Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η Χαλκιδική «μαγνήτης» ρωσικών τουριστικών επενδύσεων

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrfe7je8DRMAcxXHXmUmagOpQQ_xFmUU3q7mghrhGOjC_s9AjWwyh37cRrxhWOTpBX2LsiHVmeIGM1aNnRM6nIiDUOi4qKgLNftlrVwGfguMOAZ1sW77h-CQ9Hk7JODewwQL6PEhlFSnTM/s1600/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF+%CE%B1%CF%80%CF%8C+0%CE%B1%CE%B1%CE%A1%CF%8E%CF%83%CE%BF%CE%B9.jpg
Στη Χαλκιδική έχουν αρχίσει να επενδύονται την τελευταία πενταετία ρωσικά κεφάλαια για την εξαγορά και ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες μετατρέπονται σε υπερπολυτελή συγκροτήματα, που φιλοξενούν μαζικά Ρώσους τουρίστες.



Οι επενδύσεις βουλγαρικών συμφερόντων είναι πολύ λιγότερες και βέβαια ισχνές είναι οι ελληνικές, που όμως δεν αποκλείεται να ενισχυθούν, καθώς fund και ξένοι επενδυτές σκοπεύουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στη Χαλκιδική και μάλλον χρειάζονται και αξιόπιστους τοπικούς εταίρους.
Οι νεότερες επενδυτικές εξελίξεις στη Χαλκιδική αφορούν στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και στο Παλιούρι Κασσάνδρας, όπου περατώθηκε η πώληση των δύο αυτών εκτάσεων.
Αγιος Ιωάννης
Ο Άγιος Ιωάννης στη Σιθωνία αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη Χαλκιδική και η αξιοποίησή του προβλέπει την ανάπτυξη του ακινήτου για οικιστική χρήση, τουρισμό και αναψυχή. Η συνολική επιφάνειά του ανέρχεται σε 261.000 τετραγωνικά μέτρα (με παραλία 2 χιλιομέτρων), εκ των οποίων η εκμεταλλεύσιμη περιοχή φτάνει τα 200.000 τ.μ.. Σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011, θα μπορούσε να διατεθεί ένας μέγιστος οικοδομικός συντελεστής της τάξης του 0,20 για την ανάπτυξη της περιοχής.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατακύρωσε την προηγούμενη Πέμπτη το ακίνητο έναντι 9,61 εκατ. ευρώ στους κ.κ. Γιάννη και Γιώργο Μεντεκίδη, οι οποίοι είχαν υποβάλει τη μοναδική δεσμευτική προσφορά.
Η οικογένεια Μεντεκίδη αποτελεί ίσως τον πιο γνωστό developer μεγάλων συγκροτημάτων εμπορικών και γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη, έχοντας συνδέσει το όνομά της με ορισμένες από τις μεγαλύτερες σχετικές επενδύσεις στη συμπρωτεύουσα, ενώ διαθέτει και το προνομιακό ακίνητο του πρώην εργοστασίου της Siemens, στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Η οικογένεια Μεντεκίδη θα προχωρήσει στον Άγιο Ιωάννη σε επένδυση, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών.
Όσον αφορά στο ακίνητο του Παλιουρίου, εκεί επικράτησε ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, που εκτιμάται πως για την ανάπτυξη της περιοχής θα επενδύσει ποσό περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά στο Παλιούρι, το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά της εταιρείας συμφερόντων του, της Dοnskoy Tabak, ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρ. του ακινήτου.
Το ακίνητο του Παλιουρίου αφορά μία έκταση συνολικής επιφάνειας άνω των 2.087 στρεμμάτων (το Βόρειο Παλιούρι με έκταση περί τα 1.180 στρέμματα που προορίζεται για την αξιοποίησή του ως Τουριστικού Οικολογικού Πάρκου και το Νότιο Παλιούρι με έκταση 887 στρεμμάτων).
Η επένδυσή της Donskoy Tabak αφορά σε 322 στρέμματα του Νοτίου Παλιουρίου, για ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία του Ξενία Παλιουρίου, το οποίο παραχωρείται για 99 χρόνια.
Το τελευταίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και παραμένει κενό εδώ και 20 χρόνια, ενώ έχει υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς.
Fund
Το Oaktree εξετάζει εξαγορές ξενοδοχείων
Επενδυτική διείσδυση στη Χαλκιδική εξετάζει ένα από τα μεγαλύτερα fund διεθνώς, το Oaktree, με υπό διαχείριση κεφάλαια 79,8 δισ. δολαρίων, καθώς διαπραγματεύεται την εξαγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Gerakina Beach στη Χαλκιδική, έχοντας όμως πρόθεση να προχωρήσει και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες στη χώρα μας.
Το Oaktree (Oaktree Capital Management) έχει κλείσει συμφωνία συνεργασίας με πολύ μεγάλο και γνωστό ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο, που έχει παρουσία στη Χαλκιδική, ο οποίος και θα αναλάβει τη διαχείριση, εφόσον υλοποιηθεί η εξαγορά, του Gerakina Beach.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται επειδή το Oaktree εκτιμάται πως έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» του και άλλα προς πώληση ξενοδοχεία, τόσο στη Χαλκιδική, όσο και σε άλλες περιοχές, η συνεργασία με τον συγκεκριμένο εγχώριο ξενοδοχειακό όμιλο να επεκταθεί και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Το Gerakina Beach ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και παραμένει κλειστό από το 2012 και έπειτα, καθώς ο προηγούμενος μισθωτής, η Star Hotels, αποχώρησε, λόγω μεγάλων οφειλών από μισθώματα.
Εκτός από το τίμημα της εξαγοράς, θα απαιτηθούν και επενδύσεις της τάξης τουλάχιστον των 8 - 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου το ξενοδοχείο των 3 αστέρων να εκσυγχρονιστεί για να μπορέσει να καταταχθεί στην κατηγορία των 4 ή 5 αστέρων.
Παράλληλα και κοντά στο ακίνητο, που αποκτά ο Ιβάν Σαββίδης, εξελίσσεται μία άλλη επένδυση, κόστους 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή Κάνιστρο, στο Παλιούρι. Αυτή αφορά σ' ένα υψηλών προδιαγραφών τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, που θα απαρτίζεται από ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών με υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μία μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε συνολική έκταση 330 στρεμμάτων.
Ο στόχος είναι το σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015, ενώ είναι επένδυση ρωσικών κεφαλαίων, που υλοποιείται από την ανώνυμη ξενοδοχειακή και παροχής υπηρεσιών υγείας εταιρεία Med Sea Health και την ξενοδοχειακή και κτηματική εταιρεία Mare Village ΑΕ. To ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε 130 στρέμματα, με 300 δωμάτια απ' τα οποία 30 είναι σουίτες με ιδιωτική πισίνα.
Ακόμη, θα κατασκευαστεί υδροθεραπευτικό κέντρο, που θα διαθέτει 62 πολυτελή δωμάτια με πισίνες, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από ιαματικές πηγές.
Οι τελευταίες εντοπίστηκαν κατά την εξέλιξη των εργασιών, έχουν κατοχυρωθεί και χαρακτηριστεί ως ιαματικές.
Ακόμη, θα υλοποιηθούν 150 παραθεριστικές κατοικίες σε έκταση 200 στρεμμάτων, οι οποίες θα διατεθούν κυρίως προς πώληση. Στόχος είναι το συγκρότημα να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, ενώ η μαρίνα σκαφών αναψυχής έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο για 33 χρόνια στην εταιρεία-φορέα υλοποίησης με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε επενδύσεις εξαγοράς και ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στη Χαλκιδική από ρωσικά κεφάλαια.
Η 19η μεγαλύτερη ρωσική ξενοδοχειακή αλυσίδα, «Cronwell Hotels & Resorts» εξαγόρασε δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Χαλκιδική και τα ανακατασκεύασε πλήρως.
Το ένα είναι το Rahoni Cronwell Park Hotel στη Νέα Σκιώνη Κασσάνδρας και το άλλο το Cronwell Resort Sermilia στα Ψακούδια Χαλκιδικής.
Τέλος και το πρώην ξενοδοχείο Portes Palace στην περιοχή της Ποτίδαιας ανακαινίστηκε πλήρως (αποκτώντας ένα από τα καλύτερα Spa στην Ευρώπη), ενώ ανήκει σε επιχειρηματικό όμιλο με πολύ σημαντική δραστηριότητα στην ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Αύξηση τουριστών
Nέα μεγάλη αύξηση των Pώσων τουριστών αναμένεται για το 2014, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Tουρισμού της Pωσίας, Eυγένιου Πισαρέβσκι, ο οποίος χθες από τη Θεσσαλονίκη εκτίμησε πως το 2014 θα έρθουν στην Eλλάδα 1,3 εκατ. Pώσοι τουρίστες. Nα σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος tour operator στο κομμάτι του τουρισμού μεταξύ Eλλάδας και Pωσίας, ο όμιλος Mουζενίδη, καταγράφει αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 300% μέχρι στιγμής και εκτιμά πως θα φέρει το 2014 περίπου 550.000 Pώσους έναντι 400.000 το 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες