Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τρόικα: Συμφωνήσαμε αλλά οι προοπτικές του προγράμματος είναι αβέβαιες

- Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν διορθωτικές δράσεις για να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013-2014 - Συνεχίζεται η συζήτηση για την πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Αναγνωρίζεται η επίτευξη προόδου και γίνεται λόγος για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014

Οι προοπτικές του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας παραμένουν αβέβαιες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τρόικα, ενώ επισημαίνει πως το αίτημα για την έγκριση της έκθεσης για την Ελλάδα θα εξεταστεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τρόικας, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν διορθωτικές δράσεις, για να διασφαλίσουν ότι θα επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013-2014.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ελληνική κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν να συζητούν για την πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της Τρόικας αναγνωρίζει την επίτευξη προόδου και κάνει λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων "ad referendum" με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του».

Όπως επισημαίνεται, η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να  εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας.

Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις ενώ ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους.

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της πώλησης δύο ενδιάμεσων τραπεζών και της ολοκλήρωσης της στρατηγικής τους για ένα τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων.      

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και την ανάπτυξη. Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές για την πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και προγράμματος για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαραίτητη νομοθεσία για τη στήριξη του οικονομικού της προγράμματος και θα καταθέσει σύντομα στο Κοινοβούλιο ένα πολυνομοσχέδιο. Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία σε επίπεδο εμεπιρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν το αίτημα για έγκριση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης κατά τον τρέχοντα μήνα.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση στα αγγλικά

Η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα

 

- Άμεσα θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.- Εφαρμόζεται από φέτος κιόλας ο Φόρος Πολυτελείας - Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% επί τους τζίρου στις επιχειρήσεις - Δεν θα περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις των αποστράτων- Παραμένει "στο τραπέζι" του Eurogroup, το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ- Σφοδρές αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους, επειδή έγινε «θρίλερ» η διαθεσιμότητα- Το απόγευμα η συνεδρίαση του Eurogroup για την "πολιτική συμφωνία" και τη δόση

Αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλες ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, για την «κουτσή» συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και Τρόικα μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, ειδικά στο θέμα του Δημοσίου.

«Είμαστε εκτεθειμένοι στο θέμα αυτό» παραδέχθηκε προχθές αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις πολύμηνες καθυστερήσεις (από τον περασμένο Νοέμβριο ή και από το 2010 ουσιαστικά) για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Αλλά και ο απεσταλμένος του Όλι Ρεν στην Αθήνα, κ. Ματίας Μορς, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, είχε και ένα ξεχωριστό τετ-α-τετ διάρκειας μισής και πλέον ώρας το Σάββατο πριν τα μεσάνυχτα με τον Γιάννη Στουρνάρα, για να τον προετοιμάσει ειδικά για τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει σήμερα από τους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όταν κλείσουν οι πόρτες για να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Επί της ουσίας, όπως έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει με δηλώσεις τους ο Όλι Ρεν και ο Βόφγκανγκ Σόμπλε, η κυβέρνηση αναμένεται να αποσπάσει την «πολιτική συμφωνία» του Eurogroup για την δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πάρει «στο χέρι» μόνο τα 2,2 δισ. που χρειάζεται για να πληρώσει ομόλογα που λήγουν και... πολλά-πολλά ακόμα μέτρα για να μπορέσει να εισπράξει τις υπόλοιπες δόσεις ως τον Σεπτέμβριο.

Η Τρόικα ανακοίνωσε πως επήλθε συμφωνία «στο παρά 1» του Eurogroup σήμερα το πρωί. Για να καταφέρει όμως αυτό η κυβέρνηση, μετά από ένα  μήνα διαπραγματεύσεων, χρειάστηκε να δώσει «γη και ύδωρ»:

-          Άμεσα θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το Σεπτέμβριο και σειρά παίρνουν αμέσως μετά άλλοι 12.500 έως τέλος του χρόνου.

-          Εφαρμόζεται ένα χρόνο νωρίτερα, από φέτος κιόλας, ο Φόρος Πολυτελείας, ασχέτως αν μειωθεί ή όχι ο ΦΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2013.

-          Από το 2014 καταργούνται οι εξαιρέσεις ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι σε χωριά ή επιστήμονες με δικό τους «ειδικό Ταμείο» θα μπουν σωρηδόν στο πρώην ΤΕΒΕ, για να καλύψουν αυτοί τη «χασούρα» του  των 600 εκατ. από την εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επιβληθεί τελικά ποτέ παρότι έχει ψηφιστεί και είναι νόμος το κράτους.

-          Θα περικοπούν κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον τα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα του Εθνικής Αμύνης.

-          Κόβονται παροχές του ΕΟΠΥΥ και μπαίνει αυτόματο «φρένο» στις υπερβάσης πληρωμών σε συνεργαζόμενα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά μπορεί να ισχυρίζεται ότι:

-          Απέφυγε να περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις των αποστράτων αλλά και οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών.

-          Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% επί τους τζίρου στις επιχειρήσεις (το 2014).

-          Παραμένει "στο τραπέζι" και σήμερα, στο Eurogroup, το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες