Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH7oKQWZ90l0lWOWuKdcLDUhEOyLqVuyfPPhU7kOtjN_h8ufOR7f2Khm2BQnDnUd0AlUF09k6UpFYfDSh2jMrM8ChzIewE-S9X21eZxfeMEUGLzAWnNlw6jo7Sb9PypyErQdrHqSTAOpgx/s400/%CE%A1%CE%91%CE%A3.JPG 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...
Παρά το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ ανακάμπτει η Χρυσή Αυγή
Το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό, ενισχύοντας το δίπολο Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ και συνθλίβοντας τις κατακερματισμένες δυνάμεις στον χώρο του Κέντρου, αποτυπώνει έρευνα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» και δίνει οριακή πρωτιά 0,4% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταγράφεται, επίσης, στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη το διάστημα από 12 ως 15 Νοεμβρίου, βαθμιαία ανάκαμψη της Χρυσής Αυγής, που περιορίζει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων της προς τη Ν.Δ., με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα, αν και βελτιώνει την επίδοσή του κατά μία εκατοστιαία μονάδα, να περνά στη δεύτερη θέση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα (9 με 14 Οκτωβρίου), αποκομίζει κέρδη δύο ποσοστιαίων μονάδων.


 

Παρά, πάντως, το μικρό προβάδισμα της μισής εκατοστιαίας μονάδας που ανακτά η αξιωματική αντιπολίτευση έπειτα από αρκετούς μήνες «γαλάζιας» πρωτιάς, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διατηρεί μάλλον αλώβητα τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, αν και η κοινή γνώμη δυσπιστεί στις εξαγγελίες για την επερχόμενη ανάκαμψη και εξάντληση της τετραετίας.
Ο κ. Σαμαράς διατηρεί την εμπιστοσύνη του 34% των πολιτών και υπερτερεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από την πλειονότητα της κοινής γνώμης για τις θέσεις του έναντι του ευρώ και του μνημονίου, αλλά και για την πρωτοβουλία του να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το «παιχνίδι», ωστόσο, με το σκηνικό της διπολικής αναμέτρησης που στήνεται και από τις δύο πλευρές μοιάζει ανοιχτό, καθώς τα δύο κόμματα που κονταροχτυπιούνται σκληρά, εν όψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου, εμφανίζεται να έχουν ισοδύναμη συσπείρωση -της τάξης του 71%- και άρα έχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των δυνάμεών τους.




Στην πέμπτη θέση υποχωρεί το ΠΑΣΟΚ

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται πρώτος με ποσοστό 22,5%, που είναι το υψηλότερο που συγκέντρωσε εντός του 2013, έναντι 22,1% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία. Στην τρίτη θέση παραμένει σταθερά η Χρυσή Αυγή, η οποία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξάνει τη δύναμή της κατά δύο μονάδες, ανεβαίνοντας στο 8,8%. Μικρή αύξηση της δύναμής τους καταγράφουν, με ποσοστό 5,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, υπερσκελίζοντας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με υποχώρηση μιας μονάδας και ποσοστό 5,1% περνάει στην πέμπτη θέση της κατάταξης. Πτωτικές τάσεις ακολουθούν και τα άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 4,2% και τη ΔΗΜ.ΑΡ. 3,4%. Στο 1,7% υπολογίζεται η δύναμη των Οικολόγων, στο 1,1% περιορίζεται η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ 5,3% δηλώνουν προτίμηση σε άλλο κόμμα. Στο 4,1% ανέρχεται το ποσοστό όσων επιλέγουν το λευκό, το 6,9% δηλώνει ότι θα απέχει, ενώ το 9,5% των ερωτηθέντων εμφανίζεται αναποφάσιστο για την επιλογή που θα κάνει.

Με αναγωγή των προτιμήσεων που εκφράζονται στα έγκυρα ψηφοδέλτια, η δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται από τους αναλυτές της Alco ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 25,3%, Ν.Δ. 24,8%, Χρυσή Αυγή 9,9%, ΑΝ.ΕΛ. 6%, ΠΑΣΟΚ 5,7%, ΚΚΕ 4,7%, ΔΗΜ.ΑΡ. 3,8%, Οικολόγοι 1,9%, Νέα Ελλάδα 1,2%, άλλο κόμμα 6% και αναποφάσιστοι 10,7%.

Από τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται από την αποδιάρθρωση που παρατηρείται στο Κέντρο, ως αποτέλεσμα, προφανώς, και της αδυναμίας των δυνάμεων του χώρου να συμπορευτούν. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχεται όλο και περισσότερο ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. και λιγότερο από το ΚΚΕ.

  
Η αλλαγή του Τσίπρα και η δυσπιστία για το τέλος της κρίσης
Δύσπιστη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το επερχόμενο τέλος της κρίσης και το πέρασμα από το 2014 στην ανάπτυξη. Στο σχετικό ερώτημα, 8 στους 10 πολίτες απαντούν αρνητικά και μόλις το 15% συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία. Οι πολίτες, επίσης, δίνουν μικρή πιθανότητα στην εξάντληση της τετραετίας, ενώ το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν φαίνεται να είναι πολύ περισσότεροι οι πολίτες που ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνο το 20% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Αντίθετα, το 34% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα και το 35% ίδια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα για το αν άλλαξε ή όχι στάση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ευρώ και της καταγγελίας του μνημονίου. Αν και οι θετικές απαντήσεις υπερτερούν, σε ποσοστό 52% έναντι 29% των αρνητικών, η ερμηνεία της διάθεσης των πολιτών δεν είναι μονοσήμαντη, καθώς μια μερίδα μπορεί να βλέπει θετικά την αλλαγή του κ. Τσίπρα.

Νίκησε ο «κανένας» στη Βουλή
Χωρίς ουσιαστικό νικητή πιστεύει η πλειονότητα των ερωτηθέντων από την Alco ότι ήταν οι κόντρες που είχαν την περασμένη Κυριακή στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, που εκτιμάται ως θετική επιλογή από το 28% των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα ποιος επικράτησε στην αναμέτρηση των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα, το 45% απαντά «κανένας» και μόνον το 26% αναδεικνύει νικητή τον πρωθυπουργό, έναντι του 17% που είδε νίκη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας υποδεικνύεται ως κερδισμένος από το 24% των πολιτών στην αναμέτρησή του με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος υπήρξε νικητής μόλις για το 17% των ερωτηθέντων.


Ενισχύεται και πάλι η Χρυσή Αυγή
Μειωμένες εμφανίζονται οι μετακινήσεις ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής προς τη Ν.Δ. που είχαν εμφανιστεί ως τάση σε προηγούμενες έρευνες που έγιναν μετά τη δολοφονία στην Αμφιάλη. Αν και απέχει ακόμη από το υψηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό που κατέγραψε τον περασμένο Ιούνιο (10,8%) η οργάνωση του έγκλειστου στο Κορυδαλλό Νίκου Μιχαλολιάκου, δείχνει να ανακάμπτει, ενισχυμένη και από τις δολοφονίες των δύο νεαρών στο Νέο Ηράκλειο, όπως τουλάχιστον πιστεύει το 31% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Alco.

   

Ενας στους  δύο αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους
Με δεδομένη τη διάχυτη απαισιοδοξία των πολιτών, μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκφράζει, σε ποσοστό 46%, αδυναμία να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του νέου χρόνου.


protothema

Κατά 3,3 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που διενεργεί κάθε μήνα η Palmos Analysis για το Tvxs. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 22%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,7%. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή με 8,3%, εμφανίζοντας μικρή άνοδο στο ποσοστό της. Ανύπαρκτη θεωρεί τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα το 54% των ερωτηθέντων, σε μια έρευνα που διερευνά όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινή γνώμη: από το φόρο ακίνητης περιουσίας και την αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων, μέχρι την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Ευρωπαική Ενώση. Διαβάστε επίσης ανάλυση των ευρυμάτων της δημοσκόπησης του tvxs.gr από τον Αλέξανδρο ΤεμεκενίδηΔιευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis. 
Συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση (20,9%) της Palmos Analysis για το Tvxs, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 1,1 μονάδα.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χ.Α, με ποσοστό 8,3%, κατά μία μονάδα δηλαδή ενισχυμένη σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 6ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η παρούσα δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τη δολοφονική επίθεση στο Ν. Ηράκλειο.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, οι ΑΝ.ΕΛ με 3,8%, το ΚΚΕ με 3,7%, και η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 1,8%.
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής -με την προσθήκη των αναποφάσιστων και την αναγωγή επί των εγκύρων- ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30%, αφήνοντας δεύτερη τη ΝΔ με 26,5%, με διαφορά δηλαδή 4 μονάδων.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 11,%, το ΠΑΣΟΚ με 7,5%, οι ΑΝ.ΕΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 6%, και η ΔΗΜΑΡ με 3,5% που μόλις αγγίζει το όριο εισόδου στη Βουλή.

Παράσταση νίκης - Καταλληλότερος πρωθυπουργός. 

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 41% έναντι της ΝΔ (40%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 37%. «Κανένα από τους δύο» απάντησε το 31%, και τον Αλέξη Τσίπρα το 30%.
Η κυβερνητική θητεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα για την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να την εξαντλήσει, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 44%.
Η πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο
Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο, απαντά το 74%. Ανύπαρκτη θεωρεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα.

Πάντως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει πείσει τους πολίτες για την διαπραγματευτική του στρατηγική:  στην ερωτήση για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν διαπραγμάτευση με την τρόικα αν υπήρχε σήμερα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% απαντά «λιγότερο αποτελεσματική», το 30% «το ίδιο αποτελεσματική» και το 25% «περισσότερο αποτελεσματική».

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Για το νέο «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», το 64%  (53+11%) των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα είναι δικαιότερος από τους υφιστάμενους φόρους ακινήτων, ενώ το 66%  (58+8%) διαφωνεί με τη φορολόγηση αγροτικών εκτάσεων και οικοπέδων.

Παράλληλα, ο 54% (45+9%) θεωρεί ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων μονιμοποιεί το «χαράτσι».
Υποψηφιότητα Τσίπρα στην Κομισιόν
Θετικά βλέπουν οι περισσότεροι πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστερός.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ενισχύει το ηγετικό προφίλ του (76%), καθώς και ότι αποτελεί επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ (73%), ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι ενισχύει τη διεθνή θέση της χώρας (49%), ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 40%.
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Υπόθεση υποβρυχίων

Σχετικά με το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την υπόθεση των υποβρυχίων η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστό 77%, θεωρεί ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή από τη Βουλή.
tvxs


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες