Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τεράστιο το κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ!

Στα 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (38,9 τρις κυβικά πόδια) εκτιμώνται τα πιθανά κοιτάσματα των έξι αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ), δήλωσε ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας.

Σε άρθρο του στο Oxford Energy Forum, μια τριμηνιαία έκδοση του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για τις ενεργειακές σπουδές, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη σύντομης προώθησης του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Κύπρο λόγω των αλλαγών που επέρχονται στην παγκόσμια αγορά Φυσικού Αερίου, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του με τη επιλογή της χρήσης αγωγού για σκοπούς εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στις  προοπτικές της αγοράς του φυσικού αερίου παγκοσμίως ο κ. Έλληνας είπε πως το φυσικό αέριο θα αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, καθώς ο άνθρακας θα σταματήσει να είναι ανταγωνιστική επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που εκπέμπει 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. 

Ιδιαίτερα για την Ευρώπη ο κ. Έλληνας είπε πως στα επόμενα 10 με 20 χρόνια, η Ευρώπη θα χρειαστεί σημαντική αύξηση τόσο σε εισαγωγές πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου, καθώς η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. "Συνεπώς, η ΕΕ από το 2025 θα χρειαστεί αύξηση περίπου 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στις εισαγωγές φυσικού αερίου ετησίως, σε σύγκριση με το 2010". Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως  «για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει στρατηγική αξία ως εναλλακτική λύση στις εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Βόρεια Αφρική».

«Μέχρι το 2025», υπογράμμισε, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι σε θέση να εξάγει 25 εκατομμύρια τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (35 δισεκατομύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ξεκινώντας με 5 εκατομμύρια τόνων έως το 2020. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 35 εκατομμύρια τόνων ετησίως, αν η Κύπρος καταστεί κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή. Ο κ. Έλληνας επεσήμανε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η ικανότητα της Ρωσίας να προσαρμόζεται και να προστατεύει τις αγορές της, ακόμη και επανεξετάζοντας την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, εάν χρειαστεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες