Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ποιες σχολές κλείνουν, ποιες συγχωνεύονται

Με σημαντικές αλλαγές, όπως είναι η θέσπιση της μεταβατικότητας σε δέκα τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να περιοριστούν οι μετακινήσεις φοιτητών από πόλη σε πόλη, κατατίθεται αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Τα τμήματα αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και στη συνέχεια θα συγχωνευθούν.

Τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν τελικά στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ), συνολικά δύο δηλαδή λιγότερα από την αρχική πρόταση. Το σχέδιο “Αθηνά”, όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις και το οποίο παρουσιάζουν σήμερα “Τα Νέα”, προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Οι σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής θα έχουν τρία τμήματα: 1)Γεωπονίας, 2)Τεχνολογίας Τροφίμων, 3)Διατροφής και Διαιτολογίας

-Στα τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Κρήτης και του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις Ενεργειακού Μηχανολογικού Μηχανικού και Κατασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού.

-Στο τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται επιπλέον η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.

-Δημιουργείται η κατεύθυνση Γεωπληροφορικής σε δύο τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στα ΤΕΙ Αθήνας και Κ. Μακεδονίας.

-Τα τμήματα αυτοματισμού παραμένουν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο “Αθηνά”, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί τελικά με το ΤΕΙ Σερρών, στο οποίο θα ενταχθούν τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και το Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος, ο αριθμός διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων δεν μεταβάλλεται, ενώ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για το επόμενο έτος θα μειωθεί περίπου κατά 4%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες