Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Χάθηκαν 130.000 επιχειρήσεις και 176.400 θέσεις εργασίας στο εμπόριο την πενταετία 2008-2013!

Χάθηκαν 130.000 επιχειρήσεις και 176.400 θέσεις εργασίας στο εμπόριοΈκρηξη κατά 76,4% των απλήρωτων υπερωριών, αύξηση κατά περίπου 16.000 των ατόμων που απασχολούνται μερικώς, αλλά και απώλειες 176.400 θέσεων εργασίας και 130.000 επιχειρήσεων, είναι ο δραματικός απολογισμός του εμπορίου στα πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» της οικονομίας, καθώς συγκεντρώνει το 18,1% της συνολικής απασχόλησης της οικονομίας.
Το ελληνικό εμπόριο γύρισε στα επίπεδα του 1997, σύμφωνα με τα όσα σχολίασαν στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της ετήσιας έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το ελληνικό εμπόριο, οι καθηγητές και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Μία στις πέντε θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο 2008 - 2013 και έτσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο αριθμός των απασχολουμένων στο εμπόριο παρέμεινε κάτω από τις 700.000, για την ακρίβεια στις 656.154.
Οι καθηγητές Απ. Δεδουσόπουλος και Σ. Ρομπόλης τόνισαν ότι «για να ανακτηθούν αυτές οι χαμένες θέσεις εργασίας θα χρειαστούν 20 χρόνια».
Η ίδια η έκθεση αποτυπώνει και τις ραγδαίες ανακατατάξεις στο εργασιακό καθεστώς. Την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μερική απασχόληση διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία. Αποτελούσε το 2008 το 4,5% της συνολικής στο εμπόριο και το 2013 ανήλθε στο 8,2%, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 16.000 οι εργαζόμενοι που απασχολούνται για λίγες ώρες και με πενιχρούς μισθούς. Η έκθεση δίχνει ότι επτά στους 10 που εργάζονται με μερική απασχόληση αναζήτησαν δουλειά με πλήρες ωράριο, αλλά χωρίς επιτυχία.
Η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει έκρηξη και στις απλήρωτες υπερωρίες στο εμπόριο. Στο διάστημα 2008 – 2013 έχουν αυξηθεί κατά 76,4% και οι πληρωμένες έχουν μειωθεί κατά 53,3%. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων τους το 2014 παραμένουν απαισιόδοξες, σε χαμηλότερο όμως βαθμό συγκριτικά με πέρυσι.
Στις προβλέψεις για τις πωλήσεις επικρατεί και πάλι απαισιοδοξία, η οποία όμως κυμαίνεται σε αρκετά πιο περιορισμένη κλίμακα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που είχαν γίνει στην περσινή έρευνα. Η απαισιοδοξία αυτή είναι πολύ πιο έντονη στις μικρότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 54,5% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και το 39,4% των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν χαμηλότερες πωλήσεις. Τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα όσων αναμένουν ανάκαμψη του κύκλου εργασιών τους, η διαφορά μάλιστα στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές είναι πολύ μεγάλη.
Η απαισιοδοξία για τη ρευστότητα συνεχίζεται επίσης, με σχεδόν 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ να προβλέπουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2014.
Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τα αποθέματά τους το 2014 αναδεικνύουν μια διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ των δύο διακριτών ομάδων. Στις ΑΕ και ΕΠΕ η συμμετοχή της μερίδας των επιχειρήσεων που προβλέπει μειωμένη αποθεματοποίηση παραμένει στα ίδια επίπεδα (35,4%), ενώ υπερτερούν (κατά 9,5 %) οι προβλέψεις περί στασιμότητας. Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, όμως, οι επιχειρήσεις που προγραμματίζουν μείωση αποθεμάτων το επόμενο έτος έχουν περιοριστεί και καλύπτουν πλέον το 40,8%, ποσοστό ουσιαστικά ταυτόσημο με εκείνες που προβλέπουν στασιμότητα το 2014.
Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια για το 2014 ενισχύουν την εικόνα της επενδυτικής «απραξίας». Η απόλυτη πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει στασιμότητα. Συγκεκριμένα, οι 7 στις 10 εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ και σχεδόν οι 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να μεταβάλουν την επενδυτική τους συμπεριφορά. Οι επιχειρήσεις του εμπορίου δεν θεωρούν ότι το περιβάλλον θα βελτιωθεί σημαντικά ούτε το επόμενο έτος, με συνέπεια να είναι μονοψήφιο το ποσοστό όσων σκοπεύουν να προβούν σε αυξημένες επενδύσεις.
Η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα της απασχόλησης, παράλληλα όμως περιορίστηκαν τα ποσοστά των εταιρειών που προβλέπουν μείωση της απασχόλησης.
Χρήστος Κολώνας IMERISIA.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες