Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Από το 10% στο 3% ο φόρος μεταβίβασης

Χαριστική βολή για τα ακίνητα ο διπλός φόρος Ο κύβος ερρίφθη. Ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 3%.
Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες πως στο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων θα περιληφθεί διάταξη για την μείωση του φόρου μεταβίβασης από τον Ιανουάριο του 2014.

Συγκεκριμένα η επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα πέσει από το 10% που φθάνει σήμερα με κλιμακωτούς συντελεστές, στο 3%.
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, η αποκλιμάκωση του φόρου θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες στις αντικειμενικές αξίες.
Συγκεκριμένα για παράδειγμα, η αγοραπωλησία ενός ακινήτου επιβαρύνεται σήμερα με φόρο 10% επί της τιμής του ενώ , με το νέο σχέδιο η επιβάρυνση με τον μειωμένο φόρο μεταβίβασης και τον νέο φόρο υπεραξίας φθάνει συνολικά για αγοραστή και πωλητή συνολικά στο 5,25% επί της τιμής του αν η υπεραξία του αποτιμηθεί στο 15%.
Ωστόσο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ακίνητα που αγοράστηκαν τα τελευταία 5με 10 χρόνια έχουν σήμερα αρνητική υπεραξία και αν πουληθούν δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο υπεραξίας.
Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες επί των οποίων θα επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς υπολογισμού τους δεν θα έφερνε μόνο μειώσεις αλλά και αυξήσεις.
Ειδικότερα “επειδή οι αντικειμενικές αξίες δεν λαμβάνουν υπ' όψιν μόνο τις αγοραίες τιμές που δεν υπάρχουν σήμερα για έχει παραλύσει η αγορά, αλλά και το κόστος κατασκευής, μια «αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σήμερα, δεν θα έφερνε παντού μείωση, σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση”, υπογραμμίζουν στο υπουργείο.
Εξάλλου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων στην κυβέρνηση εξετάζουν την περίπτωση ελαφρύνσεων για ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης τους επειδή παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ξενοίκιαστα ή απούλητα.
Οι τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο θα μπουν εντός της εβδομάδας καθώς όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή το συντομότερο δυνατό.
Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως με εξαίρεση τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, επιβάρυνση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης θα υποστεί μόνο το 5% των ιδιοκτητών αστικών ακινήτων.
Ειδικότερα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου :
Το 75% με 80% των ιδιοκτητών αστικών ακινήτων θα πληρώσει το 2014 χαμηλότερους φόρους σε σχέση με εφέτος.
Το 15% θα πληρώσει περίπου τα ίδια.
Το 5% με 10% των ιδιοκτητών οι οποίοι εκτιμώνται από το υπουργείο σε 280.000 άτομα θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.
Επιπλέον στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι με το νέο σχέδιο, ο συνολικός φόρος στα ακίνητα ως ποσοστό της συνολικής περιουσίας σε αντικειμενικές τιμές, ανέρχεται σε περίπου 5 τοις χιλίοις, ποσοστό χαμηλότερο από ότι ισχύει διεθνώς.
imerisia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες