Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΟΠΑΠ: Μια νέα ΔΕΠΑ;

Διαψεύδει ο Κ. Λουρόπουλος το email των Financial Times - Αγωνία στην κυβέρνηση για να μην τιναχτεί στον αέρα η αποκρατικοποίηση - Για σκληρές προσωπικές πιέσεις των επενδυτών στον πρόεδρο του ΟΠΑΠ έκαναν λόγο οι FT με την επίκληση email το οποίο δεν παρέθεσαν

Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του προέδρου του ΟΠΑΠ Κώστα Λουρόπουλου, επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του protothema.gr.

Η φήμη περί ενδεχόμενης αποχώρησης του προέδρου του ΟΠΑΠ κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες έπειτα κι από τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου στην οποία ο κ. Λουρόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι πλέον ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ και είναι ο οργανισμός εκείνος που έλαβε την απόφαση για την πώληση ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta.

Στην τοποθέτησή του στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, ο πρόεδρος του κρατικού οργανισμού στοιχημάτων επέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ και τον επικεφαλής του Ταμείου κ. Στέλιο Σταυρίδη για τους χειρισμούς του στο θέμα της αποκρατικοποίησης εξαπολύοντας -κατά πληροφορίες- σφοδρή επίθεση για τους όρους πώλησης στην Emma Delta.
Διέψευσε ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ email των Financial Times ότι δέχθηκε απειλές και προσωπικές πιέσεις

Την ίδια ώρα διαψεύδει τους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος, αντιδρώντας στο δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές.

«Οι αναφορές του άρθρου των Financial Times, στις οποίες εμπλέκεται το όνομά μου, αφορούν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς» επισημαίνει σε σημερινή του δήλωση ο κ. Λουρόπουλος.

Στο επίμαχο δημοσίευμα των FT, που προκάλεσε την απάντηση του κ. Λουρόπουλου, γίνεται λόγος για απειλές από Έλληνα μέτοχο στην κοινοπραξία της Emma Delta προς τον πρόεδρο της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση μιας δεύτερης μεγάλης αποκρατικοποίησης εν μέσω πίεσης να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας πώλησης του ΟΠΑΠ που οριστικοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, τα προβλήματα με την ύψους 700 εκατ. πώληση του ΟΠΑΠ απειλούν να δημιουργήσουν ένταση με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας οι οποίοι ανησυχούν ότι ο αργός ρυθμός των αποκρατικοποίησεων θα απαιτήσει κι άλλα μέτρα για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Η Emma Delta, ένα επενδυτικό σχήμα υποστηριζόμενο από τον Έλληνα μεγιστάνα Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Γίρι Σμεκ, έκανε την μοναδική προσφορά για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ που κατείχε το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με έγγραφα που υποστηρίζει ότι έχει δει η δημοσιογράφος των Financial Times Κέριν Χόουπ που υπογράφει το ρεπορτάζ, η Emma Delta θέλει να ακυρώσει δύο από τα στοιχεία της συμφωνίας: το τριετές συμβόλαιο του ΟΠΑΠ με την Intralot ύψους 110 εκατ. ευρώ και την δωδεκαετή άδεια των κρατικών λαχείων σε αντάλλαγμα για αμοιβή 190 εκατ. εφάπαξ και 50 εκατ. ετησίως.

Η συγκεκριμένη «λοταρία» δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τον ΟΠΑΠ, την Intralot, και την αμερικανική Scientific Games, την μεγαλύτερη πάροχο software για λοταρίες παγκοσμίως.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει απορρίψει τις επίσημες διαμαρτυρίες της Emma Delta που απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία απόκτησης του 33% του ΟΠΑΠ αν οι απαιτήσεις της δεν ικανοποιηθούν.

Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Κώστας Λουρόπουλος, σε ένα email που οι Financial Times υποστηρίζουν ότι έχουν δει, φέρεται να διαμαρτυρείται ότι νιώθει να του ασκείται πίεση από τον κ. Μελισσανίδη μέσω μιας σειράς τηλεφωνημάτων

Στο email που επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Με προσέβαλε, όπως και σε πολλές φορές στο παρελθόν .Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Intralot και τα λαχεία), θα σου πάρω το κεφάλι». Αυτό φέρεται φέρεται να έχει πει ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο. Από πλευράς του κ. Μελισσανίδη διαψεύδεται οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση και αναμένεται συντόμως να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, τρίτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε λιγότερο από ένα χρόνο δηλώνει προσεκτικά αισιόδοξος. «Διαπραγματευτήκαμε την συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ με διαφάνεια και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική», λέει.

Οι FT γράφουν ότι δεν κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τον κ. Λουρόπουλο και δεν παραθέτουν το email το οποίο επικαλούνται.
Συμβιβαστική λύση στα σκαριά για τον ΟΠΑΠ μεταξύ επενδυτών - ΤΑΙΠΕΔ
Την ώρα που αναπτύσσεται και διαψεύδεται η έντονη φημολογία για την τύχη Λουρόπουλου στον ΟΠΑΠ, πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εύρεσης συμβιβαστικής λύσης με την πλευρά των επενδυτών, δηλ. την Emma Delta του Δημ. Μελισσανίδη.

Καθώς το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να κάνει πίσω, όσον αφορά στην πώληση των λαχείων, γιατί τότε ο διαγωνισμός θα πρέπει να επαναληφθεί, φαίνεται ότι η πλευρά της Emma Delta εξετάζει σοβαρά να αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση και, κατά συνέπεια, την εξαγορά του ΟΠΑΠ με τους υφιστάμενους όρους. Στη συνέχεια, όμως, θα διεκδικήσει νομικά αυτά τα οποία εκτιμά ότι στρέφονται κατά των συμφερόντων της.
Δεσμευμένη στην επένδυση δηλώνει η Emma Delta
Η Emma Delta παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στη συμφωνία για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, δηλώνει η κοινοπραξία με ανακοίνωσή της. Και επιβεβαιώνει ότι παρά τις πρόσφατες παραπλανητικές ανακοινώσεις, τα δημοσιεύματα του Τύπου και τις φήμες, δεν προσπαθεί να παρέμβει με κανένα τρόπο στα υφιστάμενα ή στα μελλοντικά συμβόλαια του ΟΠΑΠ και στην επιχειρηματική λειτουργία του.

Μοναδική μέριμνα της Emma Delta είναι να διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει τα συμβόλαια του ΟΠΑΠ είναι απολύτως σεβαστό και τηρείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αναφέρει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει ότι με τη διασφάλιση αυτού του νομικού πλαισίου, η Emma Delta είναι έτοιμη να επενδύσει στον ΟΠΑΠ, για τη δημιουργία μιας βιώσιμης, καλά διοικούμενης εταιρείας, που θα συνεισφέρει θετικά στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες