Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ερευνες για πετρέλαιο στον Θερμαϊκό και στον κόλπο του Ορφανού

Ερευνες για πετρέλαιο στον Θερμαϊκό και στον κόλπο του Ορφανού  Νέος κύκλος ερευνών για υδρογονάνθρακες, σε δύο «νέες» περιοχές στον Θερμαϊκό και στον κόλπο του Ορφανού στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκινά με την αίτηση για έρευνα που υπέβαλαν με κοινή πρότασή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας η ισραηλινή εταιρεία Ratio Petroleum και η Energean Oil and Gas, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.

Με την αίτησή τους, οι δύο εταιρείες ζητούν να ανοίξει η διαδικασία προκήρυξης που προβλέπει ο νόμος 4001/2011. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για έρευνες σε περιοχές που δεν έχει προκηρύξει το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean είχε βολιδοσκοπήσει το υπουργείο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, από την άνοιξη του 2012.
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, η επεξεργασία του αιτήματος έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τα δύο συναρμόδια υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, προκειμένου να οριοθετηθεί η προς έρευνα περιοχή και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Βάσει του σχετικού νόμου, εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, τότε θα εκδοθεί διακήρυξη, η οποία θα δημοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβέρνησης και στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και θα καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν προσφορές εντός ενενήντα ημερών από την τελευταία δημοσίευση.
Από το 1960
Οι δύο περιοχές είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν. Ο Θερμαϊκός Κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην Texaco κατά τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν το 1981 στην τότε Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, ΔΕΠ, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί, επίσης τη δεκαετία του ΄60, στην αμερικανική Oceanic και κατόπιν το 1984 στη ΔΕΠ.
Οι γεωφυσικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που είχαν γίνει τότε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, με βάση τα οικονομικά και τα τεχνολογικά μέσα της εποχής, όμως οι νέες τεχνολογίες δίνουν άλλες δυνατότητες. Στον Θερμαϊκό η ΔΕΠ είχε κάνει δύο γεωτρήσεις, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Στρυμόνα, όπου βρίσκεται ο κόλπος του Ορφανού, παρουσιάζει παρεμφερές γεωλογικό προφίλ με τον Πρίνο, με τον οποίο γειτνιάζει.
«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο αξιόπιστων εταιρειών να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού αποτελεί μία ακόμα θετική εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.
Από την πλευρά της η Energean, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δύο περιοχές και τονίζει ότι αντιμετωπίζει τους κόλπους του Θερμαϊκού και του Ορφανού ως φυσική συνέχεια της παραγωγικής της δραστηριότητας στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία.
Στελέχη της Ratio, η οποία έχει συμμετοχή 15% στο γιγάντιο κοίτασμα του Ισραήλ, Λεβιάθαν, είχαν σύμφωνα με πληροφορίες θέσει το θέμα την περασμένη άνοιξη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, ας σημειωθεί, εντός των προσεχών εβδομάδων θα επισκεφθεί το Ισραήλ.
Οσον αφορά τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου/αερίου στα Ιωάννινα και στον Δυτικό Πατραϊκό, που είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου είναι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των συμβάσεων με τους δύο αναδόχους, την κοινοπραξία με επικεφαλής την Energean για τα Ιωάννινα και την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο. Οσο για την τρίτη παραχώρηση στο Κατάκολο, με τον «αναγκαστικό γάμο» της Energean Oil και της Grekoil, η διαδικασία φαίνεται ότι καθυστερεί ακόμα και θα προχωρήσει ξεχωριστά, μετά τα τέλη Οκτωβρίου.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες