Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αποκλείει ο Ντράγκι τη μετακύληση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες

Αποκλείει ο Ντράγκι τη μετακύληση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές ΤράπεζεςΚατηγορηματικά αποκλείει την ανανέωση (rollover) των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Όπως εξηγεί κάτι τέτοιο αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης). Όταν το Eurogroup πρότεινε τη λύση (Φεβρουάριος 2012) δεν είχε ακόμη αξιολογηθεί και εξακριβωθεί εάν αυτή αντίκειται σε συνθήκες της ΕΕ, προσθέτει.

Για νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση που εξακολουθεί να θεωρεί την επιλογή αυτή ως λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή

«Με τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, της 27ης Νοεμβρίου 2012 και της 13ης Δεκεμβρίου 2012, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεσμεύονται να μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τα κέρδη που δημιουργούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθΚΤ), καθώς επίσης, τα κέρδη που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και έχει διανείμει στους μετόχους της (SMPs και ANFAs). Επίσης, στην Πρώτη Αξιολόγηση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, αναφέρεται ότι ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά το Eurogroup, είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που κατέχουν οι Εθ.ΚΤ. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όμως, δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και λόγω του γεγονότος ότι οι ΕθΚΤ εγείρουν νομικά εμπόδια, όπως η παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ. Με δεδομένο ότι η υπαναχώρηση των κρατών μελών από τις συμφωνίες του Eurogroup, για την οποία δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, δημιουργεί πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, ερωτάται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

1. Πόση είναι η συνολική αξία της ανανέωσης (rollover) των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει προταθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού;

2. Ως μέλος της Τρόικα τι έχει προτείνει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος, με δεδομένο ότι την ευθύνη για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων την έχουν το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όχι η Ελλάδα;

3. Γιατί δεν εκφράστηκαν οι ενδοιασμοί για την παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ, κατά τη διάρκεια των συνόδων του Eurogroup;»

Η απάντηση του Μ. Ντάγκι

«Αγαπητέ κύριε Χουντή,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 29 Νοεμβρίου 2013 η κα Sharon Bowles, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο των εθνικών τους αρμοδιοτήτων, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ αναλαμβάνουν οι ίδιες τη διαχείριση των υπαγόμενων στη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA - Agreement on Net Financial Assets) ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία διακρατούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Οποιαδήποτε επενδυτική πράξη διενεργούν οι ανωτέρω ΕθνΚΤ για τους σκοπούς των χαρτοφυλακίων ANFA πρέπει να συνάδει προς τους στόχους που ορίζει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ΕΚΤ δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στη διενέργεια αυτών των πράξεων, παρά μόνον σε περίπτωση που παρακωλύονται οι στόχοι και τα καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Όταν η Ευρωομάδα αξιολόγησε τον Φεβρουάριο του 2012 τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, λειτούργησε με βάση την υπόθεση ότι θα γίνει ανανέωση (rollover) τίτλων ANFA ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ. Αναγνώρισε πάντως ότι η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ήταν αβέβαιη, καθώς προϋπέθετε αξιολόγηση και έγκριση από τις επιμέρους ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ. Κατόπιν αξιολόγησης των ανησυχιών περί νομισματικής χρηματοδότησης που προκάλεσε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ως άνω δυνατότητας, το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης).

Όσον αφορά τις συνέπειες για το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, σας παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωομάδας της 21ης Φεβρουαρίου 2012 στην οποία αναφέρεται ότι η Ευρωομάδα δεσμεύεται να παρέχει «επαρκή στήριξη στην Ελλάδα τόσο στη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη αυτού, έως ότου η χώρα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι αρμόδια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι τα κράτη μέλη».
newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες