Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ο χάρτης της κινητικότητας- Ποιοι μετακινούνται και πότε-Κυρ. Μητσοτάκης: «Το πρόγραμμα κινητικότητας θα προχωρήσει ακόμα και με τη βία»

Ο χάρτης της κινητικότητας- Ποιοι μετακινούνται και πότε
Μικρή παράταση πήρε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, από τους συνολικά 25.000, που απαιτείται να βρεθούν στο καθεστώς αυτό μέχρι το τέλος του έτους.


Η τρόικα αποχώρησε έχοντας δεχθεί οι 12.500 υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα σε δύο φάσεις -τέλος Ιουλίου και τέλος Σεπτεμβρίου.



Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το στοίχημα δεν είναι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρώτους αυτούς 12.500 υπαλλήλους -που κλείδωσε το μεγαλύτερο μέρος να προέλθει από τους δήμους και δευτερευόντως από το χώρο της παιδείας- αλλά η προώθηση των απαιτούμενων μέτρων για τους επόμενους, για τους οποίους το ραντεβού με την τρόικα είναι σε δύο μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα πρέπει και πάλι να δοθούν νέα ονοματεπώνυμα υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα.



Σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, αλλά και υπάλληλοι υπουργείων και δήμων θα αποτελέσουν τις βασικές δεξαμενές για το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας.



Ο αρχικός σχεδιασμός της συμφωνίας με την τρόικα που έκλεισε το περασμένο Σάββατο -χωρίς να αποκλείουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις- τοποθετεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιουλίου 2.200 σχολικούς φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι, βάσει μελέτης του υπουργείου Παιδείας, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες και τους 50 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προκύπτουν ως πλεονάζοντες.



Έως τον Σεπτέμβριο θα υπαχθούν βάσει της συμφωνίας σε διαθεσιμότητα οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, άλλοι 1.500 εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, 2.000 πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί με 1.250 υπαλλήλους των δήμων.



Στο κάδρο μπαίνουν επίσης και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, πιθανά για επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Πρόκειται για μια ομάδα υπαλλήλων η οποία μπορεί να τεθεί καθ' ολοκληρίαν και αυτόματα στο καθεστώς αυτό. Υπάρχουν περίπου 3.000 καθαρίστριες οι οποίες υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου, ενώ συνολικά μαζί με τις επί συμβάσει συναδέλφους τους ανέρχονται σε 9.000. 



Τα χέρια της κυβέρνησης λύνει και το γεγονός πως η υπηρεσία αυτή μπορεί να ανατεθεί σε εργολάβους, όπως γίνεται ήδη σε άλλους φορείς - σχέδιο που βρίσκει αντίθετους αρκετούς δημάρχους.



Παράλληλα, αγώνα δρόμου πρέπει να δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για την κάλυψη της απαίτησης για 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του τρέχοντος έτους.



Επιχειρώντας, δε, να δώσουν το στίγμα για τις επικείμενες απολύσεις, κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου παρέπεμπαν σε παλαιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή όσων θα αποχωρήσουν είναι η μη πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. 


«Αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα πολιτικά ρουσφέτια», σχολίαζαν.
 
«Στην ανάγκη με τη βία» θα προχωρήσει το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με φράση που αποδίδει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το γερμανικό περιοδικό Focus.
Στο ρεπορτάζ του Focus φιλοτεχνείται το πορτρέτο του νέου υπουργού και περιγράφονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο διογκωμένο δημόσιο τομέα.
«Τον άνθρωπο αυτόν δεν θα πρέπει να τον ζηλεύει κανείς. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται με την Τρόικα στον έκτο όροφο του υπουργείου του, στο δρόμο κραυγάζουν διαδηλωτές. Οι εκπρόσωποι της Τρόικα ζητούν περισσότερες περικοπές, ενώ οι διαδηλωτές αντιτίθενται ξεκάθαρα» γράφει το περιοδικό.
Στο δημοσίευμα του Focus επισημαίνεται ότι ο 46χρονος υπουργός είναι «πρώην μάνατζερ της κορυφαίας εταιρείας συμβούλων McKinsey, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί το 2003 Global Leader for Tomorrow» και καλείται να μειώσει, μέχρι το 2016, το διογκωμένο δημόσιο τομέα κατά 100.000 θέσεις.
Πάντως, όπως αναφέρει το protothema.gr, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δηλώνει στο περιοδικό ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε περισσότερες απολύσεις από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Επίσης, ο νέος υπουργός διευκρινίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να κρίνονται με βάση την απόδοσή τους και όχι τη συγγένειά τους με πολιτικά πρόσωπα.
Ερωτηθείς δε, γιατί δέχτηκε να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μια απρόσμενη απάντηση, η οποία δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε από τον Γερμανό δημοσιογράφο: «Από την πολιτική χάνω χρήματα, θέλω όμως να υπηρετήσω την πατρίδα μου».
«Τέτοια παθιασμένα λόγια δεν είναι συνηθισμένα σε μια πολιτική τάξη, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή μόνο για το πως η ίδια προσπαθούσε να πλουτίσει» γράφει το περιοδικό.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες