Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Γιούνκερ: Ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί...

Γιούνκερ: Ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί Αναφορά στη διαφωνία που είχε με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους για την επιβολή σκληρών μέτρων που θα επηρέαζαν δραματικά κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα έκανε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ "Οι Νέοι Φάκελοι" αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης.
Αν και προσεκτικός στις απαντήσεις του, δεν απέφυγε κάποιες αναφορές με έντονο το στοιχείο του συναισθηματισμού.
"Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα.
Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, δεν μπορώ να πω πάνω από τα πάντα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των όσων θεωρώ σημαντικά στην Ευρώπη", υπογράμμισε.
"Πιστεύω ότι το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είχε την ίδια συνεισφορά σε σχέση με τον πιο αδύναμο μέρος των Ελλήνων.
Είναι οι ταπεινοί, οι πιο φτωχοί Έλληνες, που υπέφεραν περισσότερο. Αυτοί που έχουν χρήματα δεν υπέφεραν το ίδιο με αυτούς που δεν έχουν.
Αυτές ήταν και είναι οι αμφιβολίες μου. Και το ΔΝΤ δεν το κατακρίνει πραγματικά αυτό. Εγώ το κατακρίνω αυτό.
Το ΔΝΤ πίεζε γι' αυτό, κι εγώ το επικρίνω. Και όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, κράτη μέλη -όχι εγώ- και γι' αυτό το λέω κιόλας, όχι εγώ, πίεζαν για το γενικό πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, που ήταν χωρίς άλλη επιλογή η επιβολή νέων θυσιών στο φτωχότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας" σημείωσε.
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε σε ποια στιγμή έφθασε στο σημείο να απειλήσει τους Ευρωπαίους εταίρους και συναδέλφους του με παραίτηση από το αξίωμά του.
"Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν ο κίνδυνος πλησίαζε ξαφνικά, είτε λόγω εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων των άλλων που έδειχναν προς τα εκεί ή λόγω αντίδρασης των αγορών που υπεδείκνυαν κάτι τέτοιο σαν λύση στην κρίση, εγώ πάντοτε αντιδρούσα έντονα (...)
Εκεί ξεκαθάριζα ότι αν κάποιος προσπαθούσε - και το προσπάθησαν - να φέρει την Ελλάδα στον προθάλαμο της εξόδου, τότε θα υπέβαλα παραίτηση από πρόεδρος του Eurogroup", επισήμανε.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πήρε ξεκάθαρη θέση στα σενάρια για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εντός του 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μια τέτοια συζήτηση βλάπτει την αξιοπιστία της Ελλάδας.
"Μια ελάφρυνση χρέους, ένα κούρεμα, ή όπως αλλιώς το πείτε, δεν είναι στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε, όταν θα τεθεί.
Αν συζητούσαμε τώρα ένα κούρεμα, μία ελάφρυνση χρέους, ένα χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε αυτή την πρόθεση, να κάναμε κακό στην νεοαποκτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας.
Κανείς σήμερα δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Αν συζητούσαμε σήμερα, χωρίς πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας τα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους θα προκαλούσαμε τις αγορές να ξαναενδιαφερθούν γι' αυτό που αυτές θα ονόμαζαν ελληνική αδυναμία", υποστήριξε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες