Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Λουκέτο εξπρές στις δημοτικές αστυνομίες-Με 5.000 εκπαιδευτικούς, 3.500 αστυνομικούς και υπαλλήλους υπουργείων η κινητικότητα

Λουκέτο εξπρές στις δημοτικές αστυνομίες Συσκέψεων συνέχεια θα υπάρξει σήμερα ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εκπροσώπους της τρόικας για το θέμα των απολύσεων και της κινητικότητας.
Χθες ο υπουργός είχε συνεχόμενες συναντήσεις με τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον ίδιο να είναι ιδιαίτερα δύσκολες δηλώνοντας όμως ότι μέχρι τη Δευτέρα, που είναι και η μέρα του Eurogroup, θα είναι όλα έτοιμα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέρα από τις 15.000 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στην τρόικα τη μετάταξη των 4.000 αντρών και γυναικών της δημοτικής αστυνομίας στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο με το θέμα της κινητικότητας που φρενάρει τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα η πρόταση έχει ήδη γίνει δεκτή κατ’ αρχήν από τους ελεγκτές αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς λύνει προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην αστυνομία.
Εκτιμάται ότι πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος.
Από την πλευρά της η τρόικα πρότεινε χθες, προκειμένου να αποδεχθεί την παράταση των τριών μηνών που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, να μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας πριν από την απόλυση σε 12 μήνες που ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα σε 9 μήνες. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, ο υπάλληλος που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα απολύεται ή θα μετατάσσεται.
Κυβέρνηση και Τρόικα πρέπει να καταλήξουν πάση θυσία μέχρι το βράδυ σε λύση-πακέτο για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις στις αλλαγές στο δημόσιο και τα 3,2 δισ. από φόρους ακινήτων. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς η Δευτέρα 8 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Τι συζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης και ο Γ. Μιχελάκης με την Τρόικα - Νέα συνάντηση το απόγευμα

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας. Στις 10.45 έφθασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όπου συνεδρίαζε το κλιμάκιο της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου.

Συγχρόνως, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας για τις μετακινήσεις των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

Οσον αφορά τη μετάταξη των 3.500 αντρών και γυναικών της δημοτικής αστυνομίας στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η πρόταση έχει ήδη γίνει δεκτή κατ’ αρχήν από τους ελεγκτές αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς λύνει προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην αστυνομία.

Εκτιμάται ότι πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος.

Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες