Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Δημοψήφισμα για το μέλλον της ΕΥΑΘ στις 18 Μαΐου

Την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου προέκριναν ως την πλέον κατάλληλη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ναι ή όχι στην πώληση της ΕΥΑΘ» οι φορείς και οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «SOSτε το νερό».
Έτσι η μαζική ανοικτή συνέλευση
που έγινε το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισε να καλέσει τους δήμους που έχουν εκδώσει ψηφίσματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού να συμμετέχουν ενεργά και να βοηθήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στις 18 Μαΐου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που βάσει του Καλλικράτη δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στους δήμους για μείζονος σημασίας θέματα ακόμη εκκρεμεί και η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν σκοπεύει να το προχωρήσει.
Το «παρών» στη συνέλευση της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό» έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του πλέον πολύτιμου κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό, καθώς και η βουλευτής και δημοτική σύμβουλος των ΑΝΕΛ Χρ. Γαϊταγάνα. Υπέρ του δημοψηφίσματος τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Ανοιχτής πόλης» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Μιχάλης Τρεμόπουλος και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΔΣΘ Χρ. Μπακέλλας τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρέχοντας την τεχνογνωσία του.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, προφανώς και ενόψει εκλογών, τάχθηκε αυτή τη φορά αναφανδόν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, τονίζοντας ότι η διαχείρισή του θα πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε μια διαδημοτική εταιρεία η οποία θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης, του ελέγχου και της τιμολογιακής πολιτικής. Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος μίλησε για τις πρωτοβουλίες της ΠΕΔΘ και τη σθεναρή στάση της ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, ενώ τάχθηκε και αυτός υπέρ της άποψης ότι η εταιρεία θα πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι, αν και το δημοψήφισμα επί της ουσίας θα είναι «άτυπο», το αποτέλεσμά του θα είναι καθοριστικής σημασίας και μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση Σαμαρά να αλλάξει ρότα στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν ορισμένοι, ένα ισχυρό «όχι» στο ξεπούλημα του νερού θα απονομιμοποιήσει πολιτικά την πώληση της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την απόφαση της “SOSτε το νερό” για το δημοψήφισμα, για να αποφασίσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εάν επιθυμούν ή όχι το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, εκφράζοντας την πάγια θέση του πως το “νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα” και πως τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης. Αφήνοντας αιχμές για τη στάση ορισμένων δημάρχων, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «τώρα, μερικές εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποφάσισαν οι δήμαρχοι να υλοποιήσουν το δημοψήφισμα, ενώ άφησαν όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης και ενεργοποίησης των δημοτών τους» και αναφέρει ως χαρακτηριστική περίπτωση τον Γιάννη Μπουτάρη. «Μέχρι σήμερα τηρούσε σιγήν ιχθύος και μόλις χθες τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση όπως δεν έλαβαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι» τονίζει και υπόσχεται ότι θα αγωνιστεί για να μην περάσει το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ και να παραμείνει η εταιρεία στο Δημόσιο με κοινωνικό έλεγχο.
4news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες