Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αδιέξοδο στα Πανεπιστήμια-Στα άκρα η σύγκρουση

Αδιέξοδο στα Πανεπιστήμια - «Κραυγή» αγωνίας από φοιτητές, γονείςΜετά το ΕΚΠΑ υπό παραίτηση και η Σύγκλητος του ΑΠΘ - Νέα 48ωρη των διοικητικών του Καποδιστριακού, παρά τις δικαστικές αποφάσεις - Εισαγγελέας: Ανοίξτε τις σχολές - Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο: 2117 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά και τη χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Γκουτζαμάνη προς τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη να πράξει τα νόμιμα για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, οδηγούν στο  συμπέρασμα ότι θα χρειασθούν και άλλες ημέρες για να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση  του αδιεξόδου που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες.

Το «τοπίο» έντεκα εβδομάδες παραμένει συγκρουσιακό παρά το γεγονός ότι η απεργία έχει κηρυχθεί δύο φορές παράνομη από το Πρωτοδικείο και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει νόμιμη τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι  επιμένουν με νέα 48ωρη απεργία μην επιτρέποντας ταυτόχρονα σε φοιτητές και καθηγητές  να κάνουν μαθήματα. Το συγκρουσιακό τοπίο συμπληρώνεται από ομάδες φοιτητών που έχουν  αρχίσει να δημιουργούν εστίες καταλήψεων σε τμήματα, όπως η Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρά το γεγονός ότι ήδη σε τρία τμήματα από τα έξι του Πολυτεχνείου οι φοιτητές αποφάσισαν να κάνουν μαθήματα καλώντας και τους πανεπιστημιακούς να τους βοηθήσουν.

Οι οικογένειες των φοιτητών που δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις και οι νεοεισαχθέντες  φοιτητές που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να γραφτούν για πρώτη φορά αισθάνονται «όμηροι» αυτής της κατάστασης.

Τα  νοικοκυριά που μαστίζονται  από την κρίση και έχουν υποβληθεί σε αιματηρές οικονομικές για να σπουδάσουν τα παιδιά τους επενδύοντας σε καλύτερο αύριο βλέπουν ότι δυστυχώς οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν μπορούν να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη γνώση και στην εξεταστική διαδικασία.

Την ίδια ώρα σε αντίθετο εντελώς κλίμα κινούνται οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σε χθεσινή  τους συνεδρίαση οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν για σήμερα και αύριο την απεργία τους με τη μορφή 48ωρης και θα αποφασίσουν την Παρασκευή τι θα κάνουν μετά, χωρίς να αποκλείουν τη συνέχιση και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης νέα 48ωρη απεργία, από την Πέμπτη, προκήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Χθες το απόγευμα πάντως στο «χορό» των παραιτήσεων μπήκε και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά τους συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Τις παραιτήσεις τους  κατέθεσαν την Τετάρτη στον πρύτανη του ΑΠΘ τα μέλη της Συγκλήτου, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματος να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων του.

«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση»  όπως τονίζεται σε ανακοίνωση.

Ζητώντας την ανάκληση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα τα μέλη της Συγκλήτου τονίζουν ότι  «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα "γονατίσει" το σύνολο της λειτουργίας του».

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο οποίο οι διοικητικοί συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη από τη Σύγκλητό του θα γίνουν οι εγγραφές των φοιτητών του την περίοδο από 25 Νοεμβρίου ως 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα προχωρά η διαδικασία της διαθεσιμότητας με ειδική τριμελή επιτροπή που έχει ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας, όπου μελετά τις σχετικές λίστες.
PROTOTHEMA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες