Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ψήφισμα για τη Συρία καταθέτει η Βρετανία στον ΟΗΕ

Ψήφισμα για τη Συρία καταθέτει η Βρετανία στον ΟΗΕ
Ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει «την επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ» και θα εγκρίνει τα «απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων» στη Συρία, υποβάλλει εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία. Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται να προσκρούσει στο σινο-ρωσικό βέτο.

«Λέγαμε πάντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τις ευθύνες του στη Συρία. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα θα καταδικάζει το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει ήδη επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να προεδρεύσει έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πριν την προγραμματισμένη για την Πέμπτη σύνοδο της Βουλής των Κοινοτήτων. Η Γαλλία ανακοίνωσε, επίσης, ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς να περιμένει την πολύ δύσκολη με τις τρέχουσες συνθήκες έγκριση ή την κάλυψη του ΟΗΕ.

  • «Χειρουργικές» επιδρομές σχεδιάζουν ΗΠΑ και Βρετανία στη Συρία
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την Τετάρτη ότι πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει «επιτέλους να βρει την ενότητα να δράσει, να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για ειρήνη»

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να λείπει από τη δράση» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν, σημειώνοντας επίσης πως πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού να διαπιστώσουν εάν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Αναφερόμενος στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εικόνες από τον εμφύλιο στη Συρία «δεν μοιάζουν με καμία από αυτές που έχουμε δει τον 21ο αιώνα».

«Είναι κρίσιμης σημασίας να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα. Μία ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται τώρα στο έδαφος [της Συρίας] για να κάνει ακριβώς αυτό. Μερικές μέρες μετά την επίθεση, έχουν συλλέξει πολύτιμα δείγματα και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της» είπε.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επανέλαβαν την Τετάρτη την επιτόπια έρευνά τους στη Συρία, μετά την αναβολή κατά μία ημέρα για λόγους ασφαλείας. Όσο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στη Δαμασκό θεωρείται απίθανη στρατιωτική δράση, δεδομένου ότι θα κινδύνευε η ασφάλειά τους, όπως επισημαίνει το Reuters.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε από την πλευρά του ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Νομίζω ότι η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Η διεθνής νομοθεσία λέει ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να ληφθεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό λέει η διεθνής νομοθεσία» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πολεμοχαρείς. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν. Αλλά η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη» είπε.

Ο Λ.Μπραχίμι είπε, επίσης, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έγινε χρήση κάποιας χημικής «ουσίας» που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι δεδομένη η ιταλική ανάμειξη ούτε και με «πράσινο φως» του ΟΗ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η Μπονίνο δήλωσε: «Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε επιχείρηση στην Συρία αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ και, ακόμη και σε περίπτωση που δοθεί 'πράσινο φως' από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη» τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Το Βερολίνο αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.
Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Βρετανίας για την κατάθεση ψηφίσματος και κάλεσε όλα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, κυρίως τη Ρωσία, «να αδράξουν την ευκαιρία και να συμβάλλουν σε μία κοινή στάση της διεθνούς κοινότητας κατά της χρήσης χημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία».
Αν δεν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, σε πλήγματα εναντίον της Συρίας, υπογράμμισε την ίδια στιγμή ο Nορβηγός υπουργός Εξωτερικών.
«Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ» δήλωσε ο Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang (VG).
«Θέλω να προειδοποιήσω εναντίον των εικασιών που διατυπώνονται δημόσια για ένα τέτοιο σενάριο. Αυτό μπορεί να δώσει ψεύτικες ελπίδες στον πληθυσμό της Συρίας ότι επίκειται μια επέμβαση και κινδυνεύουμε με τις δηλώσεις μας να βρεθούμε σ' ένα αδιέξοδο» δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στρατιωτική ετοιμότητα «όποια και αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος».

  • Καμία αμφιβολία για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ, λέει ο Μπάιντεν
Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες