Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΥΠΡΟΥ-ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΑΓΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2013



Ας εξετάσουμε από την αρχή τα γεγονότα, για να θυμηθούμε πως ξεκίνησε η κρίση στη Κύπρο, πως συνέχισε και συνεχίζει και να δούμε πως, με ποια μέσα και τρόπους οι διεθνείς τραπεζίτες κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας .


 
 
 
1η φάση του σχεδίου

Ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2008

Τι έγινε;;;

Εδώ και τέσσερα χρόνια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησαν τη παραφιλολογία ότι υπάρχει κρίση.

Ο κόσμος βομβαρδιζόταν καθημερινά από την καραμέλα, ότι υπάρχει κρίση για να φοβηθεί, μέχρι που τη πίστεψε και άρχισε να περιορίζει τις αγορές του.

Έτσι ξεκίνησε η κρίση.

Όσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βομβάρδιζαν τους πολίτες τόσο η κρίση άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα της σημάδια όπως ανεργία απολύσεις, περικοπές μισθών, μείωση του τζίρου, κλείσιμο των επιχειρήσεων και μείωση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων.

Οι τράπεζες μείωσαν τη χορήγηση νέων δανείων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα να αποπληρωθούν τα προηγούμενα και η αγορά να στερεύει από ρευστό.

Στη 1η φάση του σχεδίου η κρίση κατέληξε στα εξής νούμερα:

Ανεργία: 10%
Απολύσεις:15%
Περικοπές μισθών:5%
Μείωση του τζίρου των πωλήσεων:30%
Κλείσιμο των επιχειρήσεων:10%
Μείωση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων:15%

2η φάση του σχεδίου

Η έκρηξη στο Μαρί 11 Ιουλίου 2011

Συμβαίνει η έκρηξη στο Μαρί, καταστρέφεται ο ηλεκτρικός σταθμός της ΑΤΗΚ, χάνονται ανθρώπινες ζωές, γίνονται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα συχνές πολύωρες διακοπές ρεύματος, πλήττονται οι επιχειρήσεις και επιβαρύνονται με επιπρόσθετο κόστος αγοράς γεννήτριας.

Το κράτος δανείζεται εκατοντάδες εκαττομμύρια ευρώ για να επιδιορθώσει τις ζημιές και να αποζημιώσει τους πληγέντες.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνει σημαντικά.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακυκλώνουν το θέμα με τρομολαγνεία με αποτέλεσμα να φοβίσουν και να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχολογία του κόσμου.

Οι πολίτες λόγω της αρνητικής τους ψυχολογίας και της αύξησης των σταθερών εξόδων του νοικοκυριού, περιορίζουν και άλλο τις αγορές τους με αποτέλεσμα να έχουμε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.

Στη 2η φάση του σχεδίου η κρίση κατέληξε στα εξής νούμερα:

Ανεργία: 15%
Απολύσεις:20%
Περικοπές μισθών:10%
Μείωση του τζίρου των πωλήσεων:50%
Κλείσιμο των επιχειρήσεων:20%
Μείωση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων:20%

3η φάση του σχεδίου 2006 - 7/2012

Κακοδιοίκηση, χρεωκοπία και κρατική χρηματοδότηση της Λαικής, αγορά αξιογράφων απο καταθέτες, κούρεμα του χρέους της Ελλάδος,.

Οι τραπεζίτες παρουσιάζουν στους καταθέτες την επενδυτική ευκαιρία, της αγοράς αξιογράφων με απόδοση επιτοκίου 7% με αποτέλεσμα να πείσουν αρκετούς να αγοράσουν.

Το Ευρωγκρουπ κάνει κούρεμα του χρέους της Ελλάδος με συνέπεια οι ιδιοκτήτες των αξιογράφων να χάσουν τα λεφτά τους.

Η διοίκηση της Λαικής δανείζει χωρίς εγγυήσεις και χαρίζει δάνεια εκατοντάδων εκαττομμυρίων ευρώ σε δικούς της ανθρώπους.

Αυτό σε συνδυασμό με το κούρεμα του χρέους της Ελλάδος, η Λαική φτάνει στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Το κράτος τη κρατικοποιεί και επωμίζεται το τεράστιο οικονομικό κόστος για να σώσει τους μεγάλους τοπικούς καταθέτες της Λαικής.

Δανείζεται αρκετά δισεκαττομμύρια ευρώ από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μέσω του Ε.Λ.Α. για να μπορέσουν οι οι μεγάλοι τοπικοί καταθέτες να αποσύρουν το σύνολο των χρημάτων τους και να το καταθέσουν σε τράπεζες και τραπεζικές θυρίδες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πανικοβάλλουν πάλι τους πολίτες με αποτέλεσμα αυτοί να συνεχίζουν να περιορίζουν τις αγορές τους και να μεταφέρουν κεφάλαια σε άλλες τράπεζες μειώνοντας στο ελάχιστο τη ρευστότητα της Λαικής.

Στη 3η φάση του σχεδίου η κρίση κατέληξε στα εξής νούμερα.

Ανεργία: 17%
Απολύσεις:25%
Περικοπές μισθών:15%
Μείωση του τζίρου των πωλήσεων:60%
Κλείσιμο των επιχειρήσεων:30%
Μείωση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων:25%

4η φάση του σχεδίου 14/12/2012

Χρεωκοπία της υπεραγοράς Ορφανίδη

Η υπεραγορά Ορφανίδη ήταν δημόσια εταιρεία, που εκτελούσε τις εργασίες της μέσω της Λαικής τράπεζας.

Χρώσταγε εκατοντάδες εκαττομμύρια σε προμηθευτές και υπεργολάβους, αφού τους πλήρωνε μετά από αρκετούς μήνες και στη Λαική Τράπεζα με τη μορφή δανείων και τρεχούμενων λογαριασμών.

Όταν η υπεραγορά έκλεισε όλοι αυτοί χάσανε τα λεφτά τους.

Αυτό οδήγησε τη Λαική ακόμα ένα βήμα στη χρεωκοπία, τους προμηθευτές είτε σε κλείσιμο των επιχειρήσεων τους είτε σε μαζικές απολύσεις και περικοπές εξόδων.

Η ρευστότητα της αγοράς και η αγοραστική δύναμη των πολιτών και των εταιρειών μειώθηκε σημαντικά.

Στη 4η φάση του σχεδίου η κρίση κατέληξε στα εξής νούμερα.

Ανεργία: 20%
Απολύσεις:30%
Περικοπές μισθών:20%
Μείωση του τζίρου των πωλήσεων:65%
Κλείσιμο των επιχειρήσεων: 35%
Μείωση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων:30%

5η φάση του σχεδίου 28/2/2008 - 28/2/2013

Η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια παρέλαβε πλεόνασμα από τη διακυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλου.

Με τις ενέργειες και τις πολιτικές που εφάρμοσε, κατασπατάλησε το πλεόνασμα και χρεώσε τη χώρα αρκετά δισεκαττομμύρια ευρώ.

Δεν έκανε περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των δημόσιων εξόδων, έδωσε πολλά χρήματα σε πολιτικούς πρόσφυγες με τη μορφή επιδομάτων, δεν προπώλησε φυσικό αέριο για να καλύψει τα ελλείματα της χώρας, ανέκοψε επενδύσεις, παράτεινε τη σαπίλα που υπήρχε σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση και στους θεσμούς της χώρας και δεν προχώρησε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινώσουν πολύ το δημόσιο έλλειμμα της χώρας και την οικονομική κρίση.

6η φάση του σχεδίου 24/2/2013 - 13/5/2013

Αλλαγή του πρέδρου της κυπριακής δημοκρατίας, εισήγηση της νέας κυβέρνησης για υπογραφή του μνημονίου από τη Βουλή για κούρεμα των καταθέσεων (μέχρι τις 100.000 ευρώ 6,75%, άνω των 100.000 ευρώ 9,9%), απόρριψη του μνημονίου από τη Βουλή, κλείσιμο των τραπεζών και τρομολαγνεία από τα Μ.Μ.Ε. για μια βδομάδα, απειλή από τη κυβέρνηση για χρεωκοπία της χώρας, δημιουργία νέου νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων στη Λαική 100% άνω των 100.000 ευρώ, δέσμευση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, συγχώνευση της Λαικής με την Τράπεζα Κύπρου και παράδοση των υποκαταστημάτων της Λαικής και Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς χρηματικό αντίτιμο, ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών όρων από την Κεντρική Τράπεζα για τη κίνηση των χρημάτων στις Τράπεζες, υπογραφή του μνημονίου, δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης για εισροή των εσόδων από το φυσικό αέριο και πληρωμή του Δημόσιου Χρέους και καταβολή της πρώτης δόσης του δανείου απο το Ευρωγκρουπ.

Οι πολίτες ψηφίζουν νέο πρόεδρο της δημοκρατίας τον Νικο Αναστασιάδη για να διαχειριστεί τη κρίση, να αλλάξει την κακή εικόνα της οικονομίας και να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Αυτός έσπευσε να διαπραγματευτεί τους όρους με τους οποίους το Ευρωγκρουπ θα δάνειζε την Κύπρο.

Η πρόταση της Τρόικας ήταν το κούρεμα των καταθέσεων (μέχρι 100.000 ευρώ 6,75% και πάνω από 100.000 ευρώ 9,9%), οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών όπως η ΑΤΗΚ, CYTA, η Αρχή Υδρευσης και Λιμένων, η αύξηση εταιρικού φόρου σε 12,5%, περικοπές των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και των δημόσιων εξόδων.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας βγάζει διάγγελμα προς το λαό, υποστηρίζει ότι το μνημόνιο είναι ευλογία για τη χώρα και καλεί τη Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Η Βουλή το καταψηφίζει

Ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας κλείνει τις τράπεζες.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσω της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων και των διάφορων προσωπικοτήτων, ξεκινούν να ουρλιάζουν από το πρωί εώς το βράδυ και να τρομοκρατούν τους πολίτες ότι η χώρα οδηγείται σε χρεωκοπία σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων και δεν υπογραφτεί το μνημόνιο.

Οι πολίτες πανικοβάλλονται, μαζεύονται κατα ουρές έξω από τις τράπεζες και αποσύρουν χρήματα.

Για μια βδομάδα ο πρόεδρος της δημοκρατίας συνεδρίαζε για να βρεί νέα λύση, δεν βγήκε να μιλήσει στο λαό και να καθησυχάσει την αγορά και τους πολίτες.

Δημιουργήθηκε το συναίσθημα στην αγορά και στους πολίτες ότι όλα τελείωσαν.

Ο υπουργός οικονομικών της χώρας Μιχάλης Σαρρής πάει στη Ρωσία χωρίς σχέδιο, για να ρίξει η κυβέρνηση στάχτη στα μάτια του κόσμου και γυρνάει άπραγος

Η κυβέρνηση φέρνει άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή για κούρεμα των καταθέσεων στη Λαική 100% άνω των 100.000 ευρώ, δέσμευση των καταθέσεων στη Τράπεζα Κύπρου 100% άνω των 100.000 ευρώ, συγχώνευση της Λαικής με τη Τράπεζα Κύπρου και παράδοση των υποκαστατημάτων της Λαικής και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

Το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή με τη πίεση, ότι αν δεν ψηφιστεί, η Κύπρος χρεωοκοπά και οι τράπεζες μένουν κλειστές για αόριστο χρόνο.

Ο κόσμος άρχισε να απελπίζεται και να πιέζει για λύση.

Η Βουλή ψηφίζει το νομοσχέδιο.

Με τα την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγουν οι τράπεζες.

Με το άνοιγμα των τραπεζών η Κεντρική Τράπεζα επιβάλλει αυστηρότα περιοριστικά μέτρα για την κίνηση του χρήματος από τις τράπεζες.

Υπογράφεται το μνημόνιο από τη Βουλή.

Δημιουργείται το Ταμείο Αλληλεγγυής.

Σε αυτό θα εισρέουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και θα πληρώνονται τα χρεή και τα ελλείματα του Κράτους.

Καταβάλλεται η πρώτη δόση του δανείου απο το Ευρωγκρουπ και χρησιμοποιείται για αποπληρωμή των τόκων των δανείων του Κράτους, των δημόσιων υποχρεώσεων και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η 6η φάση του σχεδίου επέφερε και θα επιφέρει το επομενο διάστημα τα παρακάτω αποτελέσματα.

Ανεργία: 50%
Απολύσεις:50%
Περικοπές μισθών:50%
Μείωση του τζίρου των πωλήσεων:80%
Κλείσιμο των επιχειρήσεων:70%
Μείωση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων:70%


Πηγή: ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ - SHAPING OUR WORLD'
www.awakengr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες