Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Eurogroup: Σε τρεις δόσεις θα λάβει τα χρήματα η Ελλάδα-2,5 δισ. στις 19 Ιουλίου και βλέπουμε…

Eurogroup: 2,5 δισ. στις 19 Ιουλίου και βλέπουμε… Ευοδώθηκε στο  Eurogroup  η πολυαναμενόμενη «πολιτική συμφωνία» για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η χώρα μας θα λάβει την ενίσχυση σε τρεις υποδόσεις:

Η πρώτη, ύψους 4 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο, από την Ευρωζώνη
Η δεύτερη, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εντός του Αυγούστου, αλλά από το ΔΝΤ και
Η τρίτη, ύψους 1 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο, και πάλι από τους Ευρωπαίους

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισεκ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισεκ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,5 δισεκ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 0,5 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Τέλος, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Από τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ υπολείπονται 1,3 δισ. ευρώ για τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να τα περάσει τώρα από τη γερμανική βουλή και δεσμεύτηκε για το μέλλον.

Το κλίμα κατά την προσέλευση στο Eurogroup

Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε προαναγγελθεί από νωρίς από τις δηλώσεις των υπουργών κατά την προσέλευση τους στη συνεδρίαση οι οποίες ήταν αρκούντως αισιόδοξες.
Την πεποίθηση ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν με το ζήτημα της Ελλάδας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο", δήλωσε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, "πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα".
Στο ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί στην Ελλάδα σε υποδόσεις αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Θα ακούσουμε την τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και επί της βάσης αυτής θα εξετάσουμε πότε και πως θα εκταμιευθεί η δόση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.
Η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, ανέφερε ότι αναμένει από το Eurogroup να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν τη δόση.
Ερωτηθείσα αν η βοήθεια θα εκταμιευθεί σε μικρότερα τμήματα, απάντησε ότι δεν είναι ακόμα σαφές, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης εντός του Ιουλίου.



Αβεβαιότητα...

Ευνοϊκά διακείμενη στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίζεται η τρόικα, σε έκθεσή της επί της πορείας του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μετά την τελευταία αξιολόγηση, τονίζοντας παράλληλα πως οι προοπτικές του προγράμματος παραμένουν αβέβαιες.

Πυρά στην Ελλάδα(προ τριετίας) από τον Ντράγκι

Τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα πριν από τρία χρόνια σχετικά με την Ελλάδα ήταν ελλιπή και περικομμένα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, παίρνοντας θέση στις πρόσφατες επικρίσεις όσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους.

Διαβάστε:


«Πράσινο φως» με ...ετοιμότητα «κόκκινου» έδωσε το Eurogroup στην τμηματική καταβολή 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα και όχι 8,1 δισ., όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.
H Ελλάδα θα λάβει αρχικά 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,8 δισ. τον Αύγουστο από το ΔΝΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει το ποσό. Επίσης τον Οκτώβριο θα χορηγηθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, η Ευρωζώνη θα καταβάλλει 3 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ 1,8 δισ. ευρώ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες 2 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι ενημερώθηκε σχετικά με την έκθεση της τρόικας μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και ότι «χαιρετίζει» τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές αρχές.
Όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόοδος αυτή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.
Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, τονίζει πως έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, «είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Ωστόσο, σημειώνει πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά τις επόμενες εβδομάδες ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση. Το Eurogroup αναφέρεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότατα του δημόσιου τομέα και παράλληλα να συρρικνωθεί.
Ντάισελμπλουμ: Έχετε διορία μέχρι τις 19 Ιουλίου και ο χρόνος μετράει από τώρα...
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και τρόικας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014 υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 2,5 δισ. την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα έως τις 19 Ιουλίου.
«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου. Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών.
Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το Eurogroup δεν «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον και σημείωσε πως αν αυτό υπάρξει, «έως τότε οι Ευρωπαίοι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν».
Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, όπως είπε, στο τέλος του έτους, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει ελαφρύ πλεόνασμα. Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ.
«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.
Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.
Στουρνάρας: Ήταν δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας
Δύσκολη χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι ενέκριναν την τμηματική καταβολή της δόσης 6,8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό που είχε προκύψει στον κλάδο της υγείας.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Ελλάδα και έδωσε πολύ περισσότερα από όσα στο τέλος πήρε και καλείται να δώσει ακόμα περισσότερα και σε ελάχιστο χρόνο με το «πιστόλι στον κρόταφο»...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες