Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις "δείχνουν" κάλπες- Κομβική ημερομηνία η 3η Νοεμβρίου- Τα τέσσερα σενάρια

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δείχνουν κάλπες- Κομβική ημερομηνία η 3η Νοεμβρίου- Τα τέσσερα σενάρια
Η Κυριακή 3 Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία που σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται ως η πιθανότερη για να στηθούν κάλπες, εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις αποδειχθούν ραγδαίες.


Άλλωστε τα εκλογικά σενάρια αναθερμάνθηκαν από τη στιγμή που άρχισαν οι διαρροές ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μαζί με όλους τους αναπληρωματικούς τους, σκέπτονται να παραιτηθούν.


Όπως τονίζει η εφημερίδα Δημοκρατία, σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναληπτική εκλογή κατά το Σύνταγμα, μόνο στις συγκεκριμένες 15 εκλογικές περιφέρειες αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν σκέψεις για "ανταπάντηση" με γενική προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να υπάρξει οριστική εκκαθάριση της κατάστασης...

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν  σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που προκηρυχθούν. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνο λόγος που έχει πέσει στο τραπέζι η 3η Νοεμβρίου.

Τότε είναι που εκπνέει και η προθεσμία για την ισχύ της λίστας, καθώς το 18μηνο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος έχει την αφετηρία του στις πρώτες εκλογές της 6ης Μαϊου 2012.


Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά τις 3 Νοεμβρίου επανέρχεται ο σταυρός προτίμησης για τους βουλευτές.




Τα τέσσερα σενάρια


Σε περίπτωση που η απειλή της Χρυσής Αυγής γίνει πραγματικότητα και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος αποσύρει τους 18 βουλευτές τους από τη Βουλή, μαζί με τους αναπληρωματικούς, τότε ξεκινά ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσει σε τέσσερα πιθανά εκλογικά σενάρια:

- Να πάμε σε εκλογές στις 15 περιφέρειες που εκλέγει βουλευτές η ΧΑ. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι σε αυτήν την περίπτωση η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορέσει να εκλέξει βουλευτές, θα μείνει εκτός Βουλής και η μάχη θα περάσει στο πεζοδρόμιο.
- Να πάμε σε εκλογές και η συγκυβέρνηση να βγει πρώτη.
- Να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερους βουλευτές από τη ΝΔ. Σε αυτήν την περίπτωση αποκτά πλεονέκτημα και θα ζητά εκείνος γενικές εκλογές.

- Να αιφνιδιάσει ο πρωθυπουργός και να αποφασίσει εκείνος εκλογές




Ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, απαντά η κυβέρνηση στη Χρυσή Αυγή


«Η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται» δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα γίνουν τα «προβλεπόμενα από το Σύνταγμα», ενώ επανέλαβε πως «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».




Μπακογιάννη: «Με κοινούς υποψήφιους τα κόμματα κατά της ΧΑ»


Στον ίδιο σταθμό, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε κάλεσμα στον πολιτικό κόσμο να επιδείξει «ψυχραιμία και νηφαλιότητα» και να μην παίξει το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής.


«Η Χρυσή Αυγή θα καταλάβει ότι υπάρχουν νόμοι και δημοκρατία σε αυτή τη χώρα (...). Τώρα το καταλαβαίνει και σφαδάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εάν η ΧΑ «θέλει επαναληπτικές εκλογές (σε περιφέρειες) θα τις έχει (αλλά) αν θέλει αποσταθεροποίηση δεν θα την έχει».


«Αν ο Μιχαλολιάκος πιστεύει ότι μπορεί να παίξει με τους θεσμούς απατάται. Αν θέλει να παραιτήσει οκτώ βουλευτές, θα έχουμε οκτώ επαναληπτικές εκλογές, που θα κερδίσουν τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου. Αν θέλει να παραιτήσει 18, θα μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση» τόνισε.


Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την προτίμηση, σε περίπτωση εκλογών, τα υπόλοιπα κόμματα να κατέβουν με έναν υποψήφιο έναντι του υποψηφίου της ΧΑ.


Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της ΧΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να μετατρέψει τις εκλογές σε διπλό δημοψήφισμα: κατά του νεοναζισμού και κατά του Μνημονίου.


«Να μην τολμήσουν κάποιοι να αρθρώσουν το σύνθημα 'Σαμαράς ή τανκς' γιατί θα είναι απλά φαιδροί» ανέφερε.


Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης είπε στο Mega, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν πρέπει να διαμορφωθεί ένα «κάδρο» που θα πάει δίπλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα και θα νομιμοποιήσει την ασκούμενη πολιτική. 


Και όταν ρωτήθηκε από τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο εάν αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, απάντησε: «Βεβαίως. Από την πλευρά σας είναι για την απενοχοποίησή σας από τις άθλιες κοινωνικές επιπτώσεις».


Επίσης υπήρξε επίθεση από το ΠΑΣΟΚ που σχολίασε ότι μόνο τρεις ημέρες κράτησαν οι εκκλήσεις του κ. Τσίπρα για την ενιαία στάση του συνταγματικού τόξου, καθώς την τέταρτη ημέρα οι κ. κ. Παπαδημούλης και Βούτσης έβγαλαν τις μάσκες του «μετώπου ενότητας» του λαού για να δείξουν και πάλι τα πρόσωπα του μικροκομματισμού και της υποκρισίας.


Τέλος, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής εκτίμησε πως «θα έχουμε κι άλλο αίμα, τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι ακολουθήσει», χαρακτηρίζοντας τα μέλη της Χρυσής Αυγής «θρασύδειλους» και «μαχαιροβγάλτες».
 
epikaira.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες