Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τα μυστικά του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

ta-mystika-toy-tafoy-toy-megaloy-aleksandroyΜπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ' Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών. Η ανεύρεση ενός τάφου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη έχει σημάνει συναγερμό και ταυτόχρονα έχει πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων για το εάν αυτό που σταδιακά βλέπει το φως, είναι ο τάφος του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Την πεποίθησή τους ότι βρίσκονται κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις εκφράζουν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών, καθώς πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανεύρεση της τελευταίας κατοικίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Οι προσπάθειες για ανασκαφές στην «τούμπα» ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια τον Ιούλιο του 2009, ωστόσο σταμάτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρχικά πίστεψαν ότι επρόκειτο για την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της συζύγου και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν αρχαίο τάφο 498 μέτρων (!) ο οποίος παραπέμπει σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για βασιλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τάφος, έχει επενδυθεί εξωτερικά με άριστης ποιότητας μάρμαρο, έχει πυραμιδωτό σχήμα, ενώ στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου. 

Το εσωτερικό του ταφικού μνημείου κρύβει το μυστικό 

Η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη σε δηλώσεις της σε τοπικά μέσα ενημέρωση εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένη πλην όμως αισιόδοξη για την πορεία των ανασκαφικών ερευνών. 
Οπως δηλώνει «αν δεν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα δεν μπορούμε να να πούμε με σιγουριά τίποτα. Θα πρέπει να εισέλθουμε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου για να μάθουμε σε ποιον ή ποια ή ποιους ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη»

«Καμία πιθανότητα να επρόκειτο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» 

Το newpost επικοινώνησε με το πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του «ICOMOS» (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) και διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αθανάσιο Νακάση, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επρόκειτο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επρόκειτο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στο παρελθόν υπήρξε δημοσίευση που έλεγε ότι είχε βρεθεί στην Οαση Σίουα της Αιγύπτου και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ρωμαϊκό υδραγωγείο». 
Εν συνεχεία ο κ. Νακάσης υποστήριξε πως πολλοί επιστήμονες θέλουν να εντυπωσιάσουν με την δόξα και την φήμη του Μεγάλου Αλεξανδρού λέγοντας πως βρήκαν τον τάφο του. «Η συγκεκριμένη εφορία που έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι σκάβει για να βρει το τάφο της Ρωξάνης ενώ είναι γνωστό ότι η Ρωξάνη δολοφονήθηκε μαζί με το παιδί της και δεν ετάφη ποτέ. Τα οστά τους τα πετάξανε αριστερά και δεξιά για να μην υπάρχουν εμφανή ίχνη» είπε καταλήγοντας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες