτικοί Ουκρανοί που ζουν στο Βορρά.
Ρώσοι στο νότο.
Και μια τρίτη ομάδα που ονομάζεται Τάταροι στη μέση.
Οι Τάταροι αντιπροσωπεύουν το 15 ​​ στο 20% του πληθυσμού και υπέφερε τα πάνδεινα υπό τον Στάλιν στη Σοβιετική εποχή.
3. Μέρος του ρωσικού ναυτικού είναι στην Κριμαία.
Η συζήτηση για τη σημασία της Κριμαίας στη Ρωσία, είναι εμφανής. Εχει εκεί τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το Ρωσικό Ναυτικό έχει μια βάση στην πόλη της Κριμαίας της Σεβαστούπολης, στη Μαύρη Θάλασσα, εδώ και 230 χρόνια.
Πλοία και υποβρύχια που βασίζονται εκεί, είναι σε κοντινή απόσταση από την Βόρεια Τουρκία, την Μεσόγειο, Είναι σημείο «κλειδί» που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη Μέση Ανατολή όσο και τα Βαλκάνια.
Αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υποστηρίζει πως η ύπαρξη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί.
Η Σεβαστούπολη είναι επίσης σαφώς σημαντική για τη Ρωσία. Το 2010, η Μόσχα έδωσε στην Ουκρανία μια καλή συμφωνία για το φυσικό αέριο σε αντάλλαγμα την παραμονή μέρους του στόλου της, στο Κίεβο.
4. Κριμαία έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία
Ακόμα κι αν δεν ξέρετε τίποτα σχετικά με τον Κριμαϊκό πόλεμο, θα έχετε ακούσει για την Florence Nightingale. Ήταν στον πόλεμο της Κριμαίας το 1850  και έγινε γνωστή ως «η κυρία με το λαμπτήρα» που φρόντιζε τους τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο που η Βρετανία, η Γαλλία και η Οθωμανική Τουρκία έκανε εναντίον της Ρωσίας.
5. Και μην ξεχνάτε την Γιάλτα, φυσικά.
Όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωνε, στα τέλη του 1945, οι ηγέτες των Συμμάχων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν - συναντήθηκαν για να διαιρεθεί η Ευρώπη. Η συνάντηση αυτή, η οποία έθεσε τις βάσεις για τον «Ψυχρό Πόλεμο» έγινε στον Κριμαϊκό θέρετρο της Γιάλτας.
Διαβάστε επίσης
«Κομερσάντ»: Γιατί η Κριμαία είναι σημαντική για Ουκρανία και Ρωσία;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες