Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για μια εβδομάδα

Προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από την Τρίτη έως και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ήδη, μια σειρά από σχολές του ΕΚΠΑ έχουν ανακοινώσει πως για το παραπάνω χρονικό διάστημα αναβάλλονται οι εξετάσεις των μαθημάτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, σε έκτακτη συνεδρίαση «εξετάστηκε εκ νέου η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να τεθεί σε διαθεσιμότητα διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει  καταφανώς το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, και εμποδίζει πλέον την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, προέκυψε επιπλέον ότι, ακόμα και με βάση τα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο, στο Ε.Κ.Π.Α. όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, αλλά αντίθετα κατεγράφησαν σημαντικές ελλείψεις.
«Παρά ταύτα, το Υπουργείο επιμένει να απομακρυνθούν διοικητικοί υπάλληλοι, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών/τριών, καθώς και του ερευνητικού έργου, με βάση το οποίο το Πανεπιστήμιο αξιολογείται διεθνώς.  Αποτέλεσμα θα είναι η οριστική αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου».
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα επανακαθορίσει τη στάσης της σε νέα συνεδρίαση. 
Σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας ενημερώνει τους φοιτητές ότι, με απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου,το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναστέλλει τη λειτουργία του από την Τρίτη 10/9/2013 έως και την Παρασκευή 13/9/2013. Κάνει επίσης γνωστό πως σε επόμενη ανακοίνωση θα υπάρξει ενημέρωση για τις νέες ημερομηνίες των εξετάσεων.
Και το τμήμα της Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε πως αναβάλλονται οι εξετάσεις των μαθημάτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του Τμήματος από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αναφέρει πως τις ίδιες μέρες αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες διοικητικές και ακαδημαϊκές λειτουργίες του Τμήματος (εξετάσεις προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος κ.λπ.).
Απεργία αποφάσισε ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πολυτεχνείου
Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ως αντίδραση στα μέτρα κινητικότητας. 
«Το ΕΜΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει με τέτοια μέτρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μονοήμερο «λουκέτο» την Τρίτη στα ΤΕΙ
Μονοήμερο «λουκέτο» στα ΤΕΙ όλης της χώρας έχουν αποφασίσει μόνο για αύριο Τρίτη και οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων, στη Σύνοδό τους την περασμένη Παρασκευή.
Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι
Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων έχει αποφασίσει δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Θ. Πελεγρίνης: Σε απόλυτη αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο
«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα "μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα" θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009» πρόσθεσε.
Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο και παρουσίασε μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να καταδείξει το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται των ξένων τόσο σε διδακτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, στη Βρετανία 7,9, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μόλις 2.
Ως προς το διδακτικό προσωπικό, η αναλογία είναι 8,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, καθώς υποστηρίζει με το προσωπικό του 66 κλινικές. Εάν παυθεί αυτό το προσωπικό, θα πληγεί η Δημόσια Υγεία. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη που προσφέρει σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο κ. Πελεγρίνης, για να προσθέσει ότι το όφελος του κράτους μόνο από την προσφορά του πανεπιστημίου στη Δημόσια Υγεία φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, το πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρήζει άμεσης ενίσχυσης για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.
«Δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στον υπουργό Παιδείας που είναι επίσης πανεπιστημιακός, αλλά σε μια πολιτική που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστροφή» σημείωσε, για να κάνει γνωστό ότι η πρυτανεία θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο, σε ακόμη μια προσπάθεια να αποτραπεί η υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων της ανώτατης εκπαίδευσης στο καθεστώς διαθεσιμότητας.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η μείωση στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει φτάσει το 52,5% και η μείωση του μισθολογικού κόστους, την πενταετία 2008- 2013, το 35,7%. «Η δυσαναλογία είναι εμφανής» υπογράμμισε.
Ως προς την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι αυτή γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις οικονομικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, ανέφερε ότι αυτές έχουν πιστοποίηση ISO, προσφέρουν δηλαδή υψηλών προδιαγραφών έργο.
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων, Νάνσι Μιχοπούλου τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος» είπε.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι' αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.
Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες