Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αντίστροφη μέτρηση για στρατιωτική επέμβαση- Ελληνική βοήθεια ζητούν οι ΗΠΑ

 Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως φάρσα και τη δεύτερη ως τραγωδία. Στην περίπτωση της Ελλάδας η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται περισσότερο ως τραγωδία και λιγότερο σαν φάρσα. Οι ΗΠΑ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους διευκολύνει μέσω των βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας προκειμένου να επέμβουν στη Συρία εάν αυτό χρειαστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή οι βάσεις θα χρειαστούν για τη διευκόλυνση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων του αμερικανικού στρατού.

Ηδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής και ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Αντιδρά η Ρωσία στην επέμβαση
Η αμερικανική επέμβαση στη Συρία έχει ανάψει φωτιές τόσο στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μόσχα, σύμφωνα αμε τα όσα ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμία στρατιωτική σύρραξη.
«Δεν σχεδιάζουμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις «να αποφύγουν σφάλματα του παρελθόντος», καθώς, όπως είπε, αντίθετα με όσα πιστεύει η Δύση, μία στρατιωτική επέμβαση «δεν θα τερμάτιζε τον εμφύλιο» πόλεμο στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί για το θέμα με το ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο μετά και τη στάση της Ρωσίας στην υπόθεση Σνόουντεν.
To ΥΠΕΘΑ διαψεύδει
Από την πλευρά του το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί αμερικανικού αιτήματος. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η επίσημη πηγή του ΥΠΕΘΑ.
«Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής», .

«Το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό είναι αδιαμφισβήτητο» διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, τη στιγμή που οι ΗΠΑ διεξάγουν διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος, ενώ οι ειδικοί του ΟΗΕ προσπαθούν να συλλέξουν δείγματα στον τόπο της φερόμενης επίθεσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Ουάσιγκτον ζήτησε επισήμως την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδα, «ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ήδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί» .


Διαψεύδει η κυβέρνηση

«Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσημη πηγή του ΥΠΕΘΑ, σχολιάζοντας το παραπάνω δημοσίευμα.


Ομπάμα: Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν

«Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία» δήλωσε ο Κέρι προς δημοσιογράφους στη διάρκεια παρέμβασής του στην Ουάσιγνκτον.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε ηθικά αισχρή τη χρήση αυτών των όπλων, που φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 1.000 ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.

Χωρίς να υποδείξει κάποιον ως ένοχο, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πως αυτοί που προσφεύγουν στα πιο φρικτά όπλα εναντίον των πιο ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη πρέπει να λογοδοτήσουν» .

Ωστόσο ο Κέρι δεν έκανε λόγο για κάποιο σχέδιο για πλήγματα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αν κριθεί απαραίτητο.


Έλεγχος μετ΄εμποδίων

Επί του πεδίου, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να μεταβούν στη Μοανταμίγιατ αλ-Σαμ, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες και έγινε την Τετάρτη στόχος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μιας επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς.

«Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, μπόρεσαν να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν σε μάρτυρες, επιζήσαντες και γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να έχουμε την πρώτη γνώμη του δρος (Όκε) Σέλστρεμ» του επικεφαλής της ομάδας, για τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως η συλλογή πληροφοριών και δειγμάτων ήταν πολύ παραγωγική και η ομάδα φαινόταν πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά της. 

Πρόσθεσε πως οι ειδικοί συνέχιζαν σήμερα τη δουλειά τους, χωρίς να προσδιορίσει πού.

Λίγο νωρίτερα, οι ειδικοί είχαν αναγκασθεί να ανακρούσουν πρύμναν, καθώς το πρώτο όχημα της ομάδας επλήγη εσκεμμένα και επανειλημμένα από πυρά σκοπευτών που δεν ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ενώ το καθεστώς και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για τα πυρά αυτά, ο Μπαν εξέδωσε αυστηρή διαμαρτυρία προς αμφότερα τα μέρη.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν από την πλευρά τους τη Δαμασκό ότι βομβάρδισε εκ νέου χθες τον τόπο της επίθεσης της 21ης Αυγούστου επιχειρώντας να κρύψει τις αποδείξεις.

Απαντώντας στις κατηγορίες για προσφυγή στα χημικά όπλα, ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε πως είναι αντίθετο στη λογική να κατηγορεί κανείς το καθεστώς του πριν διεξαχθεί έρευνα. Προειδοποίησε επίσης πως σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, οι ΗΠΑ θα υποστούν μια αποτυχία.


Διπλωματικός πυρετός

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ διεξάγονται διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική δράση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως είναι δυνατόν να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του πως το καθεστώς χρησιμοποίησε στις 21 Αυγούστου χημικά όπλα, ο Χέιγκ έκρινε πως μια επέμβαση είναι δυνατή για λόγους ανθρωπιστικής καταστροφής.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, οι δυτικές χώρες θα αποφασίσουν μια απάντηση μέσα στις ερχόμενες ημέρες, ενώ η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σ' ένα συνασπισμό εναντίον της Συρίας ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν χειρουργικά πλήγματα εναντίον στρατηγικής σημασίας συμφερόντων, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν σε μια επέμβαση μακράς διαρκείας.

Το Ιράκ ανακοίνωσε πως αντιτίθεται στη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Εντούτοις η Ρωσία, ισχυρή και πιστή σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας πως θα ήταν επικίνδυνη και θα συνιστούσε μια παράνομη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συντόμευσε τις διακοπές του, κατά την οποία υποστήριξε κυρίως πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή, αν έγινε.

Το Ιράν, άλλος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για σκληρές συνέπειες σε περίπτωση που επέμβουν.

Η Κίνα έκανε λόγο για σύνεση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η Γερμανία δήλωσε πως θα ενέκρινε ενδεχόμενη δράση της διεθνούς κοινότητας αν επιβεβαιωνόταν η χρήση χημικών όπλων, ενώ η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση έπειτα απ' αυτές τις τρομερές σφαγές που διαπράχθηκαν, όπως υποστήριξε, από τη Δαμασκό.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη» , δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χθες υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δυτικών χωρών και χωρών της περιοχής άρχισαν μια διήμερη σύνοδο στην Ιορδανία για να συζητήσουν ενδεχόμενα σενάρια μετα τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, σύμφωνα με το Αμάν.

Μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων έγινε εξάλλου δεκτή χθες στο Λευκό Οίκο για να συζητήσει κυρίως για τη Συρία. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού με στόχο αποθήκες που πιστεύεται ότι είχαν χημικά όπλα.


Οι ΗΠΑ ακύρωσε συνάντηση με Μόσχα

Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν μια διμερή συνάντηση με θέμα τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία» έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων σχετικά με την επίθεση που φέρεται ότι έγινε με χημικά όπλα στη Συρία. 

Ο Γκατίλοφ έκανε σαφές στο μήνυμά του στο Twitter πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση για την αναβολή της συνάντησης μονομερώς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες