Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Γιατί η τρόικα είπε «όχι» σε Εθνική-Eurobank

Η τρόικα δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τραπεζικό σχήμα στο οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει το ελληνικό Δημόσιο κι αυτό γιατί θα δυσκολευόταν πολύ στη συνέχεια να επιτύχει την ιδιωτικοποίησή του σε εγχώρια ή αλλοδαπά συμφέροντα, πρακτική στην οποία φανερώνει απροκάλυπτα την προτίμησή της. Αντιθέτως, οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν στην περίπτωση που υλοποιηθεί το πολύ πιθανό σενάριο η Eurobank να απορροφήσει το υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι άνθρωποι της τρόικας είναι κυκλοθυμικοί ή συμφεροντολόγοι; Το ερώτημα προκύπτει κι από την άρνησή τους να συναινέσουν στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, με συνέπεια οι δύο χρηματοπιστωτικοί όμιλοι να αναγκαστούν να προχωρήσουν ξεχωριστά στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Κι όμως, ήταν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μέχρι πριν από λίγο καιρό πίεζαν καταστάσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ελληνικών τραπεζών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Άλλαξαν γνώμη ή, μήπως, αυτό που επιθυμούν στην πραγματικότητα είναι η δημιουργία ισχυρών ιδιωτικών ομίλων χωρίς ελληνική κρατική συμμετοχή, αλλά με έντονη την παρουσία ξένων τραπεζών, προεξαρχούσης της Deutsche Bank;
Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους (αύξηση τουλάχιστον 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου) μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο www.koutipandoras.gr τραπεζικός σύμβουλος, θεωρείται πολύ δύσκολο πλέον για την Εθνική και τη Eurobank να τα καταφέρουν χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα καταστεί ο βασικός τους μέτοχος, δεδομένου ότι δε διαθέτουν έναν ισχυρό βασικό μέτοχο. Ενδεικτικώς, η Εθνική καταγράφει ζημιές και η αρνητική καθαρή της θέση αγγίζει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο σημαίνει πως η τρέχουσα αξία της για τους μετόχους είναι μηδενική. Οι δανειστές μας, ωστόσο, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν προβληματίζονται καθόλου από την περαιτέρω απαξίωση του μεγαλύτερου τραπεζικού φορέα της χώρας μας απέναντι, μάλιστα, και σε ιδιώτες ανταγωνιστές του οι οποίοι τον τελευταίο καιρό γιγαντώνονται με το να καρπώνονται τα υγιή κομμάτια κρατικών τραπεζών, ελληνικών και κυπριακών, όπως συμβαίνει με την Τράπεζα Πειραιώς. Αντιθέτως, λειτουργούν με τη λογική επιλεκτικών τροχονόμων, που άλλους αφήνουν να κινούνται ανεξέλεγκτα κι άλλους τους εμποδίζουν να «ξεκολλήσουν» από την ακινησία.
koutipandoras.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες