Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Επιστράτευση προ των πυλών στα πανεπιστήμια

Διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, φορώντας μάσκες, σε πρόσφατη κινητοποίησή τους κατά της διαθεσιμότητας Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πολιτική επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, προκειμένου να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και να μην κινδυνέψει το εξάμηνο, αφήνει το υπουργείο Παιδείας.

Διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, φορώντας μάσκες, σε πρόσφατη κινητοποίησή τους κατά της διαθεσιμότητας
Ηδη από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας υπήρξαν εισηγήσεις προς τον υπουργό Παιδείας για επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως απέρριψε.
Μετά όμως και την προχθεσινή απόφαση της ομοσπονδίας των διοικητικών για συνέχιση των κινητοποιήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες φοιτητές, πηγές του υπουργείου ανέφεραν στο «Εθνος» ότι «δεν θα επιτραπεί η παράταση της ομηρείας φοιτητών, καθηγητών και υπαλλήλων από μικρές συντεχνίες ανομίας».
Στο υπουργείο Παιδείας επικρατεί προβληματισμός, ειδικά για το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς όχι μόνο δεν έχουν γίνει εγγραφές των πρωτοετών, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί εξετάσεις και δεν έχουν αρχίσει τα μαθήματα.
Επιστράτευση προ των πυλών
Υπενθυμίζεται ότι αύριο το βράδυ εκπνέει η προθεσμία του υπουργείου Παιδείας προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, προκειμένου να απογραφούν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Τα μαθήματα αλλά και οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών γίνονται σε αρκετά ιδρύματα μετ' εμποδίων.
Η ομοσπονδία των διοικητικών αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας για 7η εβδομάδα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο ΕΚΠΑ, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν οι εγγραφές πρωτοετών. Την Παρασκευή το απόγευμα δημιουργήθηκε σύγχυση σε σχέση με το αν θα γίνουν ή όχι εγγραφές στο ίδρυμα.
Συγκεκριμένα, το προεδρείο των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ εισηγήθηκε να διευρυνθεί το προσωπικό ασφαλείας ώστε να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών, ωστόσο η ΓΣ απέρριψε την πρόταση. Στην τελευταία συνεδρίαση, μάλιστα, αποφασίστηκε το καθολικό κλείσιμο όλων των κτιρίων του ΕΚΠΑ.
Αντιδράσεις
Κατά τα λοιπά, η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας στην οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι καταχωρίζουν στοιχειά σχετικά με τα πτυχία τους, έχει προκαλέσει την αντίδραση καθηγητών και εργαζομένων.
Με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς, η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδος υποστηρίζει ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, καθώς δεν μπορούν να ταυτοποιούνται οι χρήστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εισαγάγει κάποιος τρίτος πλαστά στοιχεία. Σημειώνεται ότι η ταυτοποίηση του χρήστη στην ψηφιακή πλατφόρμα γίνεται μέσω εισαγωγής του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι, εκτός από την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων τους, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στο υπουργείο Παιδείας τους τίτλους σπουδών. Ως εκ τούτου, θα ταυτοποιείται εάν καταχωρίσθηκαν πραγματικά στοιχεία στην ψηφιακή πλατφόρμα. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι την Παρασκευή εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι είχαν απογραφεί.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Μηνυτήρια αναφορά από υπαλλήλους
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε κατά παντός υπευθύνου ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο Ιδρυμα.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε προ ημερών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο αντεισαγγελέας Β. Πλιώτας έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου είναι πιθανό να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση. Στη μηνυτήρια αναφορά τονιζόταν ότι καταργείται το 49% του διοικητικού προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή δήθεν είναι πλεονάζον, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία εκ του νόμου αξιολόγηση.
ΟΛΜΕ Διαμαρτυρίες καθηγητών
Στοιχεία για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και των περικοπών δαπανών, θα παρουσιάσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ταυτόχρονα θα δοθεί στη δημοσιότητα ευρωπαϊκή έρευνα για τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών στην εκπαίδευση.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει ήδη να συμμετάσχει στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν στις 31 Οκτωβρίου σε συνεργασία με άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου θα διεξαχθούν νέες γενικές συνελεύσεις με στόχο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
ETHNOS.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες