Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Άφαντο το ρωσικό χρήμα στη ΣΕΚΑΠ, στον αέρα το μέλλον της επιχείρησης

Μέχρι σήμερα η καινούρια ιδιοκτησία έχει αποφύγει να βάλει ζεστό χρήμα στην καπνοβιομηχανία για να την «τρέξει» παραγωγικά.Σε «κενό ρευστότητας» εξακολουθεί να βρίσκεται η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ τη στιγμή που, μετά τις διαρκείς καθυστερήσεις στην πολυπόθητη αύξηση κεφαλαίου η οποία θα έδινε σημαντική ανάσα στην εταιρεία, η νέα ιδιοκτησία φαίνεται να οδηγείται σε ολική ρήξη και με τους εργαζομένους.

Μέχρι σήμερα η καινούρια ιδιοκτησία έχει αποφύγει να βάλει ζεστό χρήμα στην καπνοβιομηχανία για να την «τρέξει» παραγωγικά.
Στα νέα ήθη που έφερε η εποχή Σαββίδη οι τελευταίοι απαντούν με προκήρυξη 48ωρης απεργίας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 5 και 6 Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να διασφαλίσουν, όπως λένε, το μέλλον της επιχείρησης καθώς και το δικό τους σε αυτή.

Η απόφαση, που δείχνει πως το ρήγμα στις σχέσεις της νέας ρωσικής διοίκησης της ΣΕΚΑΠ με τους εργαζόμενους όχι μόνο δεν γεφυρώνεται, αλλά μέρα με τη μέρα βαθαίνει όλο και πιο πολύ, λήφθηκε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσαν τα δύο σωματεία της καπνοβιομηχανίας.
«Θέλουμε να μας ενημερώσουν για το ποιο είναι το μέλλον της επιχείρησης, ποιο το μέλλον το δικό μας και παράλληλα να μας πουν και οι πρώην μεγαλομέτοχοι, η ΣΕΚΕ και η ΑΤΕ, με ποιο σκεπτικό πούλησαν τις μετοχές τους και που είναι η ανάπτυξη που υποσχόταν και πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μας, τις οποίες θεωρούσαν ως σίγουρες», ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του ενός σωματείου κ. Κ. Γαβριηλίδης, προσθέτοντας πως θολό είναι το τοπίο και με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς «δεν μας έχουν ανακοινώσει με τι όρους θα γίνει για τα 47 άτομα που το αποδέχθηκαν. Μόνο δύο συναδέλφους κάλεσαν και σε αυτούς τους πρότειναν να φύγουν με τη μισή αποζημίωση».
Ο συνδικαλιστής αποκάλυψε ακόμη πως το προσωπικό της ΣΕΚΑΠ, που αριθμεί 258 άτομα, θα πραγματοποιήσει εκ νέου συνέλευση την προσεχή Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να αξιολογήσει τις (όποιες) αντιδράσεις της νέας ιδιοκτησίας στη 48ωρη απεργία και να επανακαθορίσει τη στάση του, μη αποκλείοντας και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Πρόθεση των εργαζομένων με την απεργία τους είναι να πιέσουν και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ένα θέμα για το οποίο ήδη έχουν καταθέσει γραπτή, όσο και προφορική καταγγελία στον επόπτη της επιθεώρησης εργασίας. «Μας χρωστούν τρία μηνιάτικα και το συνολικό ποσό της οφειλής κυμαίνεται μεταξύ 600-650 χιλ. ευρώ», εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης και σημειώνει ότι στις μέχρι τώρα οχλήσεις τους για συνάντηση με τη διοίκηση προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις «η απάντηση από έναν συνεργάτη του κ. Σαββίδη είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και πως η εταιρεία πρέπει να σηκώσει μόνη της κεφάλι και να μαζέψει όλα τα λεφτά που της χρωστάνε…».

Έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου…
Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα η καινούρια ιδιοκτησία έχει αποφύγει να βάλει ζεστό χρήμα στην καπνοβιομηχανία για να την «τρέξει» παραγωγικά, αφού η πολυπόθητη αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, που κάποιοι την ορίζουν στα 20-25 εκατ. ευρώ, δεν έχει πραγματοποιηθεί κι ισχύει το «έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου».
Απόρροια της εξέλιξης αυτής –δεδομένου ότι το πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ ήταν και είναι εν πολλοίς θέμα ρευστότητας- είναι η δυναμικότητα της παραγωγικής της γραμμής να βαίνει διαρκώς μειούμενη, αφού χωρίς ρευστό δεν είναι εφικτή η αγορά της απαραίτητης πρώτης ύλης που θα επέτρεπε να αυξηθεί η παραγωγή.


Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, το Agronews μετέδιδε σχετικά:

Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσαν για το μεσημέρι της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου τα δύο σωματεία εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, προκειμένου να λάβουν τελικές αποφάσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.
Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί από τη 1.30 το μεσημέρι και μετά, οπότε και οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και σε στάση εργασίας.
Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας Κώστας Γραβριηλίδης, «η διοίκηση οφείλει στους 258 εργαζομένους της πάνω από 600.000 ευρώ, αφού εδώ και τρεις μήνες δεν έχει καταβάλλει δεδουλευμένα, με αποτέλεσμα μέρος του προσωπικού να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση στις αρχές Αυγούστου, ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε ότι ενώ 47 άτομα υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή τους σε αυτό, τελικά δεν πρόκειται να προχωρήσουν, αφού, όπως υποστήριξε, η διοίκηση, σε συζήτηση που είχε με δύο από αυτούς, πρότεινε την καταβολή του 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται και κανένα άλλο κίνητρο.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν, χθες, έγγραφη καταγγελία στον επόπτη εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Στο μεταξύ, ακέφαλη παραμένει η «ΒΙΟ ΑΒΕ» θυγατρική της ΣΕΚΑΠ, αφού το διοικητικό της συμβούλιο παραιτήθηκε αρχές του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να συγκληθεί το νέο.
Σύμφωνα με τον κ. Γαρβιηλίδη, που ήταν αντιπρόεδρος της εν λόγω εταιρείας, με την αποχώρησή του το διοικητικό συμβούλιο κατέβαλε τα δεδουλευμένα των 10 εργαζομένων της για τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο, τακτοποιώντας μάλιστα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Toυ Λεωνίδα Λιάμη
agronews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες