Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Πώς το πλεόνασμα έγινε έλλειμα...

Μόλις λίγες μέρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του www.koutipandoras.gr, αναφορικά με τον κυβερνητικό μύθο περί πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό, η ΤτΕ ήρθε πανηγυρικά να μας επίβεβαιώσει.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΤτΕ υποστήριξε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο οκτάμηνο του έτους όχι μόνο δεν παρουσιάζει πλεόνασμα, αλλά αντίθετα είναι ελλειματικός κατά 3,2 δισ. ευρώ. Πριν από μερικές μέρες το www.koutipandoras.gr και ο Κώστας Βαξεβάνης κατέρριπταν το μύθο του κ. Σαμαρά περί πλεονάσματος στον προϋπολογισμό.

Το περίφημο πλεόνασμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δημιουργική λογιστική, εμπνεύσεως των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Πρόκειται, είτε για χρωστούμενα προς τους έλληνες πολίτες που ακόμη το κράτος δεν έχει επιστρέψει ή έσοδα που εγγράφονται λάθρα και παραπλανητικά.
Αναλυτικότερα, ένα μέρος του περίφημου πλεονάσματος είναι οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους έλληνες φορολογούμενους που ακόμη δεν έχει επιστραφεί. Ένα άλλο μέρος του πλεονάσματος είναι απλά μια επιστροφή της ΕΚΤ από τα κλεμμένα. Δηλαδή από τα κέρδη δισεκατομμυρίων που είχε η ΕΚΤ από τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων, τα οποία αγόρασε στο 60% της πραγματικής τους αξίας και τα οποία κούρεψε στη συνέχεια με αποτέλεσμα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία να υποστούν ζημιές εκατομμυρίων . Από αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα χρεώθηκε με 65 δισ. χρεους παρά το γεγονός ότι τα αγόρασε για 40 και μας τοκίζει για αυτό το χρέος. Από τα κέρδη λοιπόν αυτα που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζας εξαιτίας των ελληνικών ομολόγων μάς επιστρέφουν 1,5 δισ. Που μπαίνει στον προϋπολογισμό.
Πόλεμος ΤτΕ-ΥΠΟΙΚ για το έλλειμα
Στο μεταξύ χθες ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Με την όλη εικόνα να θυμίζει κάτι από Βαβέλ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε το πρώτο οκτάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η ΤτΕ όμως είχε διαφορετική άποψη. Λίο μετά σε ανακοίνωση της υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός εμφάνισε για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου έλλειμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Οι διαφορετικές ανακοινώσεις προκάλεσαν σάλο και έδωσαν την εικόνα αλαλούμ στην κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση. Με αυτήν υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα είναι τα ίδια με αυτά της ΤτΕ. Η διάφορα του αποτελέσματος προέκυψε, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, επειδή στους υπολογισμούς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται δαπάνες ύψους περίπου 4.632 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για αυτό προκύπτει έλλειμμα. Όμως, το ποσό αυτό των 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και για αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από την πλευρά της η ΤτΕ αναφέρει στις υποσημειώσεις της, πως οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στο Δελτίο της Τράπεζας είναι αυξημένες κατά 4,6 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι δαπάνες αυτές εξισορροπούνται από την ισόποση μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια τα έσοδα που περιλαμβάνονται στο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μειωμένα κατά 1,5 δισ. ευρώ και αυτόγιατί δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τη απόδοση των ελληνικών ομολόγων που μας αποδίδουν οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (Securities Market Programme – SMP).
Ανεξάρτητα από το μπαράζ ανακοινώσεων, η όλη υπόθεση προκάλεσε ρήγμα στην εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και επιβεβαίωσε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, το μύθο των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου περί πλεονάσματος.
Διαβάστε επίσης: άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη – Οι Αλχημιστές

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες