Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Το νέο χαράτσι ακινήτων δεν θα εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ύστατη προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την Κυριακή, καταβάλλει η κυβέρνηση καθώς για σήμερα αναμένεται συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικα με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τους υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Μιχελάκη στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, λίγο μετά τη διαρκείας πεντέμισι ωρών σύσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικας, ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει «κλείσει» κανένα θέμα, αλλά με τις δύο πλευρές να συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό στο δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. ευρώ για φέτος και του άλλου 1 δισ. ευρώ για το 2014. Ως καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις θεωρείται πλέον η Κυριακή.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε πως η Ελλάδα προσδοκά από το Γιούρογκρουπ να λάβει τη δόση η οποία θα είναι τέτοια που «θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», αφήνοντας έτσι ανοιχτό να δοθεί η δόση με δόσεις. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα διαπραγματευτεί για όλα» ανέφερε η ίδια πηγή.

Το Σεπτέμβριο ο φόρος ακινήτων

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νομοσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 θα κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να στηριχτεί στα πραγματικά δεδομένα  που θα αποτυπώνονται στα Ε9 που θα έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο νέος φόρος θα εισπράττεται από τις εφορίες και όχι από τη ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά στην εισφορά 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «έχει σχεδόν μηδενιστεί» το κενό που προέκυψε από τη μη εφαρμογή του μέτρου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Συζητούνται διάφορα ισοδύναμα μέτρα «με μικρό κόστος για τον κόσμο» όπως ανέφερε.

Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Δημοσίου, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε τα ξημερώματα μετά τη σύσκεψη με την Τρόικα ότι είναι δύσκολο να κλείσει η διαπραγμάτευση εάν δεν επέλθει συμφωνία. Ωστόσο, εκτίμησε ότι το Δημόσιο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ακόμα και αν δεν ως την Δευτέρα υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, παραδέχτηκε ότι στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά είναι «εκτεθειμένη». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν ότι αν δεν εγκριθεί η δόση την Δευτέρα δεν προβλέπεται νέο συμβούλιο Γιούρογκρουπ ως τον Σεπτέμβριο, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως «δεν θα υπάρξει τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση, αλλιώς θα κάναμε μία τρύπα στο νερό».

Αγκάθι ο ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών «το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ΕΟΠΥΥ. Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να  κλείσει η «τρύπα», ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, «αλλά  θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν». Στον ΕΟΠΥΥ  θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και Κλινικές (claw back). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό  κόστος».

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η Τρόικα.

Στουρνάρας: «θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο»

Έμμεσες βολές κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών που κλήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αίγυπτο. «Έτσι θα ήμασταν, σαν την Αίγυπτο ή τη Συρία, αν βγαίναμε από το ευρώ όπως υποστήριζαν κάποιοι που έλεγαν να χρεοκοπήσουμε» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες