Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η Ιρλανδία βγαίνει από το Μνημόνιο έως το τέλος του έτους

Η Ιρλανδία βγαίνει από το Μνημόνιο έως το τέλος του έτους
Αυτόνομη έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης στα μέσα του Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντνα Κένι σε συνέδριο του κόμματός του, με το Δουβλίνο να απομακρύνει το ενδεχόμενο ακόμη και να χρειαστεί «προληπτικό σωσίβιο» για την πρώτη περίοδο.
«Υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά επιτέλους η εποχή της διάσωσης τελειώνει» ανήγγειλε ο Έντα Κένι για να καταχειροκροτηθεί από τους συνέδρους του Φίνε Γκάελ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος θα έχει μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ με περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις.

Επίσημη ημερομηνία έξοδου του Δουβλίνου από το μνημόνιο είναι η 15η Δεκεμβρίου, και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Ερώτημα είναι εάν η Ιρλανδία θα κάνει χρήση των προληπτικών γραμμών πίστωσης που ενδιάμεσα θεσμοθετήθηκαν ως εργαλεία των ευρωπαϊκών μηχανισμών, με στόχο να λειτουργήσουν ως προληπτικά «αναχώματα».

Μέχρι στιγμής, την σαφέστερη ένδειξη πως το Δουβλίνο δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο έχει δώσει μέσω του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος ανέφερε ότι ο ιρλανδικός οργανισμός δημόσιου χρέους έχει κεφαλαιακά αποθέματα που επαρκούν ως «ανάχωμα».

Η πολιτική σημασία της εξόδου από το μνημόνιο είναι τεράστια, και ο ιρλανδός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να την υπογραμμίσει στην ομιλία του στο Φίνε Γκαέλ. Ο Έντνα Κένι φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που έβγαλε όρθια την ιρλανδική οικονομία από το πρόγραμμα διάσωσης, αποκαθιστώντας την κυριαρχία που εκ των πραγμάτων εκχωρήθηκε από τον προκάτοχό του.

«Δύο χρόνια πριν, απευθύνθηκα στον ιρλανδικό λαό λέγοντας πως ήθελα να γίνω ο πρωθυπουργός που θα αποκαθιστούσε την οικονομική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία» είπε ο Κένι. «Ο στόχος αυτός είναι πλέον στην άκρη του χεριού μας» υπογράμμισε.
Newsroom ΔΟΛ

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες