Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Σνόουντεν: Και η Ελλάδα στη λίστα με τις υπό παρακολούθηση χώρες από την NSA!

ελλαδα, σνοουντεν, υποκλοπεσ Τη χειρότερη κρίση εμπιστοσύνης από τους ξένους συμμάχους τους περνούν οι ΗΠΑ και η διοίκηση Ομπάμα, καθώς οι αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας το Σαββατοκύριακο.
Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο πληροφορίες που του παρείχε ο Σνόουντεν, αποκάλυψε ότι η αμερικανική κρατική υπηρεσία ασφάλειας NSA παρακολουθούσε 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, περιγράφοντάς τες σαν «στόχους». Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η NSA εκτείνονται σε μια τεράστια κλίμακα, από τους γνωστούς κοριούς για να παγιδεύονται οι ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες, μέχρι συλλογή δεδομένων με ειδικές κεραίες.
Η λίστα παρακολουθήσεων, εκτός από τους παραδοσιακούς εχθρούς των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Αναστολής, ευρωπαϊκές αποστολές καθώς και οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Ουάσινγκτον, σύμμαχες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Τουρκία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Ινδία.
Στη λίστα υπάρχει και η Ελλάδα. Η πρεσβεία της Ελλάδας και η αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ήταν στόχοι των αμερικανικών υποκλοπών. Οι κατασκοπευτικές επιχειρήσεις κατά της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ ήταν γνωστή με την κωδική ονομασία «Powell», ενώ η αντίστοιχη για την ελληνική πρεσβεία «Klondyke».
Η συλλογή πληροφοριών για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται «μικρότερου ενδιαφέροντος», με βάση τον όγκο των δεδομένων που είχαν υποκλαπεί από το σύστημα «Prism». Σύμφωνα με μία εκδοχή που εμφανίζεται σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ελλάδα, όπως και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είχε να κάνει με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η ευρωζώνη σε διάλυση λόγω των χτυπημένων από την κρίση οικονομιών τους.
Με αυτές τις αποκαλύψεις επιβεβαιώνονται προηγούμενα δημοσιεύματα του newsbomb.gr για τις παρακολουθήσεις και το σχέδιο δολοφονίας εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Η δικαστική έρευνα, που είχε παραγγείλει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου για τη σύνδεση των δύο υποθέσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν νέα στοιχεία για τις υποκλοπές των ΗΠΑ και σε ελληνικές υπηρεσίες.
Για να πέσουν οι τόνοι, τη στιγμή που σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει έρευνες και έχουν προειδοποιήσει με κυρώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι θα συζητήσουν το θέμα απευθείας με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της CIA και της NSA, Μάικλ Χέιντεν, συμβούλεψε το Λευκό Οίκο να φέρει λίγη περισσότερη διαφάνεια στα κατασκοπευτικά προγράμματα, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της αμερικανικής αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Διαβάστε ακόμη: 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες