Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η Ουκρανία είπε «όχι» στις Βρυξέλλες με το... βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα

Βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν χθες για την παρατεινόμενη φυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία της πρώην πρωθυπουργού. Το Κίεβο που διέκοψε τις συνομιλίες
Την πλάτη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει να γυρνάει η πλούσια σε φυσικό αέριο Ουκρανία, η οποία ανακοίνωσε χθες, προς μεγάλη απογοήτευση των Βρυξελλών, πως διακόπτει κάθε κουβέντα για σύναψη συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την ΕΕ.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν χθες για την παρατεινόμενη φυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία της πρώην πρωθυπουργού. Το Κίεβο που διέκοψε τις συνομιλίες για εμπορική σύνδεση με την ΕΕ είναι ενοχλημένο με τις ευρωπαϊκές πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν πως μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, στην Τρίτη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 28-29 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.
Ωστόσο, έπειτα από το χθεσινό «όχι» των Ουκρανών, τα σχέδια αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Φαινομενικά, η συμφωνία κατέρρευσε για τα... μάτια μιας γυναίκας πολιτικού, της αντιπολιτευόμενης Ουκρανής Γιούλια Τιμοσένκο, η φυλάκιση της οποίας έχει εξελιχθεί σε αγκάθι στις σχέσεις Κιέβου-Βρυξελλών. Επί της ουσίας ωστόσο, όλοι συμφωνούν πως πίσω από τον «ευρωσκεπτικισμό» της Ουκρανίας βρίσκεται η Μόσχα.
Η ρωσική ανάμειξη είναι προφανής εάν διαβάσει κανείς και τη χθεσινή ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης. Προκειμένου να δικαιολογήσουν το πάγωμα της εμπορικής προσέγγισης με την ΕΕ, οι Ουκρανοί επικαλούνται λόγους «εθνικής ασφαλείας», ζητούν «περισσότερο χρόνο για να επανεξετάσουν παράλληλα τους εμπορικούς τους δεσμούς με τη Ρωσία» και αντιπροτείνουν την έναρξη νέων τριμερών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ώρες νωρίτερα, προτού καν οι Ουκρανοί πουν επισήμως το «όχι», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τα μελλούμενα δηλώνοντας «έτοιμος» να πάρει μέρος σε τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ/Ουκρανίας/Ρωσίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι χθεσινές εξελίξεις δεν ικανοποίησαν τους Ευρωπαίους.
Ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ κατηγόρησε τους Ουκρανούς «πως σκύβουν το κεφάλι στη Μόσχα», ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κίεβο. Από την πλευρά του πάντως, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς (πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010) συνεχίζει να προσπαθεί να ισορροπήσει περίτεχνα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.
Οσο για τη Μόσχα, αυτή θα ήθελε, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, να εντάξει την Ουκρανία στη δική της υπό διαμόρφωση τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν, τη Λευκορωσία κ.ά. (την επονομαζόμενη «Ευρασιατική Οικονομική Ενωση»).
Αναφορικά με τη Γιούλια Τιμοσένκο, την άλλοτε πρωθυπουργό της Ουκρανίας που βρίσκεται στη φυλακή από το 2011 κατηγορούμενη για κατάχρηση εξουσίας, οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως η δίωξή της έχει πολιτικά κίνητρα και ζητούν αυτή να απελευθερωθεί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας (καθότι αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας), αίτημα το οποίο ωστόσο απέρριψε η ουκρανική Βουλή.
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες