Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αντισυνταγματικό το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο - Απόφαση-σταθμός της ΚΕΝΕ

http://now24.gr/wp-content/uploads/2011/07/ellas.gifAντισυνταγματικό κρίθηκε από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επτροπή της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης το δήθεν "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και πλέον μπαίνει οριστικά στο ράφι.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΝΕ, Αρεοπαγίτης Φώτης Καϋμενάκης, το νομοσχέδιο είναι και αντισυνταγματικό και "περιττό" αφού το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει όλες τις διατάξεις που ζητούσε να ψηφιστούν από την Βουλή.
Η ΚΕΝΕ σε μια μακρά συνεδρίαση παρόντων και εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης κατ'αρχην ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του.
Οι διευκρινήσεις δόθηκαν και από την εξέτασή τους προέκυψε ότι ... "ουδέν νεότερο" πλην διατάξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικό και πολιτικό χάος και αντίκειντο στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, εξ ου και το αντισυνταγματικό του χαρακτήρος τους...
Τελικά, υπάρχουν κάποιοι θύλακες λογικής και εθνοκεντρικής αντίληψης στην κυβέρνηση που αντιστέκονται ακόμα.
"Έχουν γνώση οι φύλακες" σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενος στην απόρριψη του εν λόγω νομοσχεδίου...
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη -που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ- εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύεται ευθεία επίθεση κατά της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η αρμοδιότητά της δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετημάτων αλλά η νομοτεχνική τους επεξεργασία.
Η ανακοίνωση καταλήγει με το... απειλητικό «τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών».
Από τη δική της πλευρά η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στην κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι όμως έτοιμη για έναν έντιμο συμβιβασμό ενώ σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιμείνει, ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει το κόμμα του δική του πρόταση νόμου.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Σε σχέση με το πρακτικό της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα.
Είναι, κατόπιν αυτού, επιβεβλημένες οι ακόλουθες επισημάνσεις:
  • Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.
  • Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.
  • Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.
  • Το πρακτικό υπ' αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.
  • Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.
Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών.
Επιμένει και η ΔΗΜΑΡ
Να έρθει άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ζητάει η ΔΗΜΑΡ, με τον πρόεδρο του κόμματος Φ.Κουβέλη να μεταβαίνει το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του τις πάγιες θέσεις της ΔΗΜΑΡ:
  • Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το ρατσισμό και την προτροπή σε βία δεν αρκεί
  • Να τηρηθεί η αρχική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών
  • Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, άρα η ΝΔ μπορεί να κάνει πίσω.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες